OPĆINA BRESTOVAC: Zdravko Mandić – Cilj nam je da odmorište Zvečevo opet dobije svoju turističku funkciju

Datum objave: 08. 8. 2014. | Kategorija: Razgovori

P1060094

BRESTOVAC – Načelnik Općine Brestovac Zdravko Mandić na toj je funkciji već 24 godine. Gotovo dva i pol desetljeća iskustva pomoglo je da probleme ali i uspjehe svoje zajednice poznaje “u dušu”, a mala općina trudi se one prve kvalitetno rješavati, a ove druge kvalitetno umnožavati. Stoga tema za razgovor ima, a razgovarali smo o infrastrukturnim projektima, šteti od poplava te kulturnim manifestacijama među kojima se izdvaja nadolazeći festival “Pismom kroz Slavoniju” koji će se održati 14. kolovoza 2014. godine.   

Brestovac  je i ove godine domaćin festivalu „Pismom kroz Slavoniju“, recite nešto o toj manifestaciji
Već tradicionalno petu godinu za redom imamo festival „Pismom kroz Slavoniju“ koji će se održati 14. kolovoza. Organizira ga udruga „Požeška zlatna dolina“ iz Jaguplija, a Općina Brestovac je  pokrovitelj tog festivala. Vidjeli smo kako je jedan takav kulturan događaj zaista i potreban. To je na neki način uvertira za požeški festival.  Naravno,  ovo je u puno manjem obujmu, ali za nas je od velikog značaja. Koncept je takav da se pozivaju izvođači naše tradicionalne slavonske tamburaške glazbe i to izvođači koji nisu toliko afirmirani kako bi se promovirali. Uz njihove nastupe imamo gosta večeri  ove je godine to Šima Jovanovac. Do sada se pokazalo da je taj koncept uspješan.

Kulturni razvoj jedne sredine značajno ovisi i o kulturnim udrugama . Koje su najznačajnije kulturne udruge na području Općine Brestovac?
Najznačajnija kulturna udruga nam je „ KUD Berda“ iz Brestovca.  To je mlado društvo, osnovani su prije petnaestak godina, rade kvalitetno i dajemo im punu potporu u njihovom radu,  zatim udruga „Komušan“ koja je osnovana prije par godina i istakli su se u svom radu i već spomenuta udruga „Požeška zlatna dolina“ iz Jaguplija.

Koji su trenutno infrastrukturni projekti pred završetkom na području Općine Brestovac?
Imamo niz projekata. Najveći projekti su započeti prošle i pretprošle godine. Od ovih najvećih bi svakako istakao izgradnju dviju vodovodnih mreža. Jedna za naselje s područja Jaguplija i to je završeno. Omogućeni su priključci korisnika na vodovodnu mrežu. Radili smo spojni cjevovod Sloboština – Pasikovci  prema Orljavcu radi još jednog pravca dobave pitke vode sa područja izvorišta na području Velike. Nositelj radova bila je Tekija d.o.o., a najveći dio sufinanciranja je išao preko Hrvatskih voda. Tu smo imali povoljan omjer sufinanciranja gdje je općina sudjelovala sa 10 posto ukupne vrijednosti oba projekta. To su veliki projekti. Vrijednost radova za spojni cjevovod Sloboština- Pasikovci  je milijun i 170 tisuća kuna, a vodovodna mreža za ova dva naselja je 2 milijuna kuna. Nazire se i kraj kanalizacijske mreže za naselja Završje, Nurkovac, Brestovac i Dolac. Budući da je to veliki projekt radimo ga po etapama, preostala je izgradnja, dio u samom naselju brestovac u Mlinskoj ulici i dio u naselju Nurkovac. Svakako valja istaći projekt koji smo započeli prošle godine, a to je geodetska izmjera za katastarsku općinu Jaguplije, koja obuhvaća Jaguplije i Skenderovce. To radimo u suradnji s Državnom geodetskom upravom, oni su nositelji tog projekta, a omjer financiranja je slijedeći – Državna geodetska uprava 40 posto, a Općina 60 posto ukupne investicije koja će se provoditi kroz tri godine. Ukupna vrijednost te izmjere je 2 milijuna 460 tisuća kuna. Od toga će Općina Brestovac kroz ove tri godine osigurati 60 posto iznosa.

Objavili ste i javni natječaj za sufinanciranje ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije?
Mi smo Fondu za energetsku učinkovitost prijavili dva projekta. Jedan je za korištenje obnovljivih izvora energije u kućanstvima za što smo dobili suglasnost fonda i raspisali smo natječaj. On je objavljen od 1. kolovoza. Prijavili smo i drugu komponentu, a to je energetska učinkovitost u obiteljskim kućama. Valja istaći da je po oba projekta ukupna raspoloživost sredstava od milijun i 200 tisuća kuna. Budući da smo još uvijek područje posebne državne skrbi omjer sufinanciranja od strane fonda je zapravo najpovoljniji u odnosu na ostale jedinice lokalne samouprave tako da fond i općina sufinanciraju te projekte sa 82,5 posto. Toliki je iznos subvencije za korisnike koji će proći na natječaju.

Kolike su bile štete od poplava na području Općine Brestovac?
Imali smo ogromne štete. Bilo je poplavljenih obiteljskih kuća, bile su štete u poljoprivredi i na infrastrukturi, poglavito na cestama . Iznos cjelokupne materijalne štete je oko 5 milijuna kuna. Prekjučer smo imali ponovo poplavu, ne u tom obujmu, ali imamo nekoliko kritičnih točaka kada poraste vodostaj orljave gdje dolazi do izlijevanja. To je kod Orljavca kod mosta na rijeci Orljavi gdje se zatvara državna cesta, u Pavlovcima kod obiteljskog gospodarstva Josipa Pandžića gdje dolazi do plavljenja gospodarskih objekata i kod Jaguplija gdje nam bude poplavljena glavna cesta naselja.

Koje su mjere moguće za sprječavanje takve elementarne nepogode?
Na razini županije mi smo prvi na udaru, prvo se kod nas stvara taj val. Mi smo na koordinaciji sa županom  razgovarali o akumulaciji Kamenske  koja bi imala više namjena. Jedna od njenih namjena bila bi upravo ovo sprječavanje štetnog djelovanja voda gdje bi se to zaustavilo na neki način i ne bi se dešavao taj vodni val. Akumulacija Kamenske je već prije ugrađena u našu prostornu plansku dokumentaciju. Nositelj projekta bi trebale biti Hrvatske vode. To nije projekt samo lokalnog značenja, već moramo svi zajedno raditi na tome jer svima nam je u interesu sprječavanje ovakvih štetnih događaja.

Kakva je situacija sa odmorištem na Zvečevu?
Mi smo taj prostor ostavili kao turističku ugostiteljsku zonu međutim ništa se gore ne dešava. Končar kao vlasnik nema interes ulaganja u tu svoju djelatnost. Uz potporu županije uputili smo pismo namjere Uredu za upravljanje državnom imovinom da se razriješe vlasnički odnosi između države i Končara s ciljem da taj prostor prijeđe u vlasništvo Republike Hrvatske  te da taj prostor napokon ponovo dobije svoju namjenu za turističku djelatnost.

Koji su infrastrukturni projekti u pripremi?
To je projekt izgradnje dječjeg vrtića u Brestovcu gdje imamo kompletnu dokumentaciju i građevinsku dozvolu, jedino što nismo osigurali izvor financiranja za sada. Imamo projekt za rekonstrukciju i nadogradnju općinske zgrade i do kraja ove godine počeli bi s izvođenjem tih radova. Potreba,planova i ideja  imamo, no svjesni smo i financijskih mogućnosti.

TEKST: Tomislav Milanović    FOTO: T. Milanović

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn