OPĆINA BRESTOVAC – NAČELNIK ZDRAVKO MANDIĆ : U 2017. godini nastavit ćemo s geodetskim izmjerama, a očekuje nas i modernizacija javne rasvjete

Datum objave: 30. 1. 2017. | Kategorija: Razgovori

nn30

BRESTOVAC – “Pripremamo se za mjere ruralnog razvoja, čekamo nove natječaje i imamo spremne projekte. Nastavit ćemo i s geodetskim izmjerama jer slijede Daranovci i Zakorenje. U planu je i modernizacija javne rasvjete gdje bi kroz javni natječaj odabrali esco energy partnera koji bi izvršio kompletnu zamjenu s postojećih 550 lampi led lampama te bi postigli uštede 60 do 70 posto u odnosu na dosadašnju javnu rasvjetu,” najavio je načelnik općine Brestovac Zdravko Mandić, uz kratki osvrt na 2016. godinu.

Kakva je bila 2016. godina u općini Brestovac, posebice vezano uz projekte?
2016. godina u općini Brestovac bila je generalno gledajući dobra godina. Prije svega tu mislim na realizaciju određenih projekta, ostvarenje prihoda, proračuna, te sve programe i aktivnosti koje smo u toj godini zacrtali. Od najvažnijih investicija gdje smo se oslanjali na dodatne pomoći, kako iz državnog proračuna tako i programa ruralnog razvoja možemo istaknuti realizaciju sveobuhvatnog adaptacije mjesnog doma u Ivandolu gdje je uloženo oko 550 tisuća kuna, a gdje smo dobili potporu Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova. To je dio redovitog programa ulaganja u naše objekte pri čemu je nama otegotna okolnost što imamo puno objekata na području općine koji su uglavnom rađeni u prošlom stoljeću i svi zahtijevaju takvu rekonstrukciji. Ovim smo pokazali da smo na dobrom tragu, jer 2015. godine bila je rekonstrukcija doma u Jaguplijama, 2016. godine dom u Ivandolu i nadamo se da ćemo u istom ritmu nastaviti i 2017. godine.

U kojoj fazi je kapitalni projekt geodetske izmjere na području općine?
Upravo u 2016. godini polako se priveo kraju taj višegodišnji projekt – obnova katastra i zemljišne knjige u k. o. Jaguplije, a to radimo s Državnom geodetskom upravom. Početak je bio 2013. godine, a sada je upravo pri završetku izlaganje tih podataka i osnivanje novih zemljišnih knjiga za novoformirane dvije katastarske općine k. o. Jaguplije i k.o. Skenderovci. Cijelu prošlu godinu je u vatrogasnom domu u Jaguplijama radilo povjerenstvo za zemljišne knjige i povjerenstvo katastra gdje su pozivani svi vlasnici zemljišta na području ova dva naselja radi usklađenja i evidencije stvarnog stanja nekretnina na tom području. To je projekt čiji je nositelj Državna geodetska uprava, a općina Brestovac je sufinancirala sa 60 posto sredstava, odnosno s 1,5 milijuna kuna. Do kraja ovog mjeseca bit će gotov taj postupak izlaganja i nakon toga slijedi stavljanje tih novih podataka u službenu upotrebu.

Kakva je situacija s projektima komunalne infrastrukture?
Prošle 2016. godine radili smo na komunalnim vodnim građevinama i ostaloj infrastrukturi u nadležnosti općine. Tako je prošle godine završena kompletna mreža za naselje Brestovac kao sastavni dio kanalizacijskog sustava Završje -Nurkovac- Brestovac- Dolac vrijednost je bila oko milijun i dvjesto tisuća kuna. Nositelj projekta je bila Tekija, općina je sufinancirala s 20 posto, a najveći dio financirale su Hrvatske vode. Projekt je pri kraju, ostao je još jedino dio mreže za izvođenje u narednom razdoblju, u naselju Nurkovac. Radili smo i na ostaloj infrastrukturu – nogostup u naselju Brestovac u ulici Baruna Trenka, kao sastavni dio projekta izgradnje nogostupa za naselje Brestovac i dio naselja Nurkovac. U tom se dijelu nije do sada radio nogostup jer je to bilo u koliziji s kanalizacijskom mrežom, pa smo po završetku kanalizacije završili i taj dio nogostupa. U prošloj godini dobili smo i kapitalnu potporu od Ministarstva graditeljstva za nabavku komunalne opreme i to smo realizirali tako da smo kupili traktor s pripadajućom opremom – malčer, za košnju, oprema za zimsku službu, ralica za snijeg – na tom smo se odlučili jer imamo veliko područje i za održavanje i za zimsku službu.
U 2016. godini donijeli smo i određene strateške dokumente – usvojena je i donesena Strategija razvoja općine Brestovac. Sredstva za izradu strategije odobrena su iz Programa ruralnog razvoja i sada praktički čekamo dodjelu tih sredstava kako bi se krenulo u izradu. Konačno su se otvorili natječaji iz programa ruralnog razvoja i mi smo na zadnjem natječaju za cestovnu infrastrukturu, za nerazvrstane ceste prijavili obnovu nerazvrstane ceste Nurkovac- ulica Stari Brestovac – Dolac. To je jedna prometnica u našoj nadležnosti koja je i prilikom izvođenja radova na kanalizaciji dodatno oštećena. Prijavili smo se i sada čekamo odluku Agencije za plaćanje.

Što očekujete u 2017. godini i koje aktivnosti predstoje?
Općenito se zna da je usvojena porezna reforma koja ima direktne implikacije na naše prihode, gdje se zapravo smanjuju naši prihodi s osnova poreza na dohodak i gdje država to kompenzira kroz tekuće pomoći državnog proračuna. Tek smo ušli u novu godinu i tek ćemo vidjeti kako će se to odraziti na naše proračune. Nadamo se da će te kompenzacijske mjere biti korektne te da ćemo imati ista sredstva kao i prošle godine. Pripremamo se za mjere ruralnog razvoja, čekamo nove natječaje i imamo spremne projekte. Nastavit ćemo i s geodetskim izmjerama jer slijede Daranovci i Zakorenje. Prošle godine donesena je odluka o modernizaciji javne rasvjete gdje bi kroz javni natječaj odabrali esco energy partnera koji bi izvršio kompletnu zamjenu s postojećih 550 lampi led lampama te bi postigli uštede 60 do 70 posto u odnosu na dosadašnju javnu rasvjetu. Kroz određeni broj godina ta investicija bi se isplaćivala upravo iz te razlike, znači to je model koji ne traži dodatno financiranje od strane općine.

TEKST: S. Pok    FOTO: D. Pok (arhiv)

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn