NK PAPUK VELIKA – O nogometu i prvoligaškim obvezama, sportu, stadionu i turizmu s Tomislavom Galićem, predsjednikom NK „Papuk“

Datum objave: 04. 6. 2017. | Kategorija: Razgovori

galic

VELIKA – Osim što je najvažnija sporedna stvar na svijetu, nogomet je, a tako i sport uopće, jedan od generator razvoja. Dodajte tome tradiciju, kvalitetnu infrastukturu i iznimne prirodne resurse i eto dugoročno uspješne priče od koje će profitirati cijelo mjesto. S vraćanjem stadiona u vlasništvo Općine, razmišljaju tako u NK“Papuku“, spremni Veliku ponovno učiniti prepoznatljivom sportsko-turističkom točkom regije, ali i Hrvatske. O nogometu i prvoligaškim obvezama, turizmu i sportu, kupanju i skijanju, razgovaramo s Tomislavom Galićem, predsjednikom kluba.

Kraj sezone samo što nije, pa i dobar trenutak za rekapitulaciju i stvarno sagledavanje stanja. Gdje je u ovom trenutku NK „Papuk“?
Stabilan smo županijski prvoligaš koji ispunjava sve svoje obveze, zadovoljan statusom i pozicijom na kraju sezone.Toliko da nam je ambicija upravo tu,na istom mjestu, ostati i naredne sezone. Osim toga, unatoč izvjesnim pomacima i dobrim potezima, čini mi se da lokalno gospodarstvo još uvijek nije dovoljno snažno da bi moglo pratiti klub u višoj ligi. Ipak, predispozicije su tu. Kako one sportske, tako i infrastrukturne i organizacijske. Budu li ih pratili i brojni drugi razvojni planovi Općine, a nema razloga da tako ne bude, Velika će se, siguran sam, moći kandidirati i za više rangove natjecanja. Do tada, odgovara nam da smo i na dalje stabilan županijski prvoligaš, spreman priliku u svakom trenutku, pruži li se, zgrabiti.Zašto ne?!

Vjerujem kako su i klub i čitavo mjesto odahnuli s vraćanjem stadiona u vlasništvo Općine. Jer, sad puno toga što je stajalo prethodnih 15 godina, konačno može biti pokrenuto. Osim toga, nogomet i stadion oduvijek su bili jedan od važnijih generatora razvoja Općine, zar ne?
Upravo tako. I baš stoga, gradeći prije svega na dugogodišnjoj sportskoj tradiciji, a onda i na infrastrukturi, polazeći prije svega od stadiona, dugoročan plan, kako kluba, tako i općine je Veliku, u sportskom smislu, ponovno učiniti Velikom. Dosta je toga već i odrađeno, dosta isplanirano, kako za ovu, tako i slijedeću godinu. Osnovna ideja je, malo po malo, u skladu s mogućnostima, stadion staviti u najveću moguću funkciju, a onda dugoročno, čitavu priču dovesti do faze samodrživosti.

Godine sustavnog zanemarivanja zasigurno je ostavilo traga na stadionskom kompleksu
Jednim dijelom da, iako su stadion i prateća infrastruktura u relativno dobrom stanju, što je, zapravo i najvažnije, jer tereni su polazna točka i za sve ostale sportske priče, a oni, siguran sam, kvalitetom mogu konkurirati svim prvoligaškim klubovima Hrvatske.Generalno, stadionska infrastruktura relativno je dobra, iako južna i istočna tribina ,na žalost, nisu u funkciji. Ima dijelova koji zahtijevaju temeljitu obnovu, kao i onih kojima je potrebna tek svježa šminka. U svakom slučaju, riječ je o multifunkcionalnom kompleksu, sjajnom zdanju koje pruža nebrojene mogućnosti, prostoru od kojeg će dugoročno koristi imati i klub i Općina i svi njeni mještani, prostor koji ćemo kreirati zajedno, vlastitim sredstvima, ali i sredstvima EU fondova, koji će izrasti u prepoznatljivi sportski centar, ali i na jednom mjestu, pod istim krovom, „ugostiti“  sve lokalne udruge i društva. Osim toga, narednih će mjeseci u stadionsku zgradu preseliti i Općina sa svim pratećim uredima. Osim na „dotjerivanju“ , a onda i vraćanju života zgradi, puno je planova i kada je riječ o uređenju stadionskog kompleksa, kao i osmišljavanju pratećih sportskih sadržaja. Stvarajući preduvjete za uspješnu turističko-sportsku priču, raspisali smo i natječaj za iznajmljivanje prostora za restoran i fitness centar .Trenutno smo, uz „zeleno svijetlo“ načelnika, u fazi projektiranja profesionalne atletske staze s tartanom kakve na području Županije nema, tu je i pomoćno igralište, a sredstvima fondova nastojat ćemo doći i do umjetne trave.

Što na sve kaže HNS? Prepoznaju li napore Općine i klupskog vodstva, ali i sportske potencijale Velike?
Nadam se kako sada na to pitanje mogu odgovoriti pozitivno, iako dosta dugo nisu imali sluha za naše prijedloge ili naše potencijale. Ipak, zahvaljujući prije svega naporima vodstva kluba i našoj upornosti da ostvarimo suradnju, kako s nacionalnim nogometnim savezom, tako i Savezima sportova većih gradova, kao i još uvijek živoj tradiciji, čini mi se da se Velika ponovno počinje percipirati kao relevantna sportsko-turistička točka Hrvatske , idealno mjesto za organizaciju kvalitetnih sportskih kampova, priprema ekipa, ali i sportaša pojedinaca, i to tijekom cijele sezone. To smo, na kraju krajeva, a sjećaju se toga brojne generacije, nekada i bili.Vraćanje stadiona u vlasništvo Općine na neki je način novo, bolje poglavlje iste priče. Jesmo li spremni ili ne, saznat ćemo vrlo brzo, već 8.lipnja, kada ćemo biti domaćini nacionalnoj ženskoj nogometnoj reprezentaciji u prijateljskoj utakmici s ekipom Bosne i Hercegovine. Rezultat je to, prije svega, napora Uprave kluba koji je prepoznat i u HNS-u, ali i prilika koju ne smijemo propustiti. Jer, riječ je o svojevrsnom prijemnom ispitu, događaju čija će nam organizacija, siguran sam, otvoriti vrata i za brojne druge. Osim toga, i mi imamo žensku ekipu, i to ne bilo kakvu, nego istinski zaljubljene u sport i za nogomet talentirane djevojčice, a pokažemo li se dobrim domaćinima utakmice između nogometašica nacionalne vrste i onih reprezentacije Bosne i Hercegovine, dobit ćemo priliku ugostiti i kamp djevojčica na razini Hrvatske.

Već smo utvrdili kako je stadion, a onda i klub, jedan od generatora razvoja Općine. Prati li, u tom smislu, razvoj nogometa i razvoj Općine, odnosno, što je sve još potrebno da bi priča o Velikoj kao relevantnoj sportsko-turističkoj točki Hrvatske zaživjela?
Uz stadion, čije višestruke koristi, kako za klub, tako i za mjesto uopće, ne moramo ni nabrajati, kapital u koji vrijedi ulagati, ali i prostor koji itekako može biti samoodrživ, ali i sportsko-turističku tradiciju dugu nekoliko desetljeća, ogroman adut Velike zasigurno je i njen geografski položaj, sjajna pozicioniranost u Parku prirode Papuk, te dijelom u Kutjevačkom vinogorju.Ono što je dugo godina bio problem, a s nedavno realiziranim sjajnim projektima, poput kampa Duboka, čini se, to prestaje biti, zasigurno su smještajni kapaciteti. Osim toga, riječ je o priči koja je nezamisliva bez bazena, a koja bi, također, nakon duge 4 godine, uskoro, također mogla biti rješena na zadovoljstvo svih.Koliko smo upoznati s planom privatnog investitora, radovi bi trebali početi vrlo skoro, a onda bi se slijedeće godine mogli i kupati. Kako nam je cilj kreirati „turističko-sportsku priču s podlogom“, ali i kako smo prostor koji gostu ima što ponuditi tijekom cijele godine, uz bazene kao ljetni sadržaj, nikako ne smijemo zaboraviti skijašku stazu Nevoljaš, do Domovinskog rata za mnogobrojne Slavonce jedino mjesto zimskih radosti. Zahtjevan je to i kompleksan projekt, prije svega zbog problema s državnim zemljištem i koncesijom, projekt na kojem vrijedno i s puno entuzijazma radimo već nekoliko godina, ali i koji ćemo, vjerujem, i uz pomoć sredstava europskih fondova, realizirati. Siguran sam kako bi skijaška staza, osim što bi produljila turističku sezonu, čitavu priču podigla na veću razinu. Uz bazene i Park prirode, stadion, prateću sportsku infrastrukturu, ali i hranu i vina Požeštine, bila bi to zaokružena priča koja bi Veliku, dugoročno mogla učiniti Velikom, pomažući istovremeno, razvoj regionalnog turizma .  Prvi korak, onaj koji će, siguran sam, otvoriti put i brojnim slijedećim, prijateljska je utakmica dviju ženskih nogometnih reprezentacija 8.lipnja. U kvalitetnu organizaciju, ali i angažman cijelog mjesta, ni malo ne sumnjam.

TEKST: S. Tarbuk     FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn