NAČELNIK OPĆINE KAPTOL MILE PAVIČIĆ: Prošlu smo godinu završili bez stresova, a za ovu imamo predviđeno nekoliko značajnih investicija

Datum objave: 26. 1. 2018. | Kategorija: Razgovori

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

KAPTOL – Načelnik općine Kaptol, Mile Pavičić usko je povezan sa svojim sumještanima te sudjeluje u svakom događaju bitnom za život Kaptola i općine. Susret na tradicionalnoj proslavi Vincelova u Kaptolu  bio je i prilika za kratki razgovor o aktivnostima u proteklom i budućem razdoblju na kaptolačkom području.

“Prošlu smo godinu  završili bez stresova i u okviru planiranog, a za ovu godinu smo predvidjeli nekoliko investicija značajnih za našu općinu.Prije svega, kandidirali smo projekte za mjere 7.2 i 7.4 programa ruralnog razvoja, te čekamo rezultate.To su projekti uređenja trga u Kaptolu u vrijednosti 3.5 milijuna kuna te  projekt ceste Bešinci-Novi Bešinci. Dobili smo građevinsku dozvolu te čekamo natječaj kako bi se prijavili za izgradnju novog vrtića što će biti prioritet. Nastavljamo s izgradnjom kanalizacije, završetak radova u Alilovcima, izgradnja kanalizacije u Kaptolu itd.”, rezimirao je Pavičić.

Dotakli smo se teme odlaska mladih i manjeg broja učenika u školama diljem županije pa tako i kaptolačke. Što se tiče “bijele kuge”, situacija nije ništa drukčija nego u drugim okolnim lokalnim sredinama. Nedostatak djece je vidljiv, najviše zbog migracije naših sugrađana. Ima i drugih razloga i čimbenika kao što je problem velikog broja neženja u općini. Konkretno, u Alilovcima ima više od 30 “starih dečkiju”. Praktički, da je svaki od njih imao jedno dijete, to je jedan razred djece”, objašnjava Pavičić.

Kako ne bi sve bilo crno, pobrinula se Udruga mladih Kaptol.”Njihov Upravni odbor je sačinjen od mladih, visokoobrazovanih ljudi s puno ideja, a Općina Kaptol je tu podrška u svim segmentima. Podijelili su dio prihoda od humanitarnog božićnog sajma – Kaptolski zvonci koji se u Kaptolu održao 22. i 23. prosinca, svim novorođenim bebama u Općini u 2017. godini kojih je bilo 27. Mladim roditeljima i njihovim bebama dodijeljeni su poklon bonovi u iznosu od 300 kuna. Za Uskrs zajedno pripremamo humanitarnu zabavu za izgradnju kuće jedne višečlane obitelji iz Alilovaca i mnoge druge aktivnosti povezanih sa sadržajima za mlade”, rekao je  Pavičić.

Dodaje razloga za optimizam daju i sve snažniji turistički potencijali. “Što se turizma tiče, veliki je potencijal za iskoristiti arheološka istraživanja tumula iz željeznog doba pod vodstvom profesora Hrvoja Potrebice. Uz projekt obnove starog grada koji će, vjerujem zaživjeti, s još nekim projektima i usuradnji s Parkom prirode Papuk imat ćemo veliki turistički potencijal koji će se kroz koju godinu početi isplaćivati lokalnoj zajednici na korist. Obnova starog grada je investicija u vrijednosti od 50 milijuna kuna. Park prirode Papuk i ono što on nudi sam za sebe je već jak turistički brend i odličan proizvod. Područje Parka zadire u naselja, tu su vinogradi i voćnjaci koji su praktički u Parku prirode. To je proizvod s logom Parka, što će osigurati brend i kvalitetu. Na poduzetnicima je da oni to prepoznaju i uključe se u priču što se tiče smještaja, prehrane pa i sadržaja,”zaključio je naš razgovor načelnik  Pavičić.

TEKST: B. Miščević     FOTO: B. Miščević

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn