NOVI IGRAČI U INDUSTRIJSKOM PARKU – Nova Gradiška kao poželjna investicijska zona

Datum objave: 13. 5. 2017. | Kategorija: Gospodarstvo

ug4

NOVA GRADIŠKA – Zahvaljujući naporima čelništva grada, kao i činjenici da ima jednu od atraktivnijih nacionalnih poslovnih zona, u novogradiški Industrijski park stiglo je čak nekoliko novih „igrača“. Dokaz je to kako grad postaje gospodarski poželjna destinacija, što je i jedna od temeljnih odrednica nedavno usvojene razvojne Strategije.

Nove investicije, potpisom na ugovor, potvrdili su ovih dana, u ime grada gradonačelnik Vinko Grgić, te u ime investitora, predstavnici tvrtki „Franagro“, „Techno Win“, „Vatreni“ i „Hladni val“ ( već postojeća tvrtka koja radi potreba poslovanja u novogradiškom  Industrijskom parku otvara još jedan pogon.)Nešto ranije, potpisan je i ugovor s austrijskom tvrtkom Progresys, a bit će potpisan i onaj s tvrtkom „Impal“. Potvrda je to atraktivnosti Industrijske zone, koje su Novogradiščani oduvijek bili svjesni, ali i koju su, konačno, nakon nekoliko godina ne tako žive aktivnosti, prepoznali i investitori. Osim toga, što je još puno važnije, dokaz je to kako i Nova Gradiška postaje gospodarski poželjna destinacija.

Novi, vrijedni ugovori potpisani su tijekom 1. Gospodarskog foruma koji je okupio postojeće i buduće investitore u Industrijskom parku. „Moram reći kako je 2003. godine, izgradnjom Industrijskog parka, grad potvrdio kako je bila riječ o istinski vizionarskoj ideji. Na žalost, ideja je to koja do sada nije prolazila na najbolji način, iako se, istovremeno, na sreću, tijekom 14 godina događala i jedna lijepa priča. Priča je to koja je postala prilično uspješna i aktivna prije nekoliko godina dolaskom velikih investitora poput „Klimaopreme“ i „Atlantica“, a onda i dobivanjem „titule“ drugog najboljeg nacionalnog Industrijskog parka, nakon čega se počelo raditi ozbiljno i kreativno. Nastavili smo tim tempom i u prethodnih godinu dana, obavljajući niz razgovora s potencijalnim investitorima, ali i kreirajući odlične uvjete  da ih privučemo.Rezultat svega toga su upravo potpisani ugovori. U svoje osobno ime i u ime svih građana Nove Gradiške od srca vam zahvaljujem, pružam ruku prijateljstva i partnerstva“, rekao je, predstavljajući im „životopis“ Industrijskog parka, novim investitorima, čelni čovjek grada, gradonačelnik Vinko Grgić. Određujući upravo ulaganje u gospodarstvo ključnim elementom za razvoj, ali i novo pozicioniranje grada, Nova Gradiška će, planirano je tako i „Strategijom“, dugoročno postati i „pametni“ grad, ali i poželjna gospodarska destinacija. Značajno je što to prepoznaju i ulagači, ali i oni koji već dulji niz godina posluju u Industrijskom parku i u partnerstvu s gradom. Potvrdili su to i tijekom Gospodarskog foruma, jer kako je rekao Ivan Šimić, direktor tvrtke „Clarum“ „ da bi zadržali lidersku poziciju u Hrvatskoj i Europi ukoju izvoze 90 posto proizvoda, spremni su na nove investicije. „ Baš kao i „Atlantic“ upoznao je Ante Bašić, najavljujući pokretanje druge proizvodne linije.

ug7

Izgradnju novog proizvodnog pogona i skladišta, vrijednih 100 milijuna kuna, povećanje proizvodnje za tri puta i zapošljavanje čak 100 radnika  najavio je Serđo Galešić iz „Klima opreme“ . Slične su trendove već prilikom potpisivanja ugovora najavili i novi „igrači“ u Industrijskom parku. Ilija Augustinčić, direktor tvrtke „Techno Win“ za uvoz i prodaju komunalne igrađevinske opreme najavio je izgradnju pogona od 1000 četvornih metara, Matko Gregurević iz „Hladnog vala“ proširenje proizvodnje i nove proizvode, kupnju zemljišta i početak gradnje novog pogona. Tvrtka „Vatreni“ za izgradnju energetskih postrojenja na biomasu u roku od dvije godine planira uložiti 17 milijuna kuna i zaposliti 65 radnika, dok će Prvo plinarsko društvo izgraditi pogon na biomasu za proizvodnju energije za potrebe Tvornice slada „Slavonija slad“. Tu je još i „Franagro“, tvrtka čija se proizvodnja bazira na poljoprivredi i proizvodnji zdrave hrane, sa zemljištem u Ljupini, koja će u Industrijskom parku graditi hladnjaču i sortirnicu s ciljem razvija ekološke poljoprivrede, okupljanja lokalnih proizvođača u klaster, kao i plasiranje njihovih proizvoda.Uz iznimnu geografsko-prometnu lokaciju Industrijskog parka, kao i njegovu cjelokupnu logistiku i infrastrukturu, svi novi investitori, gosti Gospodarskog foruma, ali i ulagači u razvoj gospodarstva Nove Gradiške, izuzetno su pohvalnim ocijenili partnerski odnos s gradom, ističući ga kao primjer dobrog investicijskog okruženja.

TEKST: S. Tarbuk      FOTO: novagra.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn