NOVE MJERE ZA OČUVANJE RADNIH MJESTA – Ministar Aladrović u Požegi predstavio mjeru skraćenog radnog tjedna

Datum objave: 30. 6. 2020. | Kategorija: Gospodarstvo

POŽEGA – Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava i Hrvatski zavod za zapošljavanje, uz podršku Hrvatske gospodarske komore, organizirali su u Požegi predstavljanje nove mjere za očuvanje radnih mjesta skraćivanjem radnog vremena, kao i novosti u provedbi ostalih mjera aktivne politike zapošljavanja.

U prostoru Hrvatske gospodarske komore informacije o mjerama koje su pripremljene za gospodarstvenike i koje započinju s provedbom 1. srpnja 2020. godine predstavili su ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar.

Potpora za očuvanje radnih mjesta – skraćivanje radnog vremena namijenjena je očuvanju radnih mjesta kod poslodavaca kod kojih je zbog posebne oolnosti uvjetovane Koronavirusom došlo do privremenog smanjenja opsega posla. Trajanje mjere je od 1. lipnja do 31. prosinca 2020. godine, visina subvencije je do 2.000,00 kuna po radniku, a ciljane skupine poslodavaca su poslodavci koji obavljaju gospodarsku djelatnost i zapošljavaju 10 i više radnika.

“Do sada smo imali mjere koje su se odnosile na ožujak, travanj i svibanj s jednim dijelom za lipanj. Sada idemo s mjerom skraćenog radnog vremena, mjera koja je primjenljiva gotovo u svim sektorima, odnosno privrednim granama u Republici Hrvatskoj. Predstavili smo i mjeru za mikro poduzetnike koji su poteškoćama zbog onog što je COVID 19 uzrokovao u ekonomiju te reaktivirane mjere samozapošljavanja. Mjera skraćenja radnog vremena odnosi se na one koji imaju 10 i više zaposlenih, za onaj dio gdje COVID 19 utiče da poslovanje ne može biti u punom obujmu. Država će pokrivati trošak rada između 10 i 50 posto tog neproduktivnog rada, dakle maksimalno po radnom mjestu do 2.000,00 kuna mjesečno. Mjera za mikropoduzetnike, za one od 1 do 9 zaposlenih koji imaju pad prihoda veći od 50 posto predviđa ostvarivanje prava na naknadu od 2.000,00 kuna po zaposlenoj osobi, a mjera za samozapošljavanje nudi između 75.000 do 100.000 kuna poticaja za sve one koji se odluče na poduzetničke vode. Oformili smo cijeli set potpora za one koji žele što očuvati, što otvoriti radna mjesta,” rekao je ministar Aladrović.

Dodao je kako su sredstva za mjere osigurana u proračunu, a procijenjena investicija očuvanja radnih mjesta kroz skraćivanje radnog vremena je oko tri milijarde kuna do kraja godine. “Naravno, ako se pokaže potreba da tih sredstava treba više, pronaći ćemo način kako ćemo ih osigurati,” rekao je ministar.

“Za mjere samozapošljavanja zahtjev se podnosi Područnom uredu Zavoda za zapošljavanje, a zahtjev za mjeru potpora očuvanja radnih mjesta- skraćivanje radnog vremena podnosi se isključivo online i već od 1. srpnja Hrvatski zavod za zapošljavanje spreman je za prihvaćanje tih zahtjeva,” naglasio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn