MIRELA HOLLY, PREDSJEDNICA ORaH-A U NOVOJ GRADIŠKI – Slavonija može i mora bolje i drugačije

Datum objave: 08. 2. 2015. | Kategorija: Razgovori

M1

NOVA GRADIŠKA – U okviru svojevrsne mini regionalne turneje po regiji pod nazivom „SOS za Slavoniju“, čelni ljudi stranke ORAH predvođeni predsjednicom Mirelom Holly posjetili su i Novu Gradišku. Bila je to prilika za predstavljanje programa stranke zelene ljevice, prema anketama trenutno treće nacionalne stranke ,ali i prilika za osnivanje novogradiške stranačke organizacije.

Koji je osnovni cilj turneje „SOS za Slavoniju“ i kakvo je, zapravo, stanje na terenu?
Turneja po Slavoniji, koja je počela u središtu regije, Osijeku, a završila u Novoj Gradiški, pokazala je, ali i potvrdila ono što smo, na neki način i pretpostavljali. Slavonija je, naime, danas, uvjerljivo najugroženija hrvatska regija i najveća žrtva ekonomske krize. Takvo je stanje neodrživo, ali istovremeno i poprilično apsurdno, obzirom kako je riječ o regiji iznimno bogatoj prirodnim i energetskim potencijalima, vrijednim ljudima i vrijednim resursima, koji, kako smo vidjeli, žive i preko ruba siromaštva. Osobno sam posebno bila zaprepaštena situacijom koju smo zatekli u Slatini,  gradiću od 10-ak tisuća stanovnika u kojem je trenutno zaposleno njih samo 800, od čega 300-njak u tijelima javne uprave. Ovakva su radna putovanja, upravo, stoga, iznimno značajan dio aktivnosti svake političke stranke, jer nam daju priliku da se i osobno uvjerimo u stanje na terenu. Osim toga, ponekad mi se čini kako smo svi mi koji sudjelujemo u izvršnoj vlasti, zapravo, jako odvojeni od svakodnevnog, stvarnog  života Hrvatske i vrlo često, potpuno nesvjesni razmjera krize i egzistencijalnih problema, posebno izraženih upravo na području regije Istok, odnosno Slavonije. Stoga će ORaH i na dalje, upravo na ovakav način, nastojati doći u doticaj sa stvarnim problemima Hrvatske i njenog stanovništva, jer samo je tako moguće donositi bolje i kvalitetnije političke odluke.

Kakvo je trenutno stanje na terenu, u političkom i infrastrukturnom smislu, kako se ideje koje proklamira Održivi razvoj Hrvatske, „primaju“ u Slavoniji?
Iako smo iznimno mlada stranka i iza nas je, tek sada, kako ja to često volim reći, period „hooney moona“, u kratko je vrijeme učinjeno jako puno. Možda su, upravo ta želja i gorljivost među članovima i ono što nas kao stranku, čini drugačijima. I pored iznimno ambicioznih planova( osnivanje stranačke organizacije u svakom hrvatskom gradu), učinili smo puno, a i ankete nam, idu u prilog. Ipak, pravi rad počinje tek sada, i tek će kroz njega biti moguće testirati i stvarnu snagu stranke na terenu. Unatoč brojnim nepoznanicama, nedovoljnoj informiranosti i needuciranosti, raduje me činjenica kako su sve tribine koje ORAH organizira,uglavnom, dobro posjećene, puno je kvalitetnih, konstruktivnih pitanja, a pred svima nama je sada zadatak da sva ta pitanja i niz kvalitetnih politika koje imamo, na pravi način iskomuniciramo s građanima. Zbog svega toga drago mi je kako su se i u Novoj Gradiški stvorili uvjeti da osnujemo stranačku organizaciju.

M2

Iako u statutu jasno stoji kako je ORAH stranka zelene ljevice, javnost vas, a moram priznati, vrlo često i senzacionalistički mediji, još uvijek, uglavnom, predstavljaju, kao alternativnu stranku. Prilika je ovo da razbijemo predrasude javnosti i pokušamo javno reći što je, zapravo, alternativno u ORAHU, osim činjenice kako se u svojoj poljoprivrednoj politici  zalažete za uzgoj određenih alternativnih i davno zaboravljenih kultura?
Epitet „alternativne“ stranke prati nas, moram priznati od početka. I, zapravo, kako vrijeme prolazi, čini mi se kako nam je taj epitet, na neki način, i sve draži. Jer,budimo iskreni, koliko god se stanje na političkoj sceni nominalno mijenjalo, između stranaka desnice i ljevice, posljednjih 20-ak godina hrvatskog parlamentarizma, zapravo i nema puno razlike. Alternativni smo postali već od trenutka kada smo Ministarstvu uprave prijavljivali stranku i njen program. Tada nam je rečeno kako je statut ORAHA uvjerljivo najdemokratičniji od svih postojećih stranačkih statuta.Sve funkcije u ORAHU biraju se po prinicipu 1 član-1 glas ( osim toga, prva smo stranka koja je za vlastite, unutarstranačke izbore, osmislila i jedinstveni softwer, te svim članovima pružila mogućnost takozvanih e-izbora).Unutar stranke, sve dualne funkcije su rodno uravnotežene, jednaki je broj muškaraca i žena na stranačkim funkcijama i u potpunosti funkcioniramo potakozvanoj  „metodi ZIP zatvarača“, kroz koju je jedino moguće i ženama i muškarcima i osobama s invaliditetom, kao i svim i drugim, relativno minoriziranim društvenim skupinama, pružiti istinsku i istu priliku za politički angažman.Osim toga, kada je riječ o aktivnosti pojedinih članova, nekima će se, možda učiniti, kako smo i pomalo strogi,  je svaka od naših organizacija, ima dužnost slati redovna mjesečna izvješća o aktivnosti svakog svog člana, imenom i prezimenom, i upravo će takva izvješće biti i stvarne reference za napredak unutar stranke. U ORAHU  smatramo kako su spremnost na rad i konkretna aktivnost na terenu, isključive i jedino relevantne reference za napredovanje, ali i jedina referenca na osnovu koje se ljudima može pružiti prilika da pokažu što sve znaju i mogu. Vremena za čekanje nemamo puno, pravi je trenutak za akciju, stoga su u ORAHU svima onima koji žele raditi za opće dobro, imaju znanja i ideja, vrata otvorena.  Slavonija i Slavonci, stoga bi, među prvima, trebali prepoznati politike koje nudi Održivi razvoj Hrvatske.

 

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO:NGB

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn