NOVI SINGL MAJE POSAVEC PREDSTAVLJA PROJEKT FEMME NOUVELLE – Trnoružica najavljuje novi ženski pokret

Datum objave: 12. 4. 2019. | Kategorija: Scena

ZAGREB – Iako je njezin album prvijenac izašao prije nešto manje od godinu dana, Maja Posavec već objavljuje novi materijal. Singl “Trnoružica” najavljuje njezin drugi album, ali i projekt Femme nouvelle u kojem se ova svestrana glazbenica našla uz brojne domaće kantautorice.

Naime, nova pjesma prva je s kompilacije kantautorica Femme nouvelle koji izlazi u lipnju u izdanju Aquarius recordsa. Tako se Maja našla uz druga imena iz Aquariusa poput Nine Romić, Sare Renar, Aklee Neon.., ali i kantautorica iz drugih izdavačkih kuća poput Mirele Priselac Remi, Natali Dizdar, Sun U koje su svoje, autorske pjesme ustupile za kompilaciju čiji je cilj promocija ženske kantautorske scene.
Majina pjesma “Trnoružica” savršeno karakterizira projekt koji u prvi plan stavlja glazbenice kao snažne i samostalne žene čija autorska djela pomiču granice i mladim autoricama otvaraju nove horizonte.

“Osim što je inicijatorica projekta Lana Čulig, velika kreativka, istinska ljubiteljica glazbe i glazbenika pa tako i moja prijateljica te apsolutno želim podržati njenu ideju ima još pokoji razlog zašto sam pristala na ovaj projekt. Naime, zanimljiva mi je intimna i osobna  priroda radova mojih kolegica, potreba da upravo ja (ona) izvodimo tu svoju pjesmu. Skupiti radove žena koje u isto vrijeme na istim prostorima stvaraju je zapravo zbornik ženskog stvaralaštva u kojem naravno rado sudjelujem. Meni kao autorici, a vjerujem i mojim kolegicama puno znači povratna informacija publike, znati da to što radim netko sluša i čuje, da je ta glazba nekome potrebna, da je pjesma nekome zbog nečega važna i draga . Nadam se da će nekome ovaj album olakšati pronalazak te drage i važne pjesme. A kako mi se čini, ovaj će album ponuditi i više takvih pjesama.” – objasnila je Maja Posavec važnost projekta Femme Nouvelle i razloge zašto mu se pridružila.

Pjesma “Trnoružica” nastala je još dok je Maja radila na prvom, albumu. Iako singl nije dobio svoje mjesto na “Kada ne bih imala strah” Maja ju je redovito izvodila na svim svojim koncertima, tako da je pjesma već prije službenog izlaska dobro poznata Majinoj publici. “Trnoružica je pjesma o djevojci koja čeka princa na bijelom konju. Postoje princeze i prinčevi i bajke se ostvaruju, samo prvo treba proći vrijeme dubokog sna. Bajke su na neki način od djetinjstva moja inspiracija i utočište. Trnoružica je istovremeno vesela i tužna. Mislim da se uz nju može dobro izdivljati kroz ples, a možda se i zamislimo nad nekim svojim dubokim snom.” – rekla je Maja o svom novom singlu.

A osim Maje projektu Femme nouvelle priključile su se neke od nositeljica kantautorske scene u Hrvatskoj. Naime, izdavačka kuća Aquarius records pod svojim je imenom okupila već desetak ženskih kantautorskih imena koja su se nametnula kao budućnost kvalitetne, urbane glazbe u Hrvatskoj. Sara Renar, Maja Posavec, Nina Romić, Ana Opalić, Željka Veverec i brojne druge snažne glazbenice u protekloj su godini, same ili kao dio grupe objavile nove albume i singlove koje su prema riječima kritike okosnica novog glazbenog vala. Upravo zato odlučili smo ih okupiti pod imenom Femme nouvelle, projektom koji bi im dao platformu za objavu novih djela, ali i približio publici. Ideja je, tijekom travnja/svibnja 2019. godine objaviti kompilacijski album na kojem bi svaka od glazbenica izdala novu pjesmu/singl, a osim glazbenica iz Aquarius Recordsa uključili smo i žanrovski slična imena iz drugih izdavačkih kuća. Mirela Priselac Remi iz Elementala,  Aklea Neon, Natali Dizdar i Sun U pokazaju se u najjačem kantautorskom sjaju.

“Mislim da je svaki projekt koji skreće pozornost na autorstvo i  na stvaranje odličan projekt.U ovom slučaju radi se o ženama koje pišu, skladaju i pjevaju svoje pjesme, a nažalost možda ponekad u očima javnosti još uvijek nisu dovljno prepoznate kao autorice,čast mi je biti u njihovom društvu proširiti svijest i o tome da žene stvaraju svuda oko nas i uživaju u tome” – rekla je Željka Veverec frontmenica benda Mangroove.

Ime Femme Nouvelle, najbolje ocrtava cilj projekta, a to je predstaviti novi val u glazbi, kantautorice koje preplavljuju kvalitetnu, urbanu glazbenu scenu. Inače, Femme Nouvelle bio je svjetski pokret krajem 19. stoljeća kada su žene postale relevantne u brojnim područjima (znanosti), ali i umjetnosti. Čitav projekt prati prepoznatljiv vizualni izričaj, a fotografije radi fotografkinja Vladimira Spindler.

IZVOR: Aquarius Records

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn