OPĆINA JAKŠIĆ- Ivica Kovačević: Brojni projekti, a vrtić i dalje “bolna točka”

Datum objave: 05. 8. 2014. | Kategorija: Razgovori

P1060067

JAKŠIĆ – Općina Jakšić ima bogat popis infrastrukturnih projekata. U procesu je širenje kanalizacijske mreže, izgradnja novih ulica, vrtića i obnavljanje stare škole. Također planira se izgradnja gospodarske zone, a više o aktivnim projektima, šteti od poplave, kulturnim manifestacijama i projektima u planu rekao nam je načelnik Općine Jakšić – Ivica Kovačević.

Koji se infrastrukturni projekti trenutno izvode na području Općine Jakšić?

Još 2007. godine, odlučili smo pokriti sva naselja sa kanalizacijom i vodovodima i taj cilj privodimo kraju. 2005. jedino Jakšić je imao vodu i kanalizaciju, ostalih 9 naselja nisu to imali niti javnu rasvjetu. Javnu rasvjetu smo riješili i sva naselja ju imaju, a u prethodnom razdoblju smo riješili Radnovac, Rajsavac, Eminovce, Bertelovce i Treštanovce po pitanju vodovoda i kanalizacije, sada iz „IPARDA“ rješavamo Treštanovce, a za ostala naselja koja nemaju kanalizaciju imamo građevinsku dozvolu, a to su Svetinja, Tekić, Cerovac, Granje. Isto tako Tekić, Cerovac i Granje su bez vodovoda i za to imamo građevinsku dozvolu. Kanalizacija naselja Treštanovci se financira iz „Iparda mjere 301“ gdje su nam prošla dva projekta i mislim da smo jedina slavonska općina kojoj je to uspjelo. Vrijednost investicije kanalizacije duge 3200 metara u Treštanovcima je dva milijuna i 830 tisuća kuna.  Drugi projekt je odvojak Ulice Stjepana Radića, cesta s pripadajućom infrastrukturom. To je nova slijepa ulica koja vodi prema vrtiću, investicija vrijedi 480 tisuća kuna. Ti radovi bi također trebali biti gotovi do kraja godine.

Trenutno se provodi projekt završetka izgradnje i opremanja vrtića. Ukupna vrijednost je 5.7 milijuna kuna, a od 2011. godine u vrtić je uloženo 3.2 milijuna kuna. Građevinski radovi su kompletno izvedeni, postavljena je stolarija, sve instalacije su postavljene, i ostaje nam još ugradnja pločica i opreme. Ove godine bez obzira na sve nismo dobili ni kunu od Ministarstva regionalnog razvoja. Sve obaveze smo ispoštovali i utrošili više sredstava nego što smo bili obavezni. Trenutno je oko 70 posto Općina Jakšić financirala izgradnju vrtića, a 30 posto Ministarstvo. Trebalo je biti obrnuto. Kandidirali smo završno opremanje vrtića prema Ministarstvu znanosti i obrazovanja za iznos od 1.6 milijuna kuna. Bila je najava da će biti natječaj do početka ljeta no izgleda da je taj natječaj zaboravljen za ovu godinu tako da vrtić definitivno ove godine nećemo moći završiti.

Ove godine smo uspjeli sa Fondom za zaštitu okoliša ugovoriti sufinanciranje za poboljšanje energetske učinkovitosti na obiteljskim kućama. Od Fonda smo dobili odluku za korištenje iznosa od  996 tisuća kuna. To je oko 60 posto ukupnog iznosa, općina će sudjelovati s 83 tisuće kuna što je 5 posto, a ostalih 35 posto pokriti će građani koji prođu na natječaju. Planira se iskoristiti čitav iznos od početka srpnja do početka sljedeće godine. Natječaj je u proceduri i traje 60 dana, pravila ponašanja uvjetovao je Fond za zaštitu okoliša koja mi moramo prihvatiti.

Kolike su štete od poplava na području Općine Jakšić?

Ukupna šteta je 4 milijuna i 998 tisuća kuna. Poplavljeno je ukupno 34 objekta, s tim da je na desetak kuća znatna materijalna šteta od namještaja do zidova. Pokušavamo pomoći nešto svojim sredstvima, dobili smo nešto sredstava za građane i od Crvenog križa, ja očekujem i pomoć Hrvatske vlade. Pored šteta na stambenim objektima i gospodarskim zgradama  ljudi i stoka na sreću nisu stradali, ali jesu zato usjevi, nešto manje od 900 hektara poljoprivrednih površina je uništeno. Tu su bile goleme štete na žetvi pšenice, ječma, uljanoj repici i višegodišnjim nasadima voćnjaka što će se osjetiti u narednom razdoblju. Štete na cestovnim infrastrukturama sami rješavamo, ali štete na poljoprivrednim područjima mi ne možemo sami riješiti.
Posebno bih pohvalio dobrovoljce iz „DVD-a Jakšić“. 25 dobrovoljaca  bilo je sedam dana prisutno u elementarnoj nepogodi. Uzimali su slobodne dane i godišnje odmore za pomoć bez ikakve naknade i da nije bilo njih bilo bi i puno većih šteta.

Koje nas kulturne manifestacije u narednom razdoblju očekuju u Jakšiću?

Na području naše općine osim „HKUD Slavonija“ koji su niz godina aktivni, postoji i manjinska zajednica „Matica slovačka Kukučin Kuntarić“ koja njeguje i folklor iz svojih krajeva . Ove godine su imali manifestaciju za djecu u Jakšiću gdje su okupili oko 800 sudionika, imali su prije mjesec dana svoje zajedničko druženje u Rajsavcu „Slovaci-Slovacima“. Za rujan se priprema smotra folklora “Pjesmom u jesen” gdje se očekuje nastup preko deset KUD-ova s područja Hrvatske, Mađarske i BIH. Samo u defileu i smotri biti će 600 do 700 sudionika. Do sada smo uvijek dobivali pohvale za tu manifestaciju i nadam se da će tako biti ove godine. Pored folklora  prezentirati će se i običaji slavonskog sela i susjednih općina, konjogojstvena udruga i ostalih. Na našem području djeluje i Udruga Ramaca oni također njeguju kulturu svog kraja.

Koje nove projekte Općina Jakšić planira?

Pripremamo za nadolazeće razdoblje niz projekata. Dobili smo na korištenje  jednu staru školu na području Jakšića. Radimo projektnu dokumentaciju i kandidirati ćemo prema EU fondovima.  Pretvoriti ćemo ju u knjižnicu i čitaonicu. Objekt ima 350 kvadrata, imamo Maticu umirovljenika i Udrugu branitelja i njih ćemo smjestiti u taj prostor, u potkrovlju još planiramo osposobiti 150 kvadrata za potrebe knjižnice i čitaonice i urediti ćemo dvorište i napraviti jedno dječje igralište.
Interesantan projekt je gradnja gospodarske zone u Jakšiću na južnom dijelu naselja. Ovih dana očekujemo potvrdu glavnog projekta. Od države smo dobili 14.2 hektara nešto sitno smo dokupili zemljišta i buduća gospodarska zona bila bi u koridoru brze ceste Pleternica, Jakšić, Požega – izlaz direktno na brzu cestu a 250 metara bi bila udaljena od željezničke postaje.
Planiramo početak gradnje komunalne infrastrukture u gospodarskoj zoni. Kandidirali smo se za sredstva Ministarstva gospodarstva, među rijetkima imamo 100 posto riješene imovinske odnose i vlasništvo, ali ove godine nismo dobili ni lipe sredstava stjecajem okolnosti fali nam jedan bod za podjelu sredstava što ne bih komentirao.

TEKST: Tomislav Milanović       FOTO: Tomislav Milanović

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn