MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE – Potpisani ugovori o sufinanciranju infrastrukturnih projekata u Slavoniji

Datum objave: 04. 12. 2021. | Kategorija: Gospodarstvo

VUKOVAR – U organizaciji Vukovarsko-srijemske županije i Ureda zastupnika u Europskom parlamentu Tomislava Sokola u Vukovaru je održana konferencija “Pametna sela- europski koncept razvitka ruralnih područja”. Tom prilikom potpisani su i ugovori za sufinanciranje pripreme infrastrukturnih projekata kojima se potiče povezivanje poljoprivrednih proizvođača.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u petak 3. prosinca 2021., u Vukovaru sa županom Vukovarsko-srijemske županije Damirom Dekanićem i županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem potpisala ugovore za sufinanciranje pripreme infrastrukturnih projekata kojima se potiče udruživanje i povezivanje poljoprivrednih proizvođača na regionalnoj razini. Tom prilikom održana je i konferencija „Pametna sela – europski koncept razvitka ruralnih područja“, koja se održala u zajedničkoj organizaciji Vukovarsko-srijemske županije i Ureda zastupnika u Europskom parlamentu Tomislava Sokola.
S ciljem provedbe Programa o sufinanciranju pripreme infrastrukturnih projekta kojima se potiče udruživanje i povezivanje poljoprivrednih proizvođača na regionalnoj razini za 2021. godinu, potpisana su dva ugovora između Ministarstva poljoprivrede i dviju slavonskih županija. Ugovor s Osječko-baranjskom županijom odnosi se na sufinanciranje pripremne dokumentacije za projekt Centar slavonske svinje – Fajferica te Vukovarsko-srijemske županije koji se odnosi na ulaganje u dokumentaciju potrebnu za izgradnju logističko-distributivnog centra Vinkovci.

„Cilj provedbe ovog Programa je prvenstveno poticanje na udruživanje poljoprivrednih proizvođača te poticanje na snažniju apsorpciju EU fondova na regionalnoj razini. Udruživanje u proizvođačke organizacije je pravi put kako postati konkurentniji i otporniji na tržištu“, izjavila je ministrica poljoprivrede te se pri tome osvrnula i na konferenciju o pametnim selima: „Ključno za razvoj pametnih sela bit će integrirani teritorijalni pristup, snažni i aktivni LEADER te lokalne akcijske grupe, kao i provođenje strategije Od polja do stola. Stvaramo potrebne preduvjete – povećali smo sredstva za LAG-ove, a povećat ćemo i potpore za mlade poljoprivrednike. Kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti izdvojili smo 77 milijuna kuna za uspostavljanje digitalnih javnih usluga, sustav pametne poljoprivrede i sustav sljedivosti, a za izgradnju logističkih distributivnih centara bit će uloženo 616 milijuna kuna.“

TEKST: S. P.                    FOTO:poljoprivreda.gov.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn