NAČELNIK OPĆINE STARO PETROVO SELO, NIKOLA DENIS: U zajedništvu za bolji i kvalitetniji život mještana

Datum objave: 09. 2. 2020. | Kategorija: Razgovori

STARO PETROVO SELO – Kada je 2017. uvjerljivom podrškom mještana došao na čelnu poziciju Općine, s načelnikom Nikolom Denisom u Staro Petrovo Selo stigla je i nova energija. Tri godine poslije, zahvaljujući entuzijazmu, predanom i stručnom radu, brojnim realiziranim projektima, Staro Petrovo Selo moderna je, financijski stabilna i prosperitetna Općina koja, čuvajući tradiciju i slavonsko naslijeđe čini sretan spoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Nova godina donosi nove izazove, veliki proračun i niz planova o kojima razgovaramo s prvim čovjekom Općine.

Općina Staro Petrovo Selo sa svojih 13 naselja danas je moderna i prosperitetna Općina koja, čuvajući tradiciju i slavonsko naslijeđe čini sretan spoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. U prilog tome idu i brojni pozitivni trendovi, sjajan posao u pripremi dokumentacije, kao i niz uspješno realiziranih i projekata koji će uslijediti…
2020.godina u mnogo čemu je počela radno, potvrđujući se i kao prekretnica, posebno kada je riječ o razvoju infrastrukture na području cijele Općine. Sa zadovoljstvom mogu reći kako smo upravo ovih dana dobili Ugovor s Agencijom za plaćanja za izgradnju vodovoda u naselju Gornji i Donji Crnogovci i Laze, vrijedan 6 milijuna kuna. Riječ je o europskim sredstvima putem mjera 7.2. i 7.2.1., projektu kojim će biti izgrađeno 12 kilometara cjevovoda i osigurani pripremni priključci za obiteljske kuće. Staro Petrovo Selo jedna je od tri Općine koja je uspjela povući ovu mjeru. Od 480 milijuna kuna koje je bilo osigurano za cijelo područje Republike Hrvatske, uz Cernik i Općinu u blizini Slavonskoga Broda, tu je i naša Općina. Osim toga, uspjeli smo dobiti maksimalan iznos sredstava, čime smo iznimno zadovoljni, jer dokazali smo kako znamo pripremiti projekte, aplicirati, te ih, u konačnici i provesti .Čekamo i proračun Hrvatskih voda nadajući se skorom početku izgradnje vodovoda u naselju Tisovac, u vrijednosti od oko 3 milijuna kuna, čime bi priču doveli do 85 postotne faze završenosti na području cijele Općine. U budućnosti ostaje nam još riješiti naselje Blaževića Dol, a u planu su i Starci, jer donedavno gotovo pusto slavonsko selo postaje sve atraktivnije i turistima. Kada podvučemo crtu, u razvoj vodne infrastrukture ove će godine biti uloženo 15-ak milijuna kuna plus nešto više od 2 milijuna kuna planiranih za izgradnju kanalizacije. U svakom slučaju, riječ je o projektima koji će, itekako, utjecati na razvoj standarda života u cijeloj Općini.

Uz značajna sredstva uložena u razvoj infrastrukture, vizuru Općine Staro Petrovo Selo promijenili su i brojni drugi uspješno realizirani projekti kojima ste potvrdili kompetentnost, ali i podigli kvalitetu življenja mještana?
Upravo tako. Samo u projekte sigurnosti u prometu uloženo je oko 18 milijuna kuna. Tu je i pješačko biciklistička staza čija se izgradnja odvija u dvije faze Godinjak – Vrbova i Vrbova; semafori u Godinjaku i Starom Petrovom Selu, sve s ciljem sigurnosti sudionika u prometu i najranjivijih skupina, staza u Frankopanskoj ulici u Starom Petrovom Selu, u vrijednosti od 595 tisuća kuna, pri čemu sredstva Ministarstva graditeljstva iznose 391 tisuću, pa četiri projekta javne rasvjete u vrijednosti od milijun i 400 tisuća kuna, u svih 13 naselja, čime smo dobili ekonomsku isplativost i bitno smanjenu potrošnju.

Iako bi brojke, kada je riječ o demografiji, uvijek mogle i morale biti bolje, obnova i proširenje Dječjeg vrtića “Vjeverica”, te prije svega, popunjenost kapaciteta, potvrdili su opravdanost takvih projekata?
Riječ je o projektu na koji smo iznimno ponosni, “priči teškoj” 4 milijuna kuna koja uključuje i energetsku obnovu stare zgrade, kao i izgradnju dječjeg igrališta, vrijednog 246 tisuća kuna. Uz obnovu vrtića, vodeći računa i o roditeljima, snizili smo i cijenu na 300 kuna i na tome se nećemo zaustaviti, jer ulaganje u naše najmlađe, ulaganje je i u budućnost Općine, a mi nastojimo djelovati na svim aspektima. Potvrđuju to i povećani iznosi naknada za prvo, drugo i treće dijete, od 2, 4 i 6 tisuća kuna, nabava udžbenika za osnovnoškolce, sufinanciranje prijevoza srednjoškolcima, stipendije studentima, a nismo zaboravili ni najstarije kojima ćemo, kroz projekt europskog socijalnog fonda vrijedan više od milijun i pol kuna, brojnim aktivnostima nastojati život učiniti osmišljenijim i aktivnijim. Razlog je to i brojnih ulaganja u društvenu infrastrukturu. Za dom u Lazama izdvojeno je 1.608. 625 kuna bespovratnih sredstava, u Oštrom Vrhu 553 tisuće kuna, od čega je preko 300 tisuća kuna financiralo Ministarstvo graditeljstva, tu je i trenutno aktualna obnova doma u Vrbovi, vrijedna milijun i 300 tisuća kuna, a projektiramo i dom u Godinjaku koji će, itekako, imati svoju svrhu, jer, s pravom se ponosimo brojnim svojim udrugama prepoznatim po aktivnosti i kreativnosti. Uglavnom, plan je, u ovom mandatnom periodu, obnoviti kompletnu društvenu infrastrukturu na području Općine.

S ulaganjima u društvenu infrastrukturu, ruku pod ruku, idu i sve brojnije i prepoznatljivije manifestacije koje u Starom Petrovom Selu “startaju” već s početkom godine, jer riječ je i o vinorodnom kraju u kojem je, posebno u naselju Starci, “blagovanje” Svetog Vinka tradicija?
Proslava Svetog Vinka prva je na repertoaru svake godine, tradicija koja je u Starcima prisutna od kako je vinograda i vinogradara. Okupljeni u istoimenu lokalnu udrugu, oni su i “glavni krivci” što danas s ponosom možemo reći kako se s godinama u Općini Staro Petrovo Selo razvila i kultura vina koja su sve kvalitetnija, baš kao i udruga kojoj su druženja na Vinkovo, prilika za vlastitu promociju, ali i prilika za promociju mjesta koje, zahvaljujući jedinstvenom festivalu Rock Starci u srpnju, kulturnom obilježju Općine, sve više počinju prepoznavati i turisti. Upravo stoga, pokušavamo osmisliti još koju manifestaciju pa i proširiti postojeću proslavu Svetog Vinka, jer, čvrsto vjerujem kako moramo na najbolji način iskoristiti potencijale koje imamo.

Predani timski rad, financijska stabilnost, pa i ideje kojih, čini se, ne nedostaje, dobra su startna pozicija na početku godine. Što slijedi do kraja 2020?
Bit će ovo jedna prava radna godina, s puno projekata i izazova kojima se svi veselimo. Uz velik proračun i niz ideja koje planiramo realizirati do 2021. godine, viziju i stav da treba inzistirati na projektima od interesa za građane kojima služimo i Općinu kakvu želimo, predanost i vrijedan rad, siguran sam da smo na dobrom putu.

TEKST: S. Tarbuk       FOTO: D. Pok/www.staropetrovoselo.hr

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn