NOVI EU PROJEKT U PLETERNICI – Odobreno 8,3 milijuna kuna za e-inkubator namijenjen IT sektoru

Datum objave: 05. 9. 2017. | Kategorija: Gospodarstvo

N1

PLETERNICA – Uz Trg bećarca, Gradu Pleternici odobren je još jedan novi projekt u 2017. godini. Riječ je o projektu e-inkubatora vrijednom 8,3 milijuna kuna koji će u Pleternici i Požeško-slavonskoj županiji otvoriti nove, brzorastuće gospodarske trendove vezane uz IT sektor. Rečeno je to na konferenciji za novinare koju je danas održala pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, uz požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića i direktoricu Poduzetničkog centra Pleternica Mariju Šarić.

Grad Pleternica europskim sredstvima izgradio je još 2013. godine ruralni inkubator u Industrijskoj zoni koji je danas popunjen, ostala je samo još jedna proizvodna hala. Dobro iskustvo Pleterničanima je dalo vjetar u leđa za novi izazov, inkubator koji će u skladu sa svjetskim trendovima biti baza za razvoj nove gospodarske grane, naglasila je gradonačelnica Antonija Jozić. “Vrlo me veseli da je prvi projekt odobren u mom novom četverogodišnjem mandatu upravo projekt za razvoj pleterničkog gospodarstva, odnosno gospodarstva požeško-slavonske županije. Požeško-slavonska županija i Razvojna agencija Panora suradnici su na projektu. Županija je bila partner i na projektu prošlog inkubatora i tada prije četiri godine proveden je taj projekt po svim pravilima struke, završen i opravdan i taj projekt prvog inkubatora bilježi zapravo daleko bolje rezultate od onih koje smo očekivali i koje smo si zadali kada smo ga prijavljivali. Ovo je novi projekt, novi izazov i za Požeško-slavonsku županiju i za Grad Pleternicu, a uz Pleternicu na ovom projektu partner je i grad Kutjevo i Poduzetnički centar Pleternica. Vjerujem da ćemo sljedeća 24 mjeseca imati i dobre rezultate i popunjenost tih prostora. Osim što će biti izgrađen on će biti u potpunosti opremljen uredima, predviđeno je umrežavanje poduzetnika i slično,” rekla je gradonačelnica.

NN

Projekt novog inkubatora vrijedan je 8,3 milijuna kuna od čega Europska unija sufinancira 93 posto. Grad Pleternica i partneri očekuju i sredstva sufinanciranja Ministarstva regionalnog razvoja, tako da će iznos koji će Grad Pleternica izdvojiti za provedbu ovog projekta biti tek oko 3 posto. “Važno je reći kako je ovaj inkubator namijenjen IT sektoru. Kada je bio objavljen prošle godine natječaj i kada smo se išli kandidirati, prijavili smo nadogradnju zgrade gradske uprave, to su poslovni prostori na dva kata koji će biti namijenjeni IT sektoru. To je najbrže rastuća gospodarska grana u svijetu i to je zapravo sektor u kojem radite iz svog ureda, isporučujete praktički u istom trenutku svoje usluge na područje cijelog svijeta. Isto tako, to je grana u kojoj rade visokoobrazovani mladi ljudi i tu računamo kako će se i dio naših građana koji su možda danas na fakultetima, vratiti nazad u Pleternicu s pogodnostima koje će im Grad Pleternica omogućiti, a to je naravno i sufinanciranje najma i sva ona pomoć koju dajemo našim poduzetnicima. Nadamo se da će se vratiti iz velikih gradskih sredina i svoj život nastaviti ovdje te svoje poslovanje ovdje razvijati,” zaključila je gradonačelnica Jozić.
Požeško-slavonska županija i Razvojna agencija Panora suradnici su na ovom projektu, a pravo je zadovoljstvo govoriti o novim projektima i novim modelima razvoja gospodarstva i županije, naglasio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

NNN

“Grad Pleternica je davno prepoznao europske fondove u pretpristupnim projektima, a svakako i danas kada smo članica Europske unije. Ovo je vrlo važan projekt, tu je novih 8 milijuna kuna sredstava, ali još je važnije da ulazimo u sferu IT tehnologije koja je najrazvijenija grana gospodarstva. Prilika je da pokažemo kako u našoj županiji imamo pametne gradove, ali i pametne ljude, sposobne entuzijaste koji mogu pružiti svoje usluge na europskoj i svjetskoj razini. Drago mi je da se ovo pokreće u Pleternici, razvija se drugi inkubator i siguran sam kako će biti popunjen baš kao i prvi, otvaraju se nova radna mjesta ciljano upravo za mlade generacije da ne traže kruha u drugim zemljama. Ovdje slijedi još nekoliko projekata ovog tipa u drugim općinama i drugim gradovima i siguran sam da ćemo realizirati gotovo sve ono što je planirano. Naime, kako je rekla i resorna ministrica Gabrijela Žalac tijekom nedavnog boravka u našoj županiji, gotovo stotinu projekata trenutno je u realizaciji u Požeško-slavonskoj županiji, a uskoro će biti predstavljeni i novi projekti, nove mogućnosti financiranja i projektne dokumentacije i svega ostalog. Naša županija je spremna za takve izazove što potvrđuje i ovaj projekt u Pleternici,” rekao je župan Tomašević.

TEKST: S. Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn