OPĆINA CERNIK- Završna konferencija projekta “Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta u Cerniku”

Datum objave: 19. 3. 2021. | Kategorija: Gospodarstvo

CERNIK – Globalom trendu, ali i sve realnijoj potrebi pametnog gospodarenja otpadom, pridružila se i Općina Cernik. U nazočnosti prvog čovjeka Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, župana Brodsko-posavske županije, direktora novogradiške tvrtke Odlagalište i čelnih ljudi Općine održana je završna konferencija projekta “Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta” vrijednog 3.088.424,32 kuna

Svjesni važnosti “zelenog” promišljanja i pametnog gospodarenja otpadom, Općina Cernik privela je kraju projekt izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta. Rezultate projekta vrijednog 3.088.424,32 kuna na završnoj su konferenciji predstavili Hrvoje Žakić, predsjednik Općinskog vijeća, načelnik Vitomir Žakić, Danijel Marušić, župan Brodsko posavske županije i Siniša Kukić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u nazočnosti Helene Iveković, voditeljice posredničkog tijela razina 2, Lidije Tošić, voditeljice službe za odnose s javnošću i Marijana Furića, direktora novogradiškog odlagališta.

“Reciklažno dvorište je nadzirani ograđeni prostor namijenjen odvojenom prikupljanju i privremenom skladištenju manjih količina različitih vrsta otpada što će naši mještani, nadam se, prepoznati te tako dugoročno, potaknuti i povećati odvajanje i prikupljanje problematičnog otpada, manjih količina glomaznog otpada i drugih korisnih sastavnica komunalnog otpada iz kućanstava. Projekt je od velikog značaja, stoga zahvaljujem svima koji su doprinijeli njegovoj realizaciji i na taj način gospodarenje otpadom podigli na višu razinu, jer nije riječ samo o očuvanju okoliša, nego i stvaranju nove sirovine i novih radnih mjesta uz konstantno podizanje svijesti stanovništva o značaju gospodarenja otpadom“, rekao je, tom prigodom, načelnik Vitomir Žakić.

Zadovoljstvo završetkom projekta i postignutim rezultatima izrazio je i Siniša Kukić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, gost završne konferencije. “Osim što ulažete u projekte gospodarenja otpadom uspješno koristite i sredstva iz EU fondova koja su vam za te projekte na raspolaganju. Svjedoči tome i reciklažno dvorište, kao i 2000 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada koji će u Cernik stići kroz mjesec i pol dana preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ova nabava dio je velikog projekta nabave spremnika za odvojeno prikupljanje otpada vrijednog 370 milijuna kuna koje je Fond proveo za 407 jedinica lokalne samouprave. Vi u općini Cernik i u Brodsko posavskoj županiji idete u korak sa „zelenim trendovima“ u gospodarenju otpadom čemu u prilopg govori i podatak kako su jedinice lokalne samouprave s područja ove županije za razne projekte gospodarenja otpadom, koji uključuju izgradnju reciklažnog dvorišta, edukaciju građana, nabavu komunalnih vozila i druge komunalne opreme kroz EU fondove, osigurali preko 100 milijuna kuna. Respektabilan je to podatak na kojem, vama načelniče i župane iskreno čestitam.”, rekao je Kukić.

Hvale vrijedan projekt kojim se Općina Cernik pridružila globalnim zelenim trendovima pohvalio je i župan Danijel Marušić izrazivši zadovoljstvo na suradnji i partnerstvu Općine i županije. “ Ovo je jedan od onih projekata kojima Općina Cernik pokazuje na koji način se ispravno koriste EU fondovi, ali i kako sve uvijek počinje iz temelja, lokalne zajednice. Zahvaljujući pametnom promišljanju i uspješnom vođenju Općine ovakvi projekti se i uspješno realiziraju”, zaključio je župan Marušić.

TEKST: S. Tarbuk             FOTO: bpz.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn