OPĆINA CERNIK – U Poduzetničkoj zoni počela izgradnja Poljoprivredno-poduzetničkog inkubatora

Datum objave: 20. 10. 2023. | Kategorija: Gospodarstvo

CERNIK – Uz revitalizaciju izletišta Strmac, nadaleko poznatog prirodnog bisera, Općina Cernik ovih je dana počela realizirati još jedan od dugo najavljivanih i iznimno značajnih projekata, izgradnju Poljopirvredno-oduzetničkog inkubatora u prostoru vlastite Poduzetničke zone. Riječ je o projektu vrijednom više od milijun eura koji će Općina financirati vlastitim i sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, kroz Program Slavonija, Baranja i Srijem.

Bablje ljeto i idealne vremenske prilike pogoduju radovima u Općini Cernik koja je, posljednjih dana, počela s realizacijom jednog od dugo najavljivanih i iznimno značajnih projekata u svojoj Poduzetničkoj zoni. Riječ je o izgradnji Poljoprivredno-poduzetničkog inkubatora, od kojeg će najviše koristi imati lokalni proizvođači voća i povrća.

” Obzirom da u Cerniku imamo aktivnu i brojnu Udrugu vinogradara i voćara, pokrenuli smo ideju prerade voća naših malih poljoprivrednika, u razne gotove proizvode poput kompota, džemova, sokova i slično. Uz mogućnost pomoći njihovoj proizvodnji i preradi, projekt je ovo koji će im omogućiti i lakši pristup tržištu, a lokalnost čitave priče potvrđuje i izvođač radova, domaća tvrtka Kala. Poduzetnički inkubator vrijedan je više od  9 milijuna kuna ili 1. 194 000 eura, a sve ćemo financirati vlastitim i sredstvima  Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, od kojeg smo, kroz Program Slavonija, Baranja i Srijem, dobili  4 milijuna kuna ili 530 926,00 eura. “, upoznaje načelnik Općine, Vitomir Žakić.

Pored parcele namijenjene budućem Poljoprivredno-poduzetničkom inkubatoru, u Poduzetničkoj zoni Općine Cernik prodane su još četiri, na kojima bi, u iduće tri godine, koliko su se investitori obvezali, trebali biti pokrenuti i  određeni pogoni. Općina Cernik u Poduzetničkoj je zoni izgradila svu potrebnu infrastrukturu, od uređenja ceste, vodovoda i kanalizacije, do plina s južne strane, a nakon upućenog zahtjeva za opskrbu električnom energijom, kreće i s financiranjem izgradnje trafostanice, uz reciklažno dvorište, što je investicija vrijedna oko milijun kuna. Uz sve konkretnija ulaganja u razvoj turizma i jačanje već brendiranih manifestacija, nastavak je ovo i brojnih aktivnosti kojima Općina kontinuirano unapređuje komunalnu i društvenu infrastrukturu.

TEKST: Simonida Tarbuk             FOTO: D. Pok/Novagra.hr

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn