OBRTNIČKI FORUM U POŽEGI – Za još kvalitetnije rezultate nužno je čvršće partnerstvo na svim razinama

Datum objave: 20. 1. 2018. | Kategorija: Gospodarstvo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA – U sklopu Vincelova i manifestacije “Zeleno – plavo” koja je u Požegi okupila predstavnike iz 14 županijskih obrtničkih komora i 26 udruženja obrtnika, u Gradskoj vijećnici održan je Obrtnički forum na kojem su obrtnici imali priliku razmijeniti iskustva te analizirati aktualne probleme i postignuća.

Požega je domaćin obrtnicima iz Zagrebačke, Primorsko-goranske županije, Splitsko-dalmatinske županije, Dubrovačko-neretvanske, Istarske županije, Šibensko-kninske, Zadarske, Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Sisačko-moslavačke, Brodsko-posavske, Varaždinske županije, Krapinsko-zagorske i Požeško-slavonske županije. Impresivan je to broj od preko 200 sudionika čiji su se predstavnici okupili i na tradicionalnom Obrtničkom forumu koji je ove godine, uz analizu učinka projekta “Zeleno- plavo”, naglasak stavio i na obrazovanje u obrtničkim zanimanjima o čemu je govorio predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Obrtništvo je najizdržljiviji i najsposobniji pokretač razvoja gospodarstva u državi, jedna od misija požeške gradske uprave je upravo biti na raspolaganju toj gospodarskoj snazi, naglasio je požeški gradonačelnik Darko Puljašić dodajući kako je upravo  partnerski odnos od ključnog značaja.

” Kao gradonačelnik s mojim zamjenicima radit ću na tome da upravo taj segment privrede bude najzastupljeniji da dobije najviše poticaja i vjetra u leđa kada riječ o ovdašnjoj lokalnoj samoupravi. Smatram kako su ovakvi skupovi i razgovori vrlo važni kao prilika za razmjenu iskustava i onih pozitivnih i onih negativnih. Predlažem da vi koristite nas, predstavnike jedinica lokalne samouprave, kako bi zajedno, preko vaših ideja vršili pritisak, ali i odaslali upute onima koji upravljaju Republikom Hrvatskom prilikom donošenja određenih zakona, pravilnika i svih smjernica koje određuju i omogućuju konkretno i konkurentno poslovanje. Obrtništvo je snaga koja održava i razvija te radi na tome da se unaprjeđuje zapošljavanje i proizvodnja. Obrtnici su oni koji najduže traju i koji jamče sigurnost koju svi tražimo, a pri tom sami jamče svojom imovinom. Kao pravnik poseban naglasak ću dati na to, kako ne bi bilo greške sa svim onim ludostima u trgovačkom pravu koje zapravo štite sustave koji nas potom dovode u opasnost. Imamo, nažalost, jedan primjer i drago mi je da je vlada, nadam se pozitivno uspjela riješiti sustav Agrokora. To je jedna tvrtka koja je u stanju srušiti cijelu državu – nisu nas srušili 1991 godine oružjem, a mogli su nas srušiti sada zbog ljudske pohlepe. Isto tako, preporučujem se za pomoć u svim projektima gdje je pomoć i podrška potrebna kako bi naši obrtnici bili što snažniji,” rekao je Puljašić. Upoznao je nazočne i s aktualnim stanjem na požeškoj gospodarskoj sceni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“U Požegi imamo novu poduzetničku zonu koja je usitnjena upravo zbog obrtnika. Nama nije u interesu da dođe jedna tvrtka koja će imati 300 radnih mjesta, slabo plaćenih – želim da se na 1500 do 3500 kvadratnih metara grade objekte koji će biti u službi obrtništva. Pohvalit ću se s tim da smo nakon dugog niza godina u Požegi pripremili jednu dobru priču – nudimo besplatno struju, vodu, kanalizaciju, nudimo kvadrat zemljišta po sedam kuna, nudimo oslobođenje komunalne naknade na izgradnju i prvih šest godina oslobođenje komunalne infrastrukture i smatram kako smo time sigurno doprinijeli da budemo najkonkurentniji te da možemo pomoći onima koji se upuste u ovu priču, u veliku avanturu i budemo im partneri kao i što želimo biti i vama obrtnicima. Kao gradonačelnik sa svojim zamjenicima moramo biti prvi koji će biti vama blizu i razumjeti vas, a grad Požega sigurno će biti grad prijatelj obrtnika,” zaključio je gradonačelnik Puljašić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nekoliko je pokazatelja koji pružaju nadu kako dolaze nova vremena u kojima se drugačije razmišlja o obrtništvu, naglasio je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec. “Veseli i podatak kako je na kraju prošle godine u ovoj županiji bilo više otvorenih nego zatvorenih obrta, ali takav je trend u ovom času i na razini cijele države tako da imamo s 31. prosinca 2017. godine 1700 obrta više nego 31. prosinca 2016. godine,” rekao je Ranogajec. Prema njegovom mišljenju projekt “Zeleno-plavo” vrlo je dobro zamišljen no ne razvija se dalje od suradnje među obrtnicima i lokalnom samoupravom, iako bi potpora s više razine dala cijeloj priči novu dimenziju. Naravno, svoje mišljenje nije mogao podijeliti s “višom razinom”.

“Očekivao sam kako će ovdje s nama biti predstavnici ministarstva turizma prema kojima imamo jedna dio traženja da stavi za stol sve sudionike zelene brazde kako bismo mogli pregovarati s onima koji “oru plavu brazdu”. To je ono što mi želimo, da ova proizvodnja ima plasman, da imamo na određeni način i jamstvo da ćemo imati gdje plasirati te proizvode i naplatiti u konačnici taj svoj rad. To je ono što ćemo zahtijevati i u sljedećem razdoblju upravo ćemo tražiti od Ministarstva turizma da se više angažira oko ovog projekta da pokušamo vidjeti može li se staviti za stol one koji proizvode i one koji troše jer u turističkoj sezoni imamo izvanrednu priliku za izvoz na kućnom pragu. To je ono što nas interesira, što ima mali trošak, a daje visoku dodanu vrijednost. U tom dijelu tražit ću potporu i Upravnog odbora ali i svih relevantnih čimbenika iz Gospodarske komore, kako bi dali kvalitetne prijedloge,” naglasio je Ranogajec.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Govoreći o obrazovanju u obrtničkim zanimanjima Ranogajec je istaknuo kako je to problem na koji su obrtnici ukazivali u prethodnom razdoblju. “Dogodilo se ono što smo govorili prije pet godina, a to je da ćemo u trenutku kada se otvore mogućnosti za dobivanje posla, imati problem radne snage. Tada smo već govorili da bez kvalitetne radne snage zaista ne možeš preuzimati nove poslove i da nećemo moći konkurirati i svoje dobre proizvode plasirati na zahtjevnom europskom tržištu upravo zato što nećemo imati radnu snagu. To se nažalost, i ostvarilo. Hrvatska obrtnička komora je od posljednjih 20 godina brinula o strukovnom obrazovanju, do 2013. godine kada je novi Zakon o obrtu urušio sustav i kada krećemo od početka sa stanovišta da smo izgubili nepovratno vrijeme, da smo ostali na razini od prije deset godina i da u sljedećih pet godina moramo ubrzanim koracima odraditi taj dio posla kojeg smo mi obrtnici i predlagali. Ali kada imaš situaciju da u ministarstvu netko kaže – što vi obrtnici imate s obrazovanjem, onda se zaista moramo zapitati dali smo mi jedini koji smo bili i socijalno osjetljivi ali i koji smo razmišljali o budućnosti. Jer, bez dobrog radnika nema budućnosti gospodarstva i to je dio na kojem sada ustrajemo. Uz potporu vlade, s Ministarstvom obrazovanja krenuli smo u izmjene zakona o obrtu, posebno u djelu obrazovanja i zakona o strukovnom obrazovanju, i to je ono što me veseli – da smo dobili partnere i imamo zajednički cilj,a to je dualno obrazovanje. Imamo dobar jedinstveni model obrazovanja kojeg treba nadograditi i u početnoj fazi on je taj koji može dugoročno riješiti problem radne snage. Kratkoročna rješenja su nažalost, 30 tisuća radnih dozvola, ali kada imate 170 nezaposlenih a istovremeno uvozite radnu snagu moramo se zapitati – zašto?” naglasio je Ranogajec uz zaključak kako se uz prekvalifikacije kojima se mora u kratkom razdoblju omogućiti priliku za promjenu zanimanja svima koji žele raditi, dugoročno mora ipak promijeniti upravo obrazovni sustav. U radu foruma sudjelovali su i zamjenici gradonačelika Mario Pilon i Ferdinand Troha, direktorica TZ Grada Požege Silvija Podoljak  te predsjednik Županijske gospodarske komore Požeško-slavonske županije Luka Balenović.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn