MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE – Pojava influence ptica na farmi purana

Datum objave: 26. 1. 2024. | Kategorija: Gospodarstvo

SLAVONSKI BROD – Utvrđena je influenca ptica na farmi purana smještenoj na području Općine Brodski Stupnik. Zbog epidemioloških pokazatelja koji upućuju da se radi o visokopatogenoj influenci ptica, u narednim danima će se provesti preventivno usmrćivanje prijemljivih životinja – priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Nakon što je 24. siječnja 2024. godine Ministarstvo poljoprivrede od ovlaštene veterinarske organizacije zaprimilo prijavu sumnje na influencu ptica zbog zamijećenog povećanog uginuća životinja na objektu s tovnim puranima (oko 64 tisuće kljunova) smještenom na području Brodsko-posavske županije (Općina Brodski Stupnik) veterinari su proveli uzorkovanje životinja, a laboratorijskim izvješćem 25. siječnja je utvrđena influenca ptica H5N1.

Objekt je pod službenim nadzorom. Zabranjeno je premještanje životinja s i na gospodarstvo i druge mjere. Sukladno europskoj legislativi, a zbog epidemioloških pokazatelja koji upućuju da se radi o visokopatogenoj influenci ptica, u narednim danima će se provesti preventivno usmrćivanje prijemljivih životinja (purana).

Riječ je o vrlo kontagioznoj virusnoj bolesti peradi i drugih ptica koju uzrokuje tip A virusa influence. Može se manifestirati na različite načine, ovisno uglavnom o sposobnosti virusa da uzrokuju bolesti (patogenost) i na pogođene vrste. Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a  u pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti. Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja te stoga predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad.

IZVOR: Ministarstvo poljoprivrede

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn