OKRUGLI STOL U POŽEGI – Uloga gradova u razvoju poduzetništva i EU fondova

Datum objave: 21. 2. 2017. | Kategorija: Gospodarstvo

4

POŽEGA- U organizaciji Poslovnog dnevnika i Udruge gradova u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Požegi održan je okrugli stol o ulozi gradova u razvoju poduzetništva te EU fondovima iz perspektive lokalne samouprave.

Cilj okupljanja je poticanje procesa decentralizacije i jačanja uloge jedinica lokalne samouprave u stvaranju poticajne poduzetničke klime, te postizanje jače sinergije jedinica lokalne samouprave i poduzetnika. O ulozi gradova u razvoju poduzetništva na prvoj panel diskusiji govorili su Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova u RH, gradonačelnik Požege Vedran Neferović, predsjednik uprave Spin Valis d.d. Zdravko Jelčić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Balenović i vlasnik tvrtke Magma d.o.o. Zdenko Prskalo.

“Kada govorimo o ulozi centralne vlasti i lokalne samouprave, smatramo da je država bogata onoliko koliko je bogat njezin najmanji kraj i koliko je stupanj decentralizacije veći. Ono što je sada činiti na nivou centralne vlasti u novim segmentima vezano uz EU fondove je novi akcijski plan i nova strategija koji će definitivno više uvažavati primjere dobre prakse lokalne samouprave i potrebe lokalne samouprave. Upravo u općinama i gradovima je prostor koji najbolje prepoznaje potrebe kako stanovništva tako i gospodarstvenika. Nadamo se da će ova vlada to prepoznati više no što su to prepoznale prethodne vlade i vjerujem da će to biti tako imajući u vidu činjenicu kako je danas dobar dio ministara ili iz lokalne samouprave ili iz gospodarstva. Smatram da je to dobar preduvjet za razvoj gospodarstva, a onda i za bolji standard naših sanovnika,” rekao je predsjednik Udruge gradova Željko Turk.

nn

Dodaje kako razloga za optimizam lokalnim samoupravama daje i nova porezna reforma, posebice u segmentu poreza na dohodak. “Prije dvije godine država je uzela lokalnim samoupravama nepune dvije milijarde kuna i nije vratila. U ovoj poreznoj reformi vidjeli smo prije nekoliko dana da je manje ubranog poreza u prvom mjesecu – nadoknađeno. Možemo reći da je ministar Marić ispunio svoj dio obećanja. Naravno, sva sreća da hrvatski BDP raste, ali kroz taj BDP mi nećemo ove godine vidjeti povećani porez na dohodak iz te osnove. To ukazujem kao potrebu da sagleda u vremenima koja su pred nama, a prije svega u raspravama i temama vezanim na novi porez na nekretnine koji upravo kreće u pripremu za saborsku proceduru, da končano prestane trend po kojem centralna država uzima, a ne daje,” zaključio je Turk.

Prezentaciju na temu “EU fondovi – novac koji čeka” održao je pročelnik Upravnog odjela za europske integracije Grada Požege Marko Šostar, a o EU fondovima iz perspektive lokalne samouprave bilo je riječi i na drugoj panel diskusiji gdje su kao panelisti nastupili pomoćnik ministrice regionalnog razvoja Dragan Jelić, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, direktorica Razvojne agencije Požeško-slavonske županije Senka Horvat, konzultantica za EU fondove Ariana Vela i požeški gradonačelnik Vedran Neferović. Okruglom stolu, uz brojne predstavnike iz gospodarstva i institucija vezanih uz gospodarstvo, nazočili su požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, saborski zastupnik Franjo Lucić, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana te načelnici općina s područja županije.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn