OPĆINA BRESTOVAC – Načelnik Zdravko Mandić : Imamo projekte i pratimo natječaje

Datum objave: 20. 8. 2015. | Kategorija: Razgovori

P1170874

BRESTOVAC – Brojni infrastrukturni projekti dokaz su da i mala općina  poput općine Brestovac može rješavati probleme kvalitetno. Baš o infrastrukturnim projektima, štetama od suše, planovima i nadolazećim kulturnim manifestacijama razgovarali smo s načelnikom Zdravkom Mandićem koji je na toj funkciji već 25 godina, a svoju općinu poznaje “u dušu”. 

Koji su trenutno infrastrukturni projekti u fazi realizacije ili pred završetkom?
Uvijek imamo dosta infrastrukturnih projekata u fazi realizacije. Trenutno najveći projekt koji je u realizaciji je izgradnja kanalizacijske mreže Brestovac-Završje koja se radi u samom Brestovcu u Mlinskoj i Požeškoj ulici. Time ćemo za samo naselje Brestovac izgradili kompletnu kanalizacijsku mrežu. Nositelj projekta je Tekija d.o.o. a najveći dio s 80 posto financiraju Hrvatske vode. Ostalih 20 posto financiraju općina i Tekija, a ukupna vrijednost je oko 1.1 milijun kuna. Dobili smo potporu od Ministarstva regionalnog razvoja gdje nam je odobreno 228 tisuća kuna za adaptaciju Mjesnog doma u Jaguplijama gdje su radovi u tijeku. Od strane Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša odobreno nam je 195 tisuća kuna za nabavku komunalne opreme, kompostera i kontejnera za otpad. Imamo još dva značajna projekta gdje su investitori privatnici. Jedan je izgradnja farme za 200 muznih krava i tu je nositelj, OPG Majer. Vrijednost projekta je oko 25 milijuna kuna. Drugi projekt je bioplinsko postrojenje kapaciteta 2 megawata u Sloboštini, a nositelj projekta je tvrtka Energocentar d.o.o. Sjedištem u Sloboštini. Vrijednost te investicije je oko 6 milijuna eura. Za projekt farme imamo građevinsku dozvolu, a za bioplinsko postrojenje je projektna dokumentacija u izradi. Podnešen je  zahtjev za izgradnju jedne male hidroelektrane u Brestovcu snage 150 kilowata investitora ASD grupe d.o.o iz Brestovca ali to na je na lokaciji postojećeg mlina i to je rekonstrukcija postojećeg zahvata. Značajno je istaknuti programe sufinanciranja od strane Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša u kojima od prošle godine provodimo dva natječaja gdje smo se kao općina javili za njihovu provedbu. Za ugradnju sustava obnovljivih izvora energije na obiteljskim kućama na području općine i poboljšanje energetske učinkovitosti na obiteljskim kućama. Kroz ta dva natječaja biti će isplaćeno sufinancirano oko 2 milijuna kuna na području općine.

Znamo da je na području cijele naše županije zbog suše nastala velika šteta na poljoprivrednim površinama. Kakvo je stanje u Općini Brestovac?
Prva procijenjena šteta od suše je 3.5 milijuna kuna. Zaprimamo prijave od fizičkih i pravnih osoba i točan iznos ćemo znati kada ih sve zaprimimo. Naše povjerenstvo za procijenu šteta radi tu prvu procijenu, zaprima prijave od pravnih i fizičkih osoba, uključuje se županijsko povjerenstvo koje iznos prijavljuje državnom povjerenstvu i na Vladi RH je da isplati pomoć za ublažavanje posljedica suše.

Koji su najveći živući problemi u Općini Brestovac?
Čekamo aktiviranje sredstava za ruralni razvoj čiji će natječaj biti u listopadu. U našoj kao i mnogim općinama je šarolika problematika, od neasfaltiranih cesta, mjesnih domova, sva infrastruktura koja je nedostatna na našem području. Mladi ljudi odlaze raditi u inozemstvo zbog nezavidnog stanja u državi, mi nismo izuzeti od toga. Blizu smo gradu Požegi i većina zaposlenih radi na području Požege, nemamo većih tvrtki koje bi bili nositelji razvoja.

Kakvo je stanje s revitalizacijom odmorišta na Zvečevu?
Nedavno smo imali otvorenje, obnovu male hidroelektrane na Zvečevu. Vlasnik zemljišta je Končar d.d. . U velikom interesu je sa strane županije, naše općine i samog Končara da se razriješi vlasnička struktura kompleksa. Tu ne možemo bez pomoći države. Trebali bi napraviti zamjenu imovine između države i Končara da taj cijeli kompleks postane vlasništvo države pa zatim županije ili općine. Rješenje tog problema ovisi o mnogo ljudi.

Čekaju li nas kakve kulturne manifestacije na području Općine Brestovac?
Naša tradicionalna manifestacija “Pismom kroz Slavoniju” održati će se 20 rujna. Mi smo tu pokrovitelji, a nositelj i organizator je Udruga Požeška zlatna dolina iz Jaguplija. Pismom kroz Slavoniju do sada smo održavali u kolovozu, ali zbog Aurea festa održati ćemo ju u rujnu. Kao i svake godine očekujemo dobar provod uz slavonsku pjesmu i specijalitete.

TEKST: Tomislav Milanović    FOTO: T. Milanović

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn