NAČELNIK OPĆINE VELIKA IVICA POTOČANAC: Započeti projekti bit će završeni u rokovima, a nove intenzivno pripremamo

Datum objave: 31. 7. 2020. | Kategorija: Razgovori

VELIKA – Nakon što je načelnik Općine Velika Vlado Boban dao ostavku, dužnost načelnika preuzeo je njegov dotadašnji dugogodišnji zamjenik Ivica Potočanac. Unatoč novim okolnostima, svi projekti i aktivnosti nastavljeni su planiranim intenzitetom, otkriva nam u razgovoru novi načelnik.

Kakvo je trenutno stanje u Velikoj, posebice kada je riječ o projektima?
Što se tiče stanja u Velikoj od kada sam ja preuzeo 6. srpnja, kada je bivši načelnik otišao, nastavljaju se svi projekti koji su započeti početkom godine i svi će biti praktički završeni u planiranim rokovima. Sada je već završena obnova i proširenje dječjeg vrtića za dvije odgojne skupine tako da će djece u vrtiću biti ukupno 80-tak, u tri skupine – jaslička i dvije starije skupine. Završen je projekt Hrvatskog seljačkog doma u Trenkovu vrijednosti 1,4 milijuna kuna, a u fazi završetka je Trg hrvatskih branitelja. Radovi su u tijeku, malo će duže potrajati, sada se postavlja kocka, potom ide rasvjeta, klupe, uređenje fontane, a onda u listopadu dolazi sadnja zelenila.

Sama površina uređena je već sada i to će biti višenamjenski trg za sve potrebe mještana općine Velika. Osim toga, prije nekoliko dana potpisali smo ugovor o izgradnji nogostupa u Dragi vrijednosti oko 1,3 milijuna kuna koji bi trebao biti završen u iduća dva mjeseca. Projekt je sufinanciran sa 600 tisuća kuna od strane Ministarstva unutarnjih poslova u sklopu programa sigurnosti na cestama. Iduće na čemu se radi je spajanje ceste između Trenkova i Bankovaca i to se radi sa ŽUC-om gdje je naše učešće od 20 posto. Riječ je o dužini od oko 2 kilometra i ti radovi vrijedni oko 1,2 milijuna kuna bi trebali biti gotovi za mjesec dana. Uz to, radi se i projektna dokumentacija za uređenje taverne, prostora koji smo otkupili od Požeške doline prošle godine. Ove godine idemo s obnovom krovišta, a sve ostalo ćemo preko natječaja kako bi dobili dodatna sredstva. Bit svega je da se osposobi prostor bivše Orljave koji bi trebao biti nova poduzetnička zona, te da ga što prije uvedemo u funkciju.

Kako teče funkcioniranje Općine na prostoru stadiona, ima li i u tom dijelu planova?
Mi smo preselili prije dvije i pol godine i pokazalo se kako je to dobra odluka.Stara zgrada Općine u derutnom je stanju. Taj prostor smo dali članovima udruge Veličanka koji tamo obavljaju svoje aktivnosti, ali napravili smo i za tu zgradu projektnu dokumentaciju za obnovu. Što će se u budućnosti dogoditi, da li ćemo se vratiti u te prostore kada se obnove, vidjet ćemo, ali i tu zgradu ćemo kandidirati za natječaje za energetsku obnovu. Osim toga, predviđen je i projekt izrade atletskog stadiona i nova pomoćna dva igrališta. Projekt je vrijednosti oko 10 milijuna kuna i isto očekujemo kako ćemo ga kandidirati preko EU fondova, jer atletskog stadiona s takvom ponudom nema u Hrvatskoj, osim na dva mjesta. Ako Velika nastavi ovakvim razvojem sigurno će biti potreban i taj stadion, posebice u okviru sportskog turizma s kojim želimo izaći na tržište, s izgradnjom bazena i ostalih sadržaja koji će biti vezani uz taj dio. Inače, stadion je u izvrsnom stanju, travnjak se održava i cijela infrastruktura je u izvrsnom stanju. U kolovozu bi trebala doći ovdje ženska nogometna reprezentacija na jedan dio priprema te bi bile odigrane i dvije utakmice na prostoru stadiona.

Spomenuli ste bazen koji je središnji dio sportskog turizma. U kojoj je to fazi, imate li novih spoznaja?
Color Grupa je ušla u tu investiciju i radovi na vanjskim bazenima su u punom jeku. Ishođene su sve dozvole po obavijesti izvođača, odnosno, vlasnika i u prvoj fazi će biti završeni vanjski bazeni, s tim da mislimo kako će to biti tijekom ove i u proljeće iduće godine, te bi onda u ljeto iduće godine konačno vanjski bazeni bili u funkciji. Po izjavi vlasnika, iduća faza bi bila izgradnja hotela te zatvoreni bazen u trećoj fazi.

Planovi za Veliku, vezani su pretpostavljamo, uglavnom uz turizam?
Velika bi trebala biti u idućim godinama trebala biti jedno središte turističke ponude kontinentalne Hrvatske i vjerujem kako će to i postati. Velika je i prije bila takvo odredište, a ne smijemo zaboraviti kako je ovo područje Parka prirode koje obuhvaća cijeli Papuk te jedan dio Krndije i praktički na tom području se doista može puno toga uskladiti i staviti u turističku funkciju. Naravno, mislim kako bi se trebalo ulagati i u agrarnu politiku, oživljavanje malih obiteljskih gospodarstava koja bi osigurala dovoljno hrane za sve potrebe, u uvjetima koje prirodno imamo.

Kakva je trenutno gospodarska slika u Velikoj, spomenuli ste Poduzetničku zonu?
Za Poduzetničku zonu uvjeren sam kako će se popuniti malim poduzetnicima. To je površina od 2,8 hektara pri čemu tek jednu četvrtinu obuhvaća sadašnji pogon. Potrebno je stoga ići na parcelizaciju, dati priliku svima koji su zainteresirani naći se u tom prostoru, a ujedno krećemo i s izmjenom Prostornog plana tako da bi tu Poduzetničku zonu proširili i dogradili. Izmjena Prostornog plana je već pokrenuta pa se nadam kako ćemo do kraja ove godine ili početkom iduće imati kompletnu sliku.

Ova godina s novonastalim epidemiološkim okolnostima bila je nesmiljena prema nekim veličkim prepoznatljivim i tradicionalnim manifestacijama – smotra folklora, najduži stol, sve je stavljeno na čekanje – ima li naznaka novim terminima ili se mora čekati nove datume u novoj godini?
Što se tiče događanja, ove smo godine odradili u siječnju Vinkovo, ali zbog COVID-19 situacije ipak nismo mogli održati Najduži stol i smotru folklora. Nažalost, ove godine je bila obljetnica, 30 godina smotre folklora “Čuvajmo običaje zavičaja” no nismo to mogli dostojno obilježiti. Nadam se da će nagodinu situacija biti čista i jasna te da ćemo sve te manifestacije koje smo ove godine predviđali i radovali im se, održati tada. Kada je riječ o Danu općine, ove godine nećemo ga obilježavati svečano kao prijašnjih godina, već ćemo izvršiti neka otvaranja koja ćemo imati na našim objektima koje ćemo dovršiti u tom razdoblju. Jedna od tih objekata je stara škola u Biškupcima gdje se uređuje prostor za kulturno-umjetničko društvo i gdje će oni moći pripremati svoje nastupe i održavati aktivnosti. Imamo puno planova i vjerujem kako će sve ići u skladu s pripremljenim aktivnostima. Mještanima općine Velike poručujem da nam se obrate sa svojim potrebama i prijedlozima, a mi ćemo izvršavati sve u skladu s našim mogućnostima.

TEKST: S. Pok          FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn