MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE – Osigurano dodatnih 7,5 milijuna eura potpora zbog pojave ASK

Datum objave: 02. 12. 2023. | Kategorija: Gospodarstvo

ZAGREB – U postupak elektronskog savjetovanja s javnošću upućen je Nacrt prijedloga izmjene i dopune Programa potpore sektoru svinjogojstva za nadoknadu gubitka uslijed naređenih mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge i Nacrt prijedloga Programa potpore za izostanak prihoda od svinjogojske proizvodnje zbog mjera suzbijanja afričke svinjske kuge.

Ministarstvo poljoprivrede je kao jedan od zaključaka sastanka održanog s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore, HPK Odbora za svinjogojstvo, Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske, Udruga uzgajivača svinja Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije, Udruge uzgajivača crne slavonske svinje Fajferica, Hrvatske udruge proizvođača svinja, Hrvatske gospodarske komore, Stožera za obranu hrvatskog sela i Sindikata zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje 1. prosinca 2023. godine uputilo je u postupak elektronskog savjetovanja s javnošću Nacrt prijedloga izmjene i dopune Programa potpore sektoru svinjogojstva za nadoknadu gubitka uslijed naređenih mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge i Nacrt prijedloga Programa potpore za izostanak prihoda od svinjogojske proizvodnje zbog mjera suzbijanja afričke svinjske kuge.

Nacrt prijedloga izmjene i dopune Programa potpore sektoru svinjogojstva za nadoknadu gubitka uslijed naređenih mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge

Cilj Programa je dodjela potpore za kompenzaciju gubitka prihoda za životinje otpremljene na klanje iz objekata u zonama primjene naređenih mjera kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge sukladno relevantnim propisima i mjerama kontrole bolesti.  Proizvođači svinja čiji se objekti nalaze u zonama primjene naređenih mjera nisu u mogućnosti plasirati svinje po aktualnim tržišnim cijenama. Zbog navedenih okolnosti potrebno je dodijeliti potporu proizvođačima koji su pretrpjeli gubitke uzrokovane mjerama kontrole. Za provedbu Programa u 2023. godini osigurana su sredstva u iznosu od 5.000.000,00 eura, a predloženom izmjenom i dopunom osigurati će se dodatna sredstva za provedbu Programa u 2024. godini u iznosu od 5.000.000,00 eura.

Nacrt prijedloga Programa potpore za izostanak prihoda od svinjogojske proizvodnje zbog mjera suzbijanja afričke svinjske kuge

Cilj Programa je dodjela potpore za izostanak prihoda zbog nemogućnosti bavljenja svinjogojskom proizvodnjom uslijed naređenih mjera koje su na snazi zbog kontrole i suzbijanja afričke svinjske kuge sukladno relevantnim regulativama i mjerama kontrole bolesti, odnosno nemogućnosti držanja svinja. Prihvatljivi korisnici su subjekti, fizičke ili pravne osobe koje uzgajaju rasplodne svinje i/ili proizvode tovne svinje, na objektu/objektima korisnika provedeno je usmrćivanje svinja ili uklanjanje svinja od trenutka potvrde afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj temeljem zapisnika inspektora Državnog inspektorata Republike Hrvatske, te nisu u mogućnosti držati svinje. Financijska sredstva za provedbu Programa iznose 2.500.000,00 eura.

TEKST: S. P.                         FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn