UPRAVNI ODJEL ZA EUROPSKE INTEGRACIJE – Dobre rezultate naslijedit će JU Lokalna razvojna agencija Požega

Datum objave: 29. 11. 2018. | Kategorija: Gospodarstvo

POŽEGA – Nakon pet godina djelovanja ukida se Upravni odjel za europske integracije Grada Požege, a njegovu ulogu preuzet će Javna ustanova Lokalna razvojna agencija Požega za čije je osnivanje “zeleno svjetlo” dalo Gradsko vijeće Grada Požege. Novoj ustanovi Upravni odjel ostavlja u nasljeđe izvrsne rezultate što potvrđuju projekti vrijedni oko sto milijuna kuna te brojni zaposleni financirani kroz EU fondove.

Jedna od značajnijih odluka zadnje sjednice Gradskog vijeća Grada Požege svakako je ona kojom je osnovana Javna ustanova Lokalna razvojna agencija Požega kao javna ustanova s ciljem učinkovite koordinacije i poticanja razvoja grada, stvaranju pozitivne poduzetničke klime, povećanjem broja projekata koji se financiraju sredstvima EU, kako u javnom tako i u privatnom sektoru. JU Lokalna razvojna agencija rad će početi na temeljima dobrih rezultata Upravnog odjela za europske integracije koji trenutno ima u provedbi oko 100 milijuna kuna vrijednih projekata, kaže pročelnik Upravnog odjela Marko Šostar. Među značajnijim projektima je izgradnja Poduzetničkog inkubatora koji je u fazi opremanja, a trebao bi biti završen u ožujku 2019. godine.

“Trenutno smo u procesu izrade programa i plana rada inkubatora te kreiramo politiku rada u smislu uvjeta i kriterija ulaska i izlaska iz inkubatora za poduzetnike. Namjera je popuniti inkubator što prije s kvalitetnim poduzetnicima koji će doprinijeti poduzetničkoj klimi u Požegi i povećanju broja radnih mjesta. Vrijednost tog projekta je oko 18 milijuna kuna pri čemu više od 90 posto iznosa financira Europska unija”.

No, nije to jedini infrastrukturni projekt u Požegi jer u provedbi je i Izgradnja reciklažnog dvorišta koji bi također trebao biti gotov u dogledno vrijeme, a također je projekt iz EU fondova. Vrijednost tog projekta je oko 5 milijuna kuna. “Iz EU fondova odobrena su i tri projekta energetske obnove javnih objekata – energetska obnova društvenog doma u Dervišagi vrijedna oko 1,5 milijuna kuna, energetska obnova društvenog doma u Mihaljevcima vrijedna oko 900.000 kuna i obnova vrijedna oko 2 milijuna kuna čiji radovi kreću uskoro, a riječ je o dvorani Sokol u Požegi. Tu je i projekt odobren iz EU fondova – nabavka spremnika za odvojeno sakupljanje otpada te projekt Požeška kuća centar za posjetitelje i drugi manji projekti,” rekao je Šostar.

“Uskoro će ići i natječaj na koji ćemo prijaviti Požeške bolte koji treba ujediniti i Požešku kuću i Gradski muzej, vrijedan je oko 40 milijuna kuna, a očekujemo kako će iduće godine već biti u provedbi. Svake godine se na natječaje Ministarstva kulture prijavljuje i Gradska knjižnica, a imamo i dva projekta koji se tiču naših dječjih vrtića i to opremanje s potrebnom opremom te projekt “Požeški limači” koji će otvoriti mogućnost boravka djece u popodnevnom smještaju i koji će trajati dvije godine,” naglasio je.

Uz ove infrastrukturne projekte, izdvaja se i nekoliko projekata socijalne naravi. To su projekti koji se neposredno dotiču ljudi kojima je potrebna pomoć, mahom iz Europskog socijalnog fonda i vezani su uz smanjenje broja nezaposlenenih, obrazovanje i edukaciju, socijalnu pomoć marginaliziranim skupinama i slično. “Odobren nam je primjerice projekt “Zajedno u športu” koji uključuje osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju u redovne sportske aktivnosti a tu već imamo jako puno zainteresiranih udruga. Već više faza traje i projekt “Petica za dvoje” koji omogućava pomoćnike u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju, a trenutno je u provedbi i projekt “PUK 40” kojim Grad Požega osigurava pomoć u kući za preko 300 starijih osoba te radna mjesta dugotrajno nezaposlenima. Prijavili smo i novu fazu tog projekta, a prijavljen je i projekt kojim ćemo pokušati ostvariti besplatni Internet te projekt “Požega zeleni grad” gdje očekujemo deset električnih bicikala. Očekujemo potpisivanje i za projekt “Eksport ekspert” koji je usmjeren na mlade nezaposlene osobe, podizanje razine njihovog obrazovanja u području turizma. Nedavno nam je krenuo i projekt “Binarni kod 110″ vezan uz poboljšanje socijalnog dijaloga sindikata, zaposlenika i poslodavca, a tu nam je partner Veleučilište u Požegi. Za izradu dokumentacije odobren nam je i projekt kojim želimo riješiti prometnu problematiku Trga sv. Trojstva te još 15 novih pripremljenih projekata koji čekaju pripadajuće natječaje,” zaključio je Šostar.

Kroz ove i slične projekte u pet godina djelovanja Ureda za europske integracije zaposlen je i veliki broj osoba. Samo u 2018 godini njih 80 zaposleno je na teret EU fondova – od toga je 40 osoba zaposleno za pomoć u kući, 35 osoba kao pomoćnici u nastavi te šest kao voditelji projekata, a smo četiri osobe – pročelnik i tri službenika na plaći su u Gradu Požegi.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn