ODLUKA VLADE RH – Država kreditom spašava požešku tvornicu košulja “Orljava”

Datum objave: 27. 7. 2017. | Kategorija: Gospodarstvo

n10

POŽEGA / ZAGREB  – Vlada RH  je odlučila i da se od prodaje izuzme 0,65 posto dionica Croatia osiguranja te 1,49 posto dionica ACI-a, u svrhu osiguranja kredita kod HBOR-a i HPB-a za financiranje programa restrukturiranja požeške tvornice košulja “Orljava”,gdje je zaposleno više od 350 radnika od kojih je gotovo 330 žena.

To bi trebao biti spas za ovu posrnulu tvrtku u državnom vlasništvu, ali i osiguranje redovnih primanja za zaposlenike.”Društvo je u predstečajnoj nagodbi i radi održivosti plana restrukturiranja zadužuje se kod HBOR-a i HPB-a za 14 milijuna kuna, uz poček od dvije godine i kamatnu stopu od četiri posto. Za osiguranje kredita iz prodaje se izuzima i daje u zalog 2.800 dionica Croatia osiguranja što je približno 18,3 milijuna kuna te 1.660 dionica ACI-a iz Opatije, što je približno 9,6 milijuna kuna – naveo je ministar Goran Marić.Za osiguranje kredita iz prodaje se izuzima i daje u zalog 2.800 dionica Croatia osiguranja što je približno 18,3 milijuna kuna te 1.660 dionica ACI-a iz Opatije, što je približno 9,6 milijuna kuna,” naglasio je na sjednici vlade ministar državne imovine Goran Marić.

“U sadašnjem trenutku prioritet je iznalaženje odgovorajuće lokacije za izmještanje proizvodnog pogona Orljave jer se on nalazi u krugu Kaznionice što nikako nije prihvatljivo za buduće ulagače koji ne bi mogli raditi u tim prostorima,” rekao je o ovoj odluci predsjednik uprave „Orljava“ Luka Balenović i dodao da se izlaskom iz predstečajne nagodbe odmah ide na traženje strateškog partnera u cilju očuvanja radnih mjesta ove konfekcijske tvrtke koja je  jedina u tekstilnoj grani, a u vlasništvu je države.

Odluku Vlade RH pozdravio je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević koji u više navrata upravo na ovu temu razgovarao s premijerom Plenkovićem i resornim ministrom Marićem. ” Nužno je naglasiti kako je riječ o spašavanju više od 350 radnih mjesta, ali na određeni način i gospodarstva na području Požeško-slavonske županije. Nama je cilj očuvati svako radno mjesto, na čemu uvijek radim i radit ću kao i na jačanju gospodarstva koje je preduvjet razvoja,” rekao je župan Tomašević.

TEKST: S. P./J.T       FOTO: S. P. (arhiv)

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn