NAJAVLJENI BROJNI OTKAZI U ZVEČEVU – Gorki proizvodi tvornice slasti i radosti

Datum objave: 07. 3. 2020. | Kategorija: Gospodarstvo

POŽEGA -Tvornica čokolade “Zvečevo”već više od desetljeće nije pojam dobre tvrtke, “tvornica radosti i slasti” kako se predstavlja, jer čokoladnu slast zamijenio je gorak okus nestabilnog poslovanja. Proizvodi se sve manje, plaće su sve lošije, otkazi sve brojniji, a novi tek slijede.

Mnogi će zvečevački radnici, kako su i sami rekli, posljednji puta proći kroz “kapiju” požeške tvornice čokolade. “Život svoj sam dao toj tvornici. I kad je bilo dobro i sad kad je teško dajemo sve od sebe da opstanemo. Nije lako gledati kako nestaje sve ono što smo godinama stvarali,”požalio nam se jedan od radnika. Na informaciju da će bez posla ostati gotovo sto radnika, odgovorila je i Uprava Zvečeva d.d.

“Zbog negativnih trendova na tržištu u 2019. godini, kao i projekcije za 2020. godinu, koji  značajno utječu na profitabilnost svih proizvoda iz našeg proizvodnog asortimana, nakon višemjesečne analize svih proizvodnih i poslovnih procesa unutar Društva, prisiljeni smo pokrenuti proces konsolidacije cjelokupnog poslovanja s fokusom na profitabilnost proizvodnog asortimana i stabilnost Društva. Slijedom navedenog, Uprava društva je donijela odluku o prestanku proizvodnje određenih proizvoda, reorganizaciji proizvodnih procesa na svim proizvodnim linijama, optimiziranja radnih procesa u neproizvodnim sektorima, a sve s ciljem kako bi održali i nastavili stabilno poslovanje,  te kako bi dugoročno zadržali snažnu poziciju naših proizvoda i robnih marki na tržištu,”odgovorili su iz Zvečeva d.d.

“Nažalost, jedna od mjera je i smanjenje broja zaposlenika u sektoru proizvodnje koje je uvjetovano optimizacijom proizvodnih procesa, kao i jednog dijela zaposlenika iz neproizvodnih sektora zbog optimiziranja i spajanja radnih procesa. Prilikom odlučivanja o prijedlogu Odluke za otkaz Ugovora o radu zbog poslovno uvjetovanih razloga imali smo u vidu godine života radnika, njegov radni staž, obveze uzdržavanja, te da nema mogućnosti zapošljavanja na drugim poslovima koji bi bili primjereni imenovanima, odnosno da Zvečevo prehrambena industrija d.d. Požega nema mogućnosti obrazovanja i osposobljavanja radnika za rad na nekim drugim poslovima. Svi zaposlenici će ostvariti prava koja im pripadaju, zbog poslovno uvjetovanog otkaza, sukladno važećem Zakonu o radu  i Pravilniku o radu Poslodavca,” navodi se u odgovoru.
Radnicima će, doznajemo, biti ponuđena otpremnina od šest plaća. Smatraju to nedovoljnim te pitaju nije li sadašnja Uprava ovim potezom potvrdila da je nesposobna voditi tvrtku i pronaći tržište za proizvode koji su nekad na dnevnoj bazi kamionima odlazili po cijeloj regiji. “Pozivani smo u pravnu službu jedan po jedan na razgovor gdje su nam uz obrazloženja njima prihvatljiva i „sugerirano“ da uzmemo predloženu otpremninu i svatko sebi. Zar sam to zaslužio, gdje ću je sebi s ovoliko godina naći posao, mene nitko više ne treba u nijednom drugom poduzeću,” ogorčeno je ustvrdio jedan od zaposlenika tvornice koja je nekada bila požeški brend i ponos.

TEKST: S. P. / D. K.      FOTO: D. K.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn