NOVI USPJEH POŽEŠKOG GENIJALCA – Nikola Radmirović: Pokreće me ljubav i dok je tako, neću odustati!

Datum objave: 21. 11. 2018. | Kategorija: Razgovori

POŽEGA – Požeški umjetnik i inovator Nikola Radmirović osvojio je na 43. Hrvatskom salonu inovacija s međunarodnim sudjelovanjem INOVA – BUDI UZOR 2018 drugo mjesto i srebrenu medalju za Hrvatsku kockicu lampion čiji materijal, oblik i izvedba dozvoljavaju slaganje u željene forme. Uz lampion, Nikola je izložio i Hrvatsku kockicu srce, suvenir koji je na prošlogodišnjoj Inovi osvojio zlato, a i ove godine, njegove kreacije privukle su veliku pozornost i izlagača i brojnih posjetitelja.

INOVA je prigoda za susret hrvatskih inovatora i poduzetnika s inozemnim kolegama i plasman inovacija na hrvatsko tržište. Izložba inovacija, novih proizvoda i inovacija mladih s brojnim pratećim sadržajima, pravo je mjesto da Nikolini radovi zablistaju punim sjajem. Uz Hrvatsku kockicu srce koja je svom autoru donijela zlatnu medalju za suvenir cijele Hrvatske te priznanje “Najbolja inovacija u turizmu” na prošlogodišnjoj izložbi inovacija Inova 2017 u Osijeku, Nikola je i ove godine, uz snažnu konkurenciju iz zemlje i svijeta, osvojio medalju za novu kreaciju – Hrvatsku kockicu lampion. S Nikolom smo razgovarali u njegovom Tattoo salonu “Paris, Texas” jer tattoo je, uz kreacije, njegova druga “životna zanimacija”.

“Hrvatska kockica lampion / svijeća ima formu kocke napravljenu od transparentne ili mutne plastike u crvenoj, bijeloj i plavoj boji, ispunjena je parafinom ili elektronskom lampom, te ima funkciju svijeće. Može biti i od transparentnog ili mutnog stakla, a forma kocke dozvoljava slaganje lampiona jedan do drugog tvoreći tako razne oblike poput hrvatske šahovnice,trobojnice ili ispisa teksta postavljanjem lampiona u željenu formu horizontalno. Hrvatska kockica lampion na dnu, donjoj strani kocke ima utisnutu formu jednaku njenom vrhu, odnosno kapici (kruni) i tako dozvoljava slaganje lampiona jedan na drugi isključivo u marketinške, izlagačke, trgovačke svrhe bez paljenja svijeće, ako govorimo o verziji s parafinom, dok verzija s elektronskim svjetlom dozvoljava postavljanje u visinu i u funkciji umjetne svijeće, odnosno upaljenog svjetla,”pojasnio je Nikola.

Jednostavno i funkcionalno ono je što krasi njegove kreacije stoga ne čudi da prosudbena komisija u Zagrebu nije imala dvojbe. Priznanje i srebro još je jedan veliki uspjeh mladog požeškog genijalca, tim prije jer je na prestižnoj izložbi nastupio predstavljajući svoju Požegu kao pravi “vuk samotnjak” – vođen isključivo vlastitim srce, entuzijazmom i – financijama. Nikola je naime, kroz dugi niz godina kreativnog stvaranja na vlastitoj koži iskusio kako “nitko nije prorok u svom selu” jer njegove kreacije i ideje ne nailaze na plodno tlo u rodnom gradu, no kako kaže, dječački razigrano i bez ogorčenja, uz životnu ljubav Vlatku, Požega mu je i dalje prvi i jedini izvor nadahnuća.

A s puno nadahnuća, energije i ljubavi, Nikola priča o nastanku svojih kockica. “Cijeli moj život, kreativni, ljubavni egzistencijalni, i svačiji vjerujem, nalazi se između rođenja i smrti. Kockica koja okrunjena sa zlatnim priznanjima i nagradama simbol je života, simbol stvaranja, simbol Hrvatske, simbol mene kao građanina Hrvatske, Europe i Požege gdje imam roditelje i gdje sam našao ljubav. Ta prva kockica crvene boje, boje krvi, simbol je ljubavi, stvaranja života. I onda sam napravio veliki kontrast – jer svi imamo ograničeno – i išao sam razmišljati o kraju. Tu je lampion, završetak, smrt – ista stvar samo u drugoj formi. Druga je to kockica, ona zadnja za sve nas, taj plamen koji gasne. To je moj puni krug, poveznica života i smrti.” pojašnjava Nikola.

Kič mu, kao i svakom autohtonom umjetniku iznimno smeta i teško mu je opravdati njegovo postojanje čak i na grobljima. “Naša groblja izgledaju katastrofalno. A svi mi kada ispraćamo nekog ili odajemo počast nosimo na groblje individualno lampione. Ovaj lampion je i za privatne potrebe, ali ponajprije za svečane komemoracije, za zaslužne ljude kojih se zajednica prisjeća u važnim datumima i bitno je da svaki sudionik komemoracije donese istu kockicu. I onda se to može složiti po potrebi i želji. Jer i mi smo svi isti, u rađanju, u životu, u umiranju. Zato je kocka modularna jer se može slagati jedna u drugu, može ići u visinu, može se horizontalno ispisivati tekst, niz je mogućnosti jer ja uvijek razmišljam tako. Može biti trobojnica, jedna boja, druga boja, no to je u konačnici simbol zajedništva u smrti, u odlasku. To je taj pristup, cijela filozofija. A boje su naše – crvena, bijela, plava jer rođen sam ovdje i to je moja bit,” dodaje Nikola.

No, od lovorika i priznanjima se ne živi pa i planovi moraju biti konkretni, a prvi konkretni korak je zaštititi inovaciju i to ne samo za područje Hrvatske već cijele Europske unije. Bit će to dodatni financijski napor za Nikolu, no vječno osunčan optimizmom, proći će on i tu prepreku. Pa onda ide dalje, jer već ima novih ideja. “Što planiram s lampionom? Pa da bude odskočna daska za novu ideju. Tako to kod mene ide. Naravno, želio bih da konačno napravim i neku stvar koja će se doista koristiti, proizvoditi, jer puno je ljudi zainteresiranih, ima puno odjeka.Vidjet ćemo. Mene veseli sam proces stvaranja i od toga neću odustati.”

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok/ N. R.

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn