NOVOGRADIŠKA GLAZBENA PRIČA: Predizborni folklor, neizbježni kič i novi glamur – 21.godišnja novogradiška glazbena priča

Datum objave: 23. 8. 2016. | Kategorija: Scena

N

NOVA GRADIŠKA – Iako su organizatori pod svaku cijenu  željeli izbjeći bilo kakvu političku konotaciju, bolju reklamu od predizbornog folklora nisu mogli ni zamisliti. Dodajmo tome bitku za svaki glas, ali i našu fascinaciju politikom i političarima, i eto dodatnih (planiranih ili neplaniranih, slučajnih ili u prolazu) benefita središnje gradske manifestacije. Jer, na kraju krajeva,  došli oni k nama zbog Glazbenog ljeta, ili nekih drugih, daleko osobnijih i manje turističkih razloga, za sobom su u stopu, doveli i medije. A, svaka je reklama, dobra reklama.

Osim toga, malo se koji grad može pohvaliti kako su ga u istom danu posjetili čelnici dvije najrelevantnije, ali i nekolicine nešto malo manje važnih političkih stranaka. U svakom slučaju, 21.izdanje Novogradiškog glazbenog ljeta, puno će se više pamtiti po srdačnom susretu Plenkovića i Milanovića nasred gradskog Korza, nego li po nastupu Jurice Padjena.I mada je politika uvijek prije svega, osvrt na glavnu i ( budimo iskreni), još uvijek jedinu istinski prepoznatljivu gradsku manifestaciju, počet ćemo od najvažnije sporedne stvari na svijetu-rock and rolla. Žanr je to kojim već 21 godinu počinje novogradiška glazbena priča, dovodeći nam u goste, niz manje ili više relevantnih estradnih imena.

Ove godine, na žalost, glavna zvijezda večeri, ne i krivnjom  organizatora, zvijezda je bila prije kojih 20-ak godina, što je, tradicionalno, ionako slabije posjećenu večer, učinilo lošijom nego li ranijih godina. Podsjetimo, promjena se dogodila u zadnji čas, kada je ekipu najavljenih, raspjevanih Dubrovčana, poznatih pod imenom „Silente“, omiljeni nacionalni bend nekih novih curica, na vrat na nos, zamijenio Jurica Padjen, frontmen Aerodroma, benda popularnog u vrijeme aktualnih 40-godišnjakinja. I, mada je simpatični i „ful“ jednostavni glazbenik nekada kultne Azre, a potom i autor nekolicine hitova upisanih u kolektivnu memoriju nacije ( prije svega „Fratello“ i „Obična ljubavna pjesma“), dao sve od sebe, i mada kažu kako živimo u vremenima novovalnog glazbenog revivala, donedavni stanovnik Big brother kuće ( sva sreća na toj činjenici pa su Juricu prepoznali i aktualni tinejdžeri), jednostavno nije bio dovoljno atraktivno ime za 21.izdanje Novogradiškog glazbenog ljeta. Uz sve poštovanje, Jurica Padjen i „Aerodrom“ svoje su najbolje godine ostavili na stage-u ranih 80-tih 20.stoljeća.

NN

Popravak je uslijedio već dan kasnije, u petak, na tradicionalno najposjećenijoj i Slavoncima najomiljenijom drugoj, tamburaškoj večeri. I za to nisu bile zaslužne isključivo i jedino „Slavonske Lole“. Jer, glavne su zvijezde, ipak bili njih dvojica-najizgledniji kandidati za budućeg nam premijera, u pratnji kandidata liste Narodne koalicije i liste HDZ-a, 5.izborne jedinice. Bio njihov posjet slučajan ( SDP-ovci su istoga dana središnji predizborni skup imali u Požegi, a HDZ-ovci u Slavonskom Brodu ) ili ne, činjenica je kako su Plenković i Milanović za sobom u Novu Gradišku doveli i najrelevantnije nacionalne i regionalne medije, ali i manifestaciju iskoristili za toliko važno neformalno druženje s biračima, kao i dogovore oko nastavka kampanje. SDP-ovci, ovaj puta u nešto boljoj poziciji, predvođeni prvim čovjekom grada-domaćina, gradonačelnikom Vinkom Grgićem, službeno i neslužbeno, stranačke su poteze, brusili u urbanom prostoru Ljetne pozornice, dok su HDZ-ovci, praćeni vlastitim domaćinom, županom Brodsko posavskim, naredne predizborne korake dogovarali u mraku parkirališta Gradske uprave. Uz njih, glavne, središnjom ulicom grada te su večeri prošetali i Ivan Vulin, prvi HDSSB-ovac, Ruža Tomašić, ove godine izborna partnerica jedine slavonske regionalne stranke, ali i iznimno veliki broj Novogradiščana i njihovih gostiju.

Uostalom, organizatori od petka nisu ništa manje ni očekivali. Jer, uz žicu koja srce dira, ali i glazbenu večer koja redovno završava zajedničkim kolom na gradskoj šahovnici, dan je to koji je posjetiteljima ponudio i sajam brojnih gostujućih i domaćih OPG-a, te drugo izdanje Crafting festa, ovaj puta dodatno ojačano novom, sjajnom lokacijom uz „Tri gracije“, ljupke dame središnje gradske fontane, romantičnom svjetlošću svijeća, te mirisom sijena. Zanemarimo li političare ( kao da je to, uopće moguće), treća, zabavna večer ovogodišnjeg Glazbenog ljeta, ona subotnja, bila je večer od koje su organizatori, prije svega, nova gradska uprava, s pravom, najviše očekivali, ali i u koju su najviše uložili. Počevši od istinske nacionalne zvijezde, majstora vokala i jednog od rijetkih predstavnika kvalitetnog, vrhunski produciranog pop zvuka, Tonija Cetinskog, do reklame i paket aranžmana predstavljenog na „Crnom jajetu“, VIP zone uređene po uzoru na one koje prate istinski „fancy-šmency“ urbane manifestacije, i u kojoj se Toni, zajedno sa svojom pratećom ekipom, čelnim ljudima grada, nekolicinom biranih novinara, voditelja press centra,  probranom gradskom kremom, ali i gostima Hotela „Kralj Tomislav“ uz elegantne kanapee i otmjene koktele, družio prije i poslije nastupa, do spektakularnog vatrometa upriličenog prvi puta u 21.godinu održavanja manifestacije.

NNN

I dok je prva, rock večer, bila jedna od slabijih svih ovih godina, zabavna večer koja je počela tradicionalnim festivalom „Djeca pjevaju hitovi“, nastavljena nastupom mladog Novogradiščanina, Andya, a potom i službenom predgrupom glavne zvijezde, bendom Trilogia rouge, sjajnom pratećom ekipom Barbare Dautović, pokazala se kao pun pogodak. Prije svega, zaslugom Tonija, vrhunskog profesionalca, brutalno dobrog vokaliste, ali i unatoč sasvim suprotnim medijskim napisima, sasvim „cool“ i normalnog frajera. Jedinstvenu priliku da zapjeva s Tonijem, uz nekoliko tisuća drugih grla, dobio je i Matej Predojević, student opernog pjevanja.21.novogradiška glazbena priča završila je nedjeljnom večeri folklora i narodne baštine, koju je neplanirano skratila kiša, ali, na sreću, i još jednom potvrdila kako organizatori već godinama imaju dobru špagu u Državnom hidrometeorološkom zavodu, jer, unatoč najavama, sva dosadašnja „Ljeta“ otpjevana su i otplesana ispod vedrog zvjezdanog neba.Istinski punoljetno izdanje jedine gradske manifestacije koja opstaje unatoč svemu, uz red glamura, ali i ( čini se )neizbježni red vašara i kirvajskog ugođaja, ovaj je puta donijela i nekolicinu iznimno vrijednih i istinski drugačijih popratnih događaja, onih s kvalitetnim kulturnim predznakom, ali i onih na kojima bi organizatori, predvođeni aktualnom gradskom upravom čija je ambicija gradu vratiti izgubljeni okus i miris urbanosti, itekako trebali inzistirati i narednih godina.

Punk, rock, hip hop, kao i koncerti elektronske glazbe, uz redovne after party-e na revitaliziranoj Ljetnoj pozornici,  ( prostor je to koji s posebnim entuzijazmom pune nostalgičari, „klinci“ u ranim 40-tima koji su odrastali u vrijeme neke drugačije Nove Gradiške, te, unatoč početnoj skepsi , na sreću, polako, ali sigurno i pripadnici Y generacije, isti oni koji ovakav prostor u vlastitom gradu još nisu imali), koncerti klasične glazbe, ali i oni redovni promenadni u izvedbi članova Gradske glazbe, koji donose duh građanskog 19.stoljeća, zanimljiva i iznimno originalna izložba slika nastalih starom tehnikom vinorela, slikanjem talogom crnog vina, praćena prezentacijom i degustacijom mladih lokalnih vinara, Hoborke i Kovrea, kao i vrhunska izložba fotografija Mladena Božičkovića, vlasnika nekolicine najuglednijih svjetskih fotografskih nagrada, autora samostalne izložbe fotografije plesa u Požegi, ali i sudionika zajedničke izložbe organizirane u okviru Dana vizualne kulture na kninskoj tvrđavi- sadržaji su koji su, definitivno popravili krvnu sliku ovogodišnjeg Glazbenog ljeta, umanjujući prateći kič, ali nas i educirajući za nešto bolje, kvalitetnije i kulturnije.

U svakom slučaju, prethodnih nekoliko dana ugodno je bilo biti Novogradiščanin i nakon mjeseci apatije i letargije, osjetiti puls i ritam ulice. Stoga je i puno lakše zažmiriti na eventualne propuste, ali i učiniti sve da se manifestacija sačuva. Jer, u nedostatku boljega, još je uvijek riječ o jedinoj, istinski prepoznatljivoj gradskoj priči. Priči kojoj snagu daje tradicija, ali i priči za koju se nadamo kako će u svojim ozbiljnim 20-tima nabaciti i izgled primjeren godinama. Uostalom, najmlađi grad u Hrvatskoj, treba suvremenost u svakom smislu. A, to uključuje i marketinški re-brendig Glazbenog ljeta. Do kolovoza 2017. itekako ima vremena i prilike za kreativnost…

TEKST: Simonida Tarbuk/NGB      FOTO: D. Pok/NGB

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn