NAČELNIK OPĆINE JAKŠIĆ IVICA KOVAČEVIĆ – Nogostup u Eminovcima je završen, idemo dalje s drugim vrijednim projektima!

Datum objave: 21. 2. 2018. | Kategorija: Razgovori

IMG_0581

JAKŠIĆ – Završena je pješačka staza u naselju Eminovci.Vrijednost radova je bila 2,7 milijuna kuna (s PDV-om),investitor su bile Hrvatske ceste, a obuhvaćena je izgradnja nogostupa, pješačkog mosta, autobusnih stajališta i parkirališta uz Državnu cestu D-51. Uz uspješan završetak jednog značajnog projekta, provode se i drugi projekti koji će poboljšati kvalitetu života na području Općine jakšić, doznajemo od načelnika općine Ivice Kovačevića.

Nogostup u Eminovcima značajno će podići razinu sigurnosti pješaka i drugih sudionika u prometu, a ove godine nastavljaju se i druge aktivnosti, posebice vezane uz infrastrukturu, čiji je cilj podići opću kvalitetu života. “Nastavljamo s izgradnjom kanalizacije u naselju Svetinja, duljine 1180 metara, vrijednost 940 tisuća kuna plus PDV, izabran je izvođač a nositelj investicije je Tekija d.o.o., dok će općina Jakšić svojim sredstvima financirati izgradnju. Time će još jedno manje naselje na našem području dobiti svoj sustav odvodnje otpadnih voda koji se u ovom slučaju spaja na naselje Eminovci, na biopročistač. U ovoj godini očekujemo početak izgradnje vodovoda i kanalizacije za naselje Tekić, to smo dobili sredstva iz Programa ruralnog razvoja, mjera 6.2.1 i planiramo izgraditi 3700 metara kanalizacije koja se spaja na kanalizaciju sustava Bertelovci i njihov biopročistač, Tekija je i tu nositelj investicije, a Općina će sufinancirati onaj dio troškova koji nije ušao u fond. Očekujem kako bi taj sustav do početka sljedeće godine trebao biti završen. Onda su nam ostala još dva naselja, Cerovac i Granje koja nemaju vodu i kanalizaciju, ali imaju građevinske dozvole i ovih dana trebao bi biti objavljen natječaj za sustave vodovoda i kanalizacije u Programu ruralnog razvoja gdje ćemo ovaj sustav kandidirati za nepovratna sredstva,” rekao nam je načelnik Ivica Kovačević.

Pored ovih aktivnosti, u izradi je i Plan gospodarenja otpadom koji je sada u završnoj fazi. U sklopu Plana je i reciklažno dvorište koje će poduzetni Jakšićani ove godine projektirati i kandidirati za sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. “Planiramo se prijaviti i radi nabave kanti za odvoz otpada jer po novoj EU direktivi, uz kantu za mješoviti otpad građane ćemo opskrbiti kantama za papir i plastiku te nabaviti kompostere za biootpad. Svako kućanstvo će tijekom ove godine imati dodatne kante, a zajedno s Komunalcem d.o.o. organizirat ćemo edukacije o razdvajanju korisnog otpada,” dodaje načelnik Kovačević.

IMG_0587

U planu su još dva projekta, a to je stara škola koja je prijavljena na mjeru 6.4.1 i dogradnja Vatrogasnog doma u Jakšiću, projekt koji je kandidirao DVD Jakšić. “Projekt dogradnje vatrogasnog doma s vatrogasnim tornjem vrijedan je oko tri milijuna, a prenamjena stare škole u knjižnicu i čitaonicu je nešto više od tri milijuna kuna. Po zadnjim saznanjima početkom ožujka trebali bi dobiti odluke o ovim projektima. Od manjih investicija tu je namjera pokrenuti komunalni pogon s dodatnom opremom, garaža je pri završetku, a u skoroj budućnosti vjerojatno ćemo ići na osnivanje komunalnog poduzeća koje bi djelovalo na održavanju reciklažnog dvorišta, javnih površina i groblja. Pokrenuli smo inicijativu za izradu projektne dokumentacije za Poduzetnički inkubator u Poduzetničkoj zoni koji smo kandidirali prema sredstvima EU fondova, a ovih dana očekujemo odluku za financiranje projektne dokumentacije.Uvjeren sam kako ćemo naći mlade i sposobne ljude koji će voditi taj inkubator. Pred nama su i aktivnosti vezane uz raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem. U prethodnom razdoblju od 2005 do 2013 odradili smo dobar dio vezan uz raspolaganje zemljištem, oko 600 hektara smo prodali, ostalo je još oko 200 hektara koji su spremni za prodaju i novi zakon će definitivno omogućiti da to dobije domicilno stanovništvo koje se bavi poljoprivrednom proizvodnjom. Ukupno je od oko tisuću hektara državnog poljoprivrednog zemljišta na području Općine Jakšić sto hektara je otišlo u povrat bivšim vlasnicima kojima je oduzeto nakon Drugog svjetskog rata, 110 hektara je dobilo Kutjevo d.d u koncesiju, a ovih 800 hektara kupit će domicilno stanovništvo,” najavio je načelnik Kovačević dodajući kako je dosadašnjim rezultatima vrlo zadovoljan, a posebno je ponosan na jedan od brojnih projekata – Dječji vrtić.

“Kada sam 2005. godine prihvatio da budem općinski načelnik vizija mi je bila da u svim naseljima osiguramo pitku vodu i javnu odvodnju što evo uspješno privodimo kraju. Unazad 12 godina na području naše općine izgrađeno je oko 19 kilometara kanalizacije, tri biopročistač a u planu je četvrti koji će biti u Cerovcu i Granju. U najavi je kako će naselje Jakšić ići u spajanje na Aglomeraciju Pleternica, sva naselja imaju glavninu ulica asfaltiranih, ostalo je još oko dva kilometara i to planiramo ubrzo riješiti, a sva naselja su dobila i rekonstrukciju niskonaponske mreže i novu javnu rasvjetu s tim da nam je želja u budućnosti u svim naseljima postaviti led rasvjetu i vjerujem kako ćemo i to uspjeti. Jedan od najslađih i najdražih projekta koji smo realizirali svakako je dječji vrtić – gradnja dječjeg vrtića, osnivanje ustanove i maksimalna popunjenost dječjeg vrtića. Kada smo kretali u taj projekt u planu nam je bilo da imamo dvije odgojne skupine, 50 do 55 djece u vrtiću, a s današnjim danom u vrtiću imamo 84 mališana, imamo dvije jasličke skupine i dvije odgojne skupine, mjesta više nema i već sada imamo problema sa smještajnim kapacitetima tako da smo sada u razmišljanju o dogradnji vrtića i izgradnji zatvorenog bazena u vrtiću baš kako to planira i Pleternica. To nam je, uz stavljanje u punu funkciju Gospodarske zone, jedan od prioritetnih ciljeva za budućnost. Jer pored mjera koje imamo- sufinanciranje djece u vrtiću, sufinanciranje prijevoza srednjoškolskih učenika i stipendije, naknade za novorođene koje smo od ove godine i povećali (prvo dijete tisuću kuna, drugo tisuću i 500, treće dvije tisuće kuna i za svako sljedeće dijete naknada se povećava za tisuću kuna) želja nam je pomoći mladim obiteljima kako bi svoju budućnost vidjeli na ovom području,” zaključio je jakšićki načelnik Ivica Kovačević.

TEKST: S. Pok      FOTO: D.K.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn