NA VRHU SVIJETA UZ DIM ELEKTRONSKE CIGARETE – Tvrtka „Elda d.o.o“, najbolji svjetski proizvođač e-cigareta otvorila novu tvornicu

Datum objave: 06. 9. 2016. | Kategorija: Gospodarstvo

n

NOVA GRADIŠKA – Iako okolnosti i „pozitivna geografija“ mogu „ići na ruku“, pravog uspjeha nema bez znanja, predanosti i vizije. Imate li, uz to, još i proizvod koji zahtjevno svjetsko tržište prepoznaje kao najbolji, ali i jednako renomiranu tvrtku, mjesto vam je među najjačim igračima- na vrhu svijeta. Laskava titula koja je pravom poduzetniku potvrda uspješnog poslovanja dugog 37 godina, dokaz je kako se upornošću može uspjeti i u okruženju nesklonom poduzetništvu, profesionalni izazov, ali, prije svega, prilika za širenje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta. Učinio je to najbolji nacionalni projekt menadžer godine, predsjednik Uprave i osnivač novogradiške tvrtke Elda d.o.o., Dario Marenić, otvorivši  u prostoru Industrijskog parka, novu, 25 milijuna kuna vrijednu  tvornicu za proizvodnju tekućina za elektronske cigarete.

Riječ je o jedinstvenom proizvodu u kojem danas uživaju kupci iz 80 zemalja svijeta, nastalom prema vlastitoj recepturi,  ( do 2015. u „Eldinom“ je laboratoriju razvijeno više od 500 različitih receptura), ali i pomno osmišljenim i godinama usavršavanim vlastitim tehnološkim procesom proizvodnje. Prepoznala je to, prošle godine, i struka, kada je, među 160 tvrtki iz cijelog svijeta, na Vapor Fairu ,jednom od najznačajnijih sajmova u industriji elektronskih cigareta, tvrtku „Elda“, ali i njen jedinstveni proizvod, zbog inovativnosti, vrijednosti koju kupci dobivaju za svoj novac, kvalitete proizvoda, ali i bonitete tvrtke, proglasila najboljim u cijeloj industriji. Znajući kako na globalnom tržištu danas prolazi samo najbolje, ali i kako nije ni malo lako zadovoljiti sofisticirani ukus zahtjevnih kupaca, uspjeh je tim veći.( svi „Eldini“ proizvodi ponose se i certifikatom ISO 9001:2008, ISO 14001:2004, te OHSAS 18001:2007).

DSCN5326

Potvrdili su to i osobnim dolaskom u novi „Eldin“ proizvodni pogon smješten u novogradiškom Industrijskom parku, i poslovni partneri i kupci iz „zemlje izlazećeg sunca“, Francuske, Rusije, Engleske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Novootvoreni proizvodni pogon kojom će tvrtka „Elda“, zbog sve veće potražnje tržišta značajno povećati proizvodnju, ( početkom godine ukupni kapacitet iznosio je 4,7 milijuna komada e-cigareta, a narudžbe 10 milijuna komada), ali i ponuditi radna mjesta mladim, obrazovnim stručnjacima, („Eldin“ uspješni tim ovim će se poslovnim potezom proširiti na 50-ak uposlenih) prostire se na 800 kvadratnih metara, smještenih na zemljištu površine 3340 m2. Proizvodna oprema za tvornicu, na što je predsjednik Uprave posebno ponosan, u potpunosti je proizvedena u Hrvatskoj, znanjem i stručnošću najeminentnijih nacionalnih proizvođača, dok je „krivac“ za laboratorij, tvrtka „Shimadzu“,  u ovom trenutku globalni proizvođač broj jedan. Baš kao što su prve tekućine „skemijane“ u vlastitoj kuhinji, jer, tako to rade pravi poduzetnici, najveći dio proizvodnih strojeva kreiran je prema ideji Darija Marenića , koji je i ponosni vlasnik čak nekoliko patenata. U uloženom iznosu od 25 milijuna kuna sa 6,2 milijuna dodijeljenih iz strukturnih fondova EU za daljnji razvoj i ulaganje u novu opremu, sudjelovalo je i Ministarstvo poduzetništva i obrta. „Problem plus rješenje, jednako uspjeh“, poslovna je vizija predsjednika Uprave tvrtke „Elda“, iskusnog poduzetnika, svjesnog krutosti nacionalne administracije, nepovoljne poduzetničke klime, ali i činjenice kako „samo nova proizvodnja i rad mogu stati na kraj lošem gospodarskom stanju u kojem se nalazi Hrvatska. Dodajmo tome mlade, obrazovane i sposobne ljude kakve, na sreću, imamo, podršku institucija, bržu i učinkovitiju administraciju, kvalitetnije zakone, novu proizvodnju i zapošljavanja i kroz pet godina, Slavonija bi mogla izgledati sasvim drugačije“, rekao je, otvarajući novu tvornicu, najuspješniji novogradiški poduzetnik.

nn

Podršku Dariju Mareniću, ali i iznimnom projektu od kojega će neposredne koristi uz svjetsko tržište, prije svega imati grad Nova Gradiška i Brodsko posavska županija, pružili su brojni prijatelji,suradnici, poslovni partneri, ali i predstavnici Županije, te nekolicine gradskih institucija- Davorin Štetner, član Vijeća za gospodarska pitanja koja je osnovala predsjednica RH; Kolinda Grabar Kitarović, zamjenica župana Brodsko posavskog, Dunja Magaš, dr.Tomislav Vlajnić, dopredsjednik Županijske skupštine, Jasna Ćosić i aNDREA lAZIĆ, pročelnice gradske uprave grada Nova Gradiška, Drago Horvat, zapovjednik brigade „Tigrovi“, predstavnici tvrtke „Shimadzu“, „Eldinog“ strateškog partnera, brojni gospodarstvenici koji posluju u prostoru Industrijskog parka, predstavnik Županijske komore Slavonski Brod, te brojni drugi predstavnici političkog, društvenog i vjerskog života. I dok su, uz kvalitetu i dizajn, brojne osvojene  nagrade i ugledna svjetska priznanja razlog zbog kojeg kupci diljem svijeta odabiru upravo „Eldine“ elektronske cigarete i tekućine, brojke su nezaobilazan element u životopisu tvrtke, pokazatelj uspješnog poslovanja, ali i razlog zbog kojeg su Dario Marenić i kvalitetan tvrtkin tim, danas na vrhu svijeta. A, one kažu slijedeće- Ukupni proizvodni kapacitet „Elde“, kao i prihodi tvrtke kontinuirano rastu od 2010.godine.2011.-2, 1 milijun kuna, 2012.-5 milijuna kuna i 6 djelatnika, 2013.- 9,5 milijuna kuna i 9 djelatnika, 2014.-9,8 milijuna kuna i 19 djelatnika. I dok bi drugi poduzetnici dolaskom na vrh svijeta stali, ovo je pozicija s koje Dario Marenić tek kreće. ( tvrtka u ovom trenutku ima izdanu građevinsku dozvolu za trostruko veći proizvodni prostor, ali i izgradnju tvornice farmaceutskih proizvoda) .S vjetrom u leđima supruge Davorke, poslovne i životne partnerice, ali i nezaobilazne članice „Eldinog“tima, te kćeri Darije i budućeg zeta,Rinora Krasniqija. Uz nove, mlade stručnjake koje tek očekuju, jer u tijeku je natječaj za zapošljavanje kojim „Elda“, kao jedna od najbrže rastućih tvrtki na području Brodsko posavske županije, traži 2 magistra ili diplomirana inženjera kemije u proizvodnji, 2 magistra ekonomije, odjel prodaje, 2 kemijska tehničara za posao u laboratoriju, te grafičkog dizajnera.

TEKST: Simonida Tarbuk/NGB       FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn