MUZEJ BEĆARCA – Uskoro otvorenje krune slavonskog turizma

Datum objave: 24. 10. 2022. | Kategorija: Gospodarstvo

PLETERNICA – “Muzej je kruna dugogodišnjeg rada na EU projektima, ali i prikaz kako male sredine poput Pleternice mogu i trebaju raditi velike projekte. Ne u kontekstu financija, nego u kontekstu preuzimanja odgovornosti za interpretaciju važnih segmenata naše tradicije, što bećarac sigurno jest,” kaže gradonačelnica Pleternice Marija Šarić.

Otvorenje jedne od najvažnijih kulturnih institucija cijele Slavonije, ali i Hrvatske svakim danom je sve bliže. Riječ je o Interpretacijskom centru Muzej bećarca, smještenom na pleterničkom Trgu bećarca koji već na prvi pogled priča priču ponosne ravnice bojanim pločama koje predstavljaju plodne slavonske njive, zasijanu pšenicu, izorane brazde i pokošene livade.Vizija je to Andrije Rusana, zagrebačkog projektanta koji je izradio projekt trga, ali je aktivno uključen i u opremanje i uređenje Muzeja.

Dok se ovih dana postavlja namještaj i multimedija koja će prezentirati bećarac, redateljske i snimateljske ekipe su završile svoj posao.Pri kraju su i zadnji detalji montaže multimedijalnih eksponata koji će posjetiteljima prezentirati ovaj tradicionalni napjev zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro UNESCA. “Muzej je kruna dugogodišnjeg rada na EU projektima, ali i prikaz kako male sredine poput Pleternice mogu i trebaju raditi velike projekte. Ne u kontekstu financija, nego u kontekstu preuzimanja odgovornosti za interpretaciju važnih segmenata naše tradicije, što bećarac sigurno jest,” kaže gradonačelnica Pleternice Marija Šarić.

Turistički pokazatelji unutar zadnjih nekoliko godina pokazuju rast kontinentalnog turizma i intenciju aktivnog odmora s novim spoznajama u vidu upoznavanja prostora u koji turisti dolaze. Pleternički Muzej bećarca objedinjuje sve navedeno i zasigurno će postati nezaobilazna točka u turističkoj karti Kontinentalne Hrvatske. “Brojne aktivnosti radimo paralelno s dovršetkom muzeja, tako će upravo među prvim gostima biti učenici i njihovi profesori jer ključni dio turizma je osvijestiti lokalnu sredinu i one najmlađe što imamo i što mogu saznati u tom prostoru. Osigurali smo i suradnju s turističkim agencijama, odnosno njihovim agentima iz cijele Hrvatske koji su već obišli našu Terra Panonicu. Upravo te dvije susjedne zgrade sa svojim sadržajem platforma su za sve koji imaju afiniteta ponuditi svoje proizvode,”dodala je Šarić.

S tim se slaže i Antonija Jozić, današnja županica, a za vrijeme početka projekta gradonačelnica Pleternice.
“Ono što smo osjetili od naših ljudi potreba je da budemo hrabri i odvažni, da inovativnošću stvaramo nove vrijednosti. U početku stvaranja projekta i izgradnje trga bilo je i skepticizma, ali kako vrijeme odmiče jako je lijepo vidjeti koliko je ovakav projekt prihvaćen ne samo u Pleternici i Požeško-slavonskoj županiji nego i šire,”rekla je Jozić.

IZVOR: Grad Pleternica

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn