NAČELNIK OPĆINE CERNIK, VITOMIR ŽAKIĆ: Smisao lokalne politike su infrastrukturni projekti i sve što je dobro i korisno za život mještana i općine

Datum objave: 27. 1. 2019. | Kategorija: Razgovori

CERNIK -Od kako je na funkciji čelnog čovjeka Općine, uz konkretne pomake na terenu u Cerniku je primjetna i neka nova energija. Period je to bogat aktivnostima i nizom uspješno realiziranih infrastrukturnih projekata, jer, smisao lokalne politike je stvaranje što boljih uvjeta za život mještana. Koliko su u tome uspjeli tijekom prošle godine i kako će izgledati 2019., upoznaje načelnik Općine Cernik, Vitomir Žakić.

Protekla je godina, pitate li Cerničane, po mnogo čemu bila posebna. Uz brojne uspješno realizirane infrastrukturne projekte, razlog tome je i 750.godišnjica postojanja, izniman povijesno-kulturni jubilej kakvim se mogu pohvaliti tek malobrojni. Kako ocjenjujete 2018. i po čemu ćete je najviše pamtiti?
I druga polovica 2017. i 2018. godina obilovale su aktivnostima. Tijekom tog perioda svi naši napori bili su usmjereni stvaranju što boljih uvjeta za život mještana, rad udruga i društava, kvalitetno i dostupno predškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje. Uspješno smo realizirali niz projekata komunalne i društvene infrastrukture, onih koji podižu kvalitetu življenja, jer, upravo je to smisao lokalne politike i u maniri dobrog gospodara, nastavili sve ono korisno za mještane i Općinu. Kad „podvučem crtu“, zadovoljan sam, iako uvijek može i bolje.

Osim što su presudni za podizanje standarda življenja, infrastrukturni projekti su i oni koji se „na terenu“ najviše i primijete. U tom smislu, Cernik je protekle godine bio veliko gradilište. Što je sve napravljeno i koji su benefiti za mještane?
Projekt aglomeracije u kojem smo s Gradom Nova Gradiška i Općinom Rešetari , zasigurno je najveći projekt 2018., ne samo stoga što predstavlja značajan iskorak u opskrbi vodom cijelog područja, nego što je i kao zajednički projekt Grada Nova Gradiška, općine Rešetari i Cernik, najavio nove modele političkog ponašanja u kojem nisu bitne „boje“ nego zajedništvo i dobrobit mještana. U okviru aglomeracije napravljena je kanalizacija s kućnim priključcima u Cerniku i Giletincima i izgrađena vodosprema na Bačici, iznimno važna za sigurnu opskrbu vodom stanovništva bivše Općine Nova Gradiška, u što smo se osvjedočili prethodnih sušnih godina. Kroz projekt smo, osim toga, asfaltirali Potočnu, Đurićevu i Ulicu svetog Roka i uredili Franjevački trg, uz koji, tijekom ove godine, planiramo još urediti parkiralište pogodno za 50-ak vozila i autobuse, jer, i turizam u Cerniku postaje sve „opipljiviji“, a i gostiju je sve više. Nastojeći ravnomjerno ulagati u razvoj svakog sela i svakog mjesnog odbora, u skladu s proračunskim i svim drugim mogućnostima, u Društvenom domu u Giletincima promijenili smo stolariju, u Banićevcu napravili rashladnu komoru i postavili klimu, uredili stazu ispred crkve u Opatovcu, u Cerničkoj Šagovini za potrebe Škole u prirodi, uredili drvarnicu i pečenjaru, dotrajalu stolariju zgrade Općine zamijenili plastičnom, sredstvima Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i vlastitim, u ukupnom iznosu od oko 270 tisuća kuna, na ulazu u mjesno groblje izgradili smo pomoćne građevine sa sanitarnim čvorom, rashladnu komoru, postavili nadstrešnicu i uredili oproštajni trg. Uz konkretne projekte komunalne i društvene infrastrukture, ispred Osnovne škole „Matija Gubec“, postavili smo pametnu klupu, nastojeći tako učenicima omogućiti uvjete kakve imaju osnovnoškolci u drugim zemljama Europske unije. Zaslužuje to škola koja je, kao jedna od njih tek nekoliko, dio eksperimentalne kurikularne reforme „Škola za život“, što je, sredstvima namijenjenim za nabavu pametne klupe, nagradila Turistika zajednica Brodsko posavske županije, kao nositelj projekta.

Dio prošlogodišnjih projekata, s novoplaniranim, bit će nastavljen i u aktualnoj godini. Što bi izdvojili kao prioritet?
Jedan od posebno vrijednih projekata zasigurno je nastavak javnog uvida zemljišnih knjiga k.o.Podvrško, a onda i k.o. Banićevac, čime će nove zemljišne knjige imati kompletna Općina i tako biti jedna od rijetkih u Hrvatskoj s potpuno čistim imovinsko-pravnim odnosima. Modernizacijom Školske ulice koja će postati šetnica i spojiti samo središte Cernika nastavljamo s projektima komunalne infrastrukture mijenjajući tako i vizuru mjesta. Radove će financirati APPRRR kroz projekt Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima. Tu je, potom, izrada priključaka za vodovod, njih 400-ak, u Baćindolu, Banićevcu i Šumetlici-mjestima u kojima je izgrađen regionalni vodovod. Nasušna je to potreba tamošnjeg stanovništva, a odgovaralo bi i Vodovodu zapadne Slavonije. Tijekom godine vodu bi trebali dobiti i mještani Giletinaca, a projekti se rade i za Opatovac i Cerničku Šagovinu. U Šumetlici su u planu obnova doma i mrtvačnice, u Cerniku projektiranje odvojka Požeške ulice, Ulice Ferdinanda Kulmera, Franje Tuđmana i Voćarske. Krajem prošle godine „krenula“ je javna nabava za projekt obnove mjesnog Dječjeg vrtića „Matija Gubec“ uz 85 postotno sufinanciranje Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a nakon toga u planu je i energetska obnova, uz sufinanciranje 60 posto prihvatljivih troškova. Javili smo se na natječaj za reciklažno dvorište čiju izgradnju financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i koje će biti prvi objekt u našoj industrijskoj zoni, a nadamo se kako će proći i projekt rekonstrukcije mjesnog Društvenog doma, „težak“ oko milijun eura. S Općinama Okučani i Staro Petrovo Selo u projektu smo provedbe informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom, a s prijateljskom općinom Čavle kao nositeljem, u edukativno-zdravstvenom projektu „Visoki krvni tlak-tihi ubojica“, čiji je cilj upozoriti i osvijestiti o važnosti prevencije

2018. bila je posebna i zbog 750. godišnjice postojanja mjesta i 25 godina od osnutka Općine. Osim što je obilježen cjelodnevnim kulturno-glazbeno-etno-gastro sadržajima, iznimno vrijedan jubilej kakvim se može podičiti malo sredina , polako, čini se, postaje i element oko kojeg se u Cerniku stvara kvalitetna turistička priča?
750 godina povijesti, kulture, tradicije i vjere zasigurno je adut koji treba iskoristiti u pozicioniranju i brendiranju Općine. Uz prepoznatljive manifestacije i biser prirode-izletište Strmac, elementi su to oko kojih posljednjih godinu i pol, promišljeno stvaramo kvalitetnu turističku priču. Za projektiranje Strmca i njegovu revitalizaciju, dobili smo 185 tisuća kuna. Projekt je u izradi, natječaj ide ove godine i nadamo se da ćemo proći. Uspijemo li, plan je poznatom izletištu vratiti stari sjaj i novim ga sadržajima učiniti atraktivnom i održivom turističkom destinacijom. Projekt adaptacije Strmca predviđa i renoviranje zgrade „Sofke“ koja bi dobila 32 ležaja, kao i mogućnost pronalaska kupca za hotel, „adresu“ na kojoj je, davnih 30-tih godina prošlog stoljeća, odmarala ondašnja elita. Uz stoljetnu povijest i prirodne ljepote, potencijal predstavljaju i naše manifestacije-Ćuptetijada, Cernički krmokolj i Dani cerničkog portugisca, fuzija gastronomije, enologije i tradicije koju prepoznaje sve veći broj gostiju. Njih je sve više i u organiziranim grupnim posjetama samostanu i njegovoj neprocjenjivoj arheološko-biblijsko-knjiškoj zbirci, koju vrijedno i s puno entuzijazma promovira i naš gvardijan, fra Vjenceslav Janjić. I Škola u prirodi, objekt u Cerničkoj Šagovini, sa smještajem i 54 ležaja, dobiva svoj pravi smisao. Potvrdilo je to nekoliko domaćih školskih tura-učenika iz Kanfanara i Primoštena, a onda i ekipe HGSS-a. Svi koji dođu odlaze zadovoljni i odmorni, oduševljeni mirom, tišinom i netaknutom ljepotom prirode.

Tu je i jedinstvena izložba i razmjena sjemenja starih sorti povrća, plemki voća i šumskih voćkarica čiji nas je uspjeh i među stručnjacima i među hobistima, iskreno i ugodno iznenadio, događaj o kojem se ovih dana raspituju i najavljuju dolazak i domaći i strani gosti, što je još jedna potvrda kvalitete naših manifestacija i rada mjesnih udruga. Postojeće adute objediniti bi trebala Turistička zajednica, koja, formalno, „ na papiru“ postoji 10 godina i koju ćemo nastojati revitalizirati, vjerojatno i nekoga zaposliti, sve s ciljem kreiranja prepoznatljive turističke ponude. Čime se sve ponosimo i što možemo ponuditi gostu, ovih će dana, za početak, moći saznati stanovnici Londona. Zahvaljujući našem filmašu Alenu Kociću-Kocu i Julianu Mcdonnellu, režiseru, stand up komičaru i you tuberu, Cernik kreće u svijet!

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: D. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn