NOVI SPORT U GRADU – U Novoj Gradiški osnovan prvi Disc golf klub u Slavoniji i Baranji

Datum objave: 12. 6. 2019. | Kategorija: Sport

NOVA GRADIŠKA – Iako ga u Americi, pa i skandinavskim zemljama poznaju već skoro pola stoljeća, dics golf je u ostatku svijeta još uvijek relativno novi sport koji je ove godine službeno priznao i Olimpijski odbor. Riječ je o zabavnoj disciplini sličnoj golfu koja se igra s diskom/frizbijem i rukom, primjerenoj za sve generacije i oba spola. Znaju to Novogradiščani koji su, s ciljem promocije aktivnog i zdravog življenja, ovih dana osnovali prvi Disc golf klub u Slavoniji i Baranji.

Tražite li aktivnost koja ne zahtijeva skupu opremu i posebnu fizičku spremnost, disc golf je pravi sport za vas. Iako ga u Americi i zemljama Skandinavije, gdje se, gotovo svakodnevno, u parkovima i zelenim gradskim površinama otvaraju novi tereni, poznaju već skoro pola stoljeća, u ostatku svijeta disc golf je još uvijek relativo novi sport koji je ove godine službeno priznao i Olimpijski odbor.

Riječ je o zabavnom, rekreativnom sportu sličnom klasičnom golfu, koji se, umjesto palicom, igra posebnim letećim diskovima/frizbijima, kojima treba pogoditi disc golf koš. Osnovnu opremu za disc golf čine plastični ili gumeni diskovi različitih težina i s različitim karakteristikama leta. Igraču početniku za rekreativnu su igru dovoljna tek dva osnovna diska kakve je moguće kupiti po cijeni od 65 do 130 kuna i to je sve, jer da bi počeli igrati disc golf nije potrebno puno truda, iako je za usavršavanje igre potrebno i dosta treninga i strpljenja. Uobičajeni teren za disc golf sastoji se od 18 staza/rupa, igra se u grupama od 4 do 6 igrača, a prolazak cijelog terena traje oko dva do tri sata. Svi igrači startaju s iste polazne pozicije, a igru nastavljaju s mjesta na kojem im se zaustavio disk. Cilj igre je u što manje bacanja pogoditi diskom u završnu poziciju-disc golf koš. Najbolji igrač je onaj koji nakon odigranog cijelog terena ima ukupno najmanji broj izvedenih bacanja.

Uz sportske rekvizite prihvatljive cijene, jedinstvenost disc golfa leži i u činjenici kako se teren, odnosno igralište, uz minimalne troškove, može urediti na svim vrstama terena – u gradskim parkovima, na livadi, u šumi, na pijesku, po kamenju, na uzbrdici i nizbrdici, što ga čini zabavnim i izazovnim sportom. Za razliku od većine drugih sportova, disc golf mogu jednako dobro igrati osobe oba spola i svih dobnih skupina zbog čega je i idealna aktivnost za cijelu obitelj.

Novu sportsku disciplinu ovih su dana, u gradskom parku, Novogradiščanima predstavili članovi Udruge Flying Disc klub, prvog takvog kluba u Slavoniji i Baranji. „ Obzirom da je riječ o sportu pogodnom za sve uzraste, cilj nam je za disc golf zainteresirati što veći broj naših sugrađana, pod geslom „od 5 do 105 godina“. Rekreativan je to sport budućnosti, što namjeravamo i pokazati, stoga, pridružite nam se, svi ste dobrodošli.“, kaže jedan od osnivača prvog regionalnog disc golf kluba, profesor tjelesne i zdravstvene kulture u Gimnaziji Nova Gradiška, Mladen Šop.

TEKST: S. T.       FOTO: FB M.Š.

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn