NAČELNIK OPĆINE JAKŠIĆ IVICA KOVAČEVIĆ: Postavili smo ciljeve – niz višemilijunskih projekata obilježit će i ovu godinu

Datum objave: 16. 3. 2019. | Kategorija: Razgovori

JAKŠIĆ – Općina Jakšić utvrdila je svoje ciljeve i planove pa tako ove godine očekuju realizaciju niza višemilijunskih projekata koji će unaprijediti kvalitetu života na tom području, doznajemo od načelnika Ivice Kovačevića.

Kakvi su planovi u 2019. godini?
Nakon usvajanja proračuna i definiranja ciljeva nastavili smo i moramo realizirati do kraja komunalnu infrastrukturu. Prošle godine započela je izgradnja vodovoda i kanalizacije u Tekiću financirana iz sredstva ruralnog razvoja Mjera 7. Projekt realiziramo preko tvrtke Tekija, vrijedan je 4,6 milijuna kuna. No, kako je riječ o starijem projektu ima i određenih nedostataka koje smo ove zime uspjeli riješiti i dogovoriti. Čekamo sada nastavak radova koji bi trebali biti gotovi do kolovoza ove godine. Osim toga, u ovoj godini planiramo i asfaltiranje pješačke staze i pješačkog mosta koji će spojiti naselja Radnovac i Rajsavac. Dio sredstava smo osigurali iz Ministarstva unutarnjih poslova, iz programa povećanja sigurnosti u prometu. Projekt je procijenjen na 1,3 milijuna kuna, dobili smo oko 700 tisuća kuna, a dio ćemo dati iz vlastitog proračuna. Pripremamo javnu nabavu i očekujem kako će to ovog ljeta biti i realizirano.

Sljedeći projekt je obnova mjesnog doma Tekić kojeg smo aplicirali prema Ministarstvu regionalnog razvoja. Procjena vrijednosti je oko 600 tisuća kuna, a oko 450 tisuća kuna očekujemo dobiti od ministarstva a ostatak bi osigurali iz vlastitih sredstava.
U naselju Jakšić koje je davnih godina dobilo javnu rasvjetu, sad je to već oko dva desetljeća, i koja je u dosta lošem stanju, namjeravamo postaviti modernu LED rasvjetu. Tako bi ulice Kolodvorska, Osječka, Stjepana Radića ove godine dobile LED rasvjetu i rasvjetna tijela bit će postavljena na svakom stupu, do sada je bilo na svakom drugom. Tako ćemo postići i kvalitetu i standarde koje zahtijevaju ceste. Sljedeći od projekata koji ćemo nastojati realizirati s Tekijom je zamjena glavnog voda vodovoda u Osječkoj ulici, od Ulice Stjepana Radića do Ulice Alojzija Stepinca. Tekija je dobila građevinsku dozvolu i očekujemo oko tisuću metara zamjene cijevi jer tu se pojavljuju učestala puknuća i kvarovi. Uz to Hrvatske ceste, u dogovoru s Općinom i Županijskom upravom za ceste na križanju Osječke i Stjepana Radića rade projektnu dokumentaciju za prvi kružni tok koji bi povećao i sigurnost prometa a ujedno bi povećao funkcionalnost tog dijela za koji smatramo kako će u budućnosti vjerojatno biti i trg. Jakšić kao naselje pripada u Aglomeraciju Pleternica. Vrijednost radova procijenjena je na oko 11 milijuna kuna, a cijelo naselje Jakšić spojilo bi se na budući kolektor grada Pleternice.

Kakva je situacija s dječjim vrtićem, ima li planova i za njega?
Naravno. U budućnosti također želimo proširiti dječji vrtić. U postupku smo rješavanja nekih imovinskih odnosa i u pregovaranju. Projektirat ćemo dogradnju vrtića za još dvije odgojne skupine tako da vrtić ima dodatnog prostora te da ima adekvatan prostor za razne priredbe i manifestacije koje redovito održavaju. Vrtić odlično funkcionira, dupkom je pun – dvije jasličke skupine, dvije vrtićke, a već je dosta djece i na čekanju tako da u ovoj školskoj godini više ni ne možemo primiti.

Što još predstoji u ovoj godini?
Od drugih projekata koje još planiramo u ovoj godini to je asfaltiranje ulica u naselju Jakšić, uglavnom manje ulice i spojevi pojedinih ulica – spoj Ulice hrvatskih branitelja i Bana Jelačića, te dio odvojka Kolodvorske na dva mjesta koje ćemo riješiti u ovoj godini. Općina Jakšić izgrađuje i prvu Gospodarsku zonu u Jakšiću. Dužni smo izgraditi komunalnu infrastrukturu unutar zone i stvoriti preduvjete za razvoj poduzetništva. Svojim sredstvima odradili smo radova u vrijednosti oko 3 milijuna kuna, ukupna investicija prve faze je oko 8 milijuna kuna, a u ovoj godini planiramo uložiti oko milijun i pol kuna. Već dva poduzetnika rade građevinske dozvole, očekujem kako će jedan od njih ove godine izgraditi dio poslovnog objekta.
Općina Jakšić je dobila je i građevinsku dozvolu za reciklažno dvorište prijavili smo se prema Fondu za zaštitu okoliša za sufinanciranje izgradnje koja bi trebala početi najkasnije do jeseni. Aplicirali smo prema Fondu i nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Vrijednost spremnika koji će biti podijeljeni građanima, pravnim i fizičkim osobama je 600 tisuća kuna, od toga je 100 tisuća kuna udio općine. Isto tako, prijavili smo s Tekijom projekt vodovoda i kanalizacije Cerovac i Granje, ta dva naselja ostaju da nisu realizirana i vjerujem da će Hrvatske vode u ovoj godini osigurati dio sredstava za početak radova na izgradnji vodovoda i kanalizacije te bio pročistača naselja Cerovac i Granje.
Tu je naravno i Dobrovoljno vatrogasno društvo koje u suradnji s Općinom odrađuju veliki projekt dogradnje vatrogasnog doma u vrijednosti 2,8 milijuna kuna. Dobili smo 2,2 milijuna kuna iz Mjere 7.4.1., dio ćemo osigurati iz proračuna, a radovi trebaju početi ovih dana. DVD će dobiti još jedan reprezentativna objekt, garažu, vatrogasni toranj, a prvi put ćemo dobiti i novu vatrogasnu cisternu tako da će naši vatrogasci biti još kvalitetnije opremljeni. Općina dugi niz godina surađuje s pokrajinskom vladom Tirol iz Austrije od kojih smo dobili i dva navalna vozila, a ovih dana trebamo u Tirolu preuzeti još jedno komunalno vozilo – kombi s duplom kabinom i sandukom koji će biti za potrebe našeg komunalnog pogona.

Vlada li i dalje u općini pozitivan natalitetni trend?
Prošla godina je završila u pozitivnom broju. Naravno, postoji ekonomska migracija, ali i prošla godina je kod nas završila s većim brojem rođenih u odnosu na umrle. To je 19. ta godina po redu da nismo u negativnom trendu što upravo potvrđuje i vrtić, ali i činjenica da smo prije 4-5 godina krenuli u obnovu područnih škola. Sve područne škole su sada obnovljene, sve su u funkciji i sve imaju učenika, čak i škola u Treštanovcima koja je prije 2013 godine bila pred zatvaranjem. U suradnji sa Županijom uspjeli smo tu školu obnoviti, trenutno je u toj školi sedam učenika i nadam se da će u budućnosti taj broj biti i veći.

Kakva je situacija s proračunom?
Kada govorimo o proračunu, prošlogodišnja fiskalna decentralizacija vlade RH prema jedinicama lokalne samouprave odrazila se pozitivno i prema nama tako da su nam izvorni prihodi porasli. Uz to, mi uvijek imamo određenu zalihu sredstava za projekte koje planiramo u tekućim godinama.

Kakva je suradnja s udrugama u kulturi, sportu, kakav je društveni život na području općine?
Dugi niz godina općina pomaže rad svih udruga. Kako se povećao proračun, u ovoj godini povećali smo i iznos sredstava za tu namjenu. Na našem području imamo tri sportska ribolovna društva koja su vrlo aktivna, tri nogometna kluba koji vrlo dobro rade i bore se s nedostatkom igrača kao svi klubovi u Slavoniji. Evo, NK Eminovci dugi niz godina rade i natječu se u trećoj ligi, NK Rajsavac je u drugoj ligi i NK Jakšić u prvoj županijskoj ligi sa željom da pređu od jeseni u međužupanijsku ligu. Postoji i malonogometni klub Jakšić koji djeluje unazad tri godine i koji je osvojio niz trofeja među kojima je i prvo mjesto u prvoj županijskoj ligi, od jeseni će se natjecati u drugoj malonogometnoj hrvatskoj ligi, a zadnje tri godine su pobjednici Županijskog kupa te su predstavljali našu županiju na regionalnim kupovima. Imamo i dva kulturno-umjetnička. Tu je društva HKUD Slavonija koje djeluje već preko 20 godina, izvrsno su organizirani i reprezentativno predstavljaju našu općinu čuvanjem kulture i tradicije ovog kraja, a isto tako uspješno djeluje i Matica slovačka Kukučin Kuntarić koji su 11-tu godinu na našem području i u više sekcija predstavljaju kulturu i običaje Slovaka ali i obogaćuju kulturni život Jakšića i šire. Oni su smješteni u starom vatrogasnom domu i očekujem da bi ove godine oko 500 tisuća kuna uspjeli uložiti u obnovu i sanaciju tog doma kako bi bio još prikladniji za njihove, ali i potrebe drugih udruga.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn