NAŠ VELIČANIN U AMERICI – Dino Hofman: Talent je samo polazna točka, a rad je ono što izgrađuje uspješnog sportaša i čovjeka

Datum objave: 21. 8. 2016. | Kategorija: Razgovori

14022283_909585995835887_960433203823426352_n

VELIKA –  Kad nekom već u ranim tinejdžerskim godinama životni put krene na relaciji Velika – Požega – Osijek – Amerika onda je već na prvu (košarkašku) loptu jasno kako je to jedna nadahnjujuća priča koju vrijedi upoznati. Mladi košarkaš Dino Hofman iz Velike svoju je srednju školu dovršio u Americi zahvaljujući sportskoj stipendiji. Dino nam je ispričao nešto više o tome kako je uspio započeti ostvarenje svog velikog sna te kako izgleda školovanje u Americi i kakvi su mu planovi.

Kako je pao izbor baš na košarku i kako baš Amerika?
Bavio sam se pomalo i rukometom i gimnastikom, nogometom, bilo je svega, ali u Velikoj baš i nema veliki izbor. Svaku smo večer igrali nogomet, jedina osoba koja je igrala košarku bio je moj brat, a kada sam s njim igrao, uvijek me pobjeđivao. Tada sam krenuo trenirati kako bih mogao pobjeđivati brata, a onda je nešto kliknulo, krenuo sam igrati i deset sati dnevno i to je postalo ozbiljno.Prešao sam u Požegu, iskusio i nešto utakmica, a jednom prilikom čovjek iz Osijeka upitao me da pređem tamo jer su me vidjeli kako igram. Bio sam i u kampu u Makarskoj, bilo je 120 igrača, a nas šestorica smo dobili priliku da idemo u Ameriku na školovanje. U Americi sam sad drugu godinu.

Kako to izgleda odvažiti se u srednjoškolskim godinama na tako važnu životnu odluku, živjeti toliko daleko od doma, čak u Americi?  
Prvu godinu mi je bilo čak lakše jer brat i ja smo išli zajedno, prihvatili su bili i njega. Škola je tamo vrlo lagana, drugačije je nego kod nas. Kod njih je samo osnova važna. Završio sam četvrtu godinu, a radio sam tamo ono što se kod nas radi u šestom razredu osnovne škole. Općenito imamo samo šest predmeta kroz godinu, gotovo nisam otvarao knjigu jer sve je išlo odlično. No, trening je zato dvostruko kvalitetniji. Tamo se bavim i drugim sportovima kako bih se što bolje tjelesno pripremio jer želim doći do svog cilja NBA lige, to me vuče i potiče. Tamo je sve u sklopu – dvorana, teretana, uopće nisam ni bio kod kuće samo rad, rad i rad, a uvjeti za sportaše su vrhunski.. Sve je u sklopu škole jer tamo jako cijene sport i škole puno ulažu u to.Mi smo bili u školi koja igra drugu najtežu ligu u Americi, a treneri su cijeli dan s nama i rade s nama. Samo sam stoga razmišljao o treningu, a škola mi je bila kao odmor.

Reci nam malo o drugim, svakodnevnim razlikama, kakva je primjerice, hrana?
Joj, hrana je nešto najgore što sam jeo u godinu dana. Kada sam tamo došao jeo sam cijelo vrijeme fast food , ustvari junk food i nakon mjesec dana dobio sam deset kilograma. Treba pronaći zdravu  i izbalansiranu hranu, a to je tamo vrlo skupo i uopće nije jednostavno. Ali, sve je puno obilja, svega ima, svaki dan možeš nešto novo vidjeti i doživjeti.Sve se mijenja i to mi odgovara –  u Orlandu sam za koji kažu da je jedan od tri najzabavnija grada uz Las Vegas i New Orleans.

Kakvi su planovi, što dalje?
Dobio sam ponudu od jednog koledža u Alabami  ali prvu godinu planiram biti kako se to kaže “neodlučan”- neću izabrati smjer nego ću dobiti opće predmete samo da završim prvu godinu. Ovu godinu naime pokušavam samo trenirati kako bih dobio ponude od još boljih koledža te nagodinu imao veći i jači koledž. Moglo bi se reći kako sam počeo živjeti svoj san. Zadovoljan sam i spreman, s nestrpljenjem očekujem prvu godinu na koledžu.

Savjeti za one koji tek love sportske snove?
Savjet? Treba imati osobnost, treba se zabavljati i treba to voljeti jer onda lakše ide i sve ono odricanje. Ali volja i rad – nema zezanja. Vidio sam jako puno dječaka koji žele izgurati u svom sportu i uvijek sam im govorio – nemoj se opuštati, radi jer uvijek ima negdje netko to radi isto ali još jače i upornije. Red, rad i disciplina ključni su. Talent je samo polazna točka, a rad je ono što izgrađuje uspješnog sportaša i čovjeka.

TEKST: S. P. / D.O.      FOTO: KK Osiječki Sokol

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn