MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE- 289 javnih natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta, u pripremi još 65

Datum objave: 08. 10. 2023. | Kategorija: Gospodarstvo

ZAGREB – Do sada je 289 jedinica lokalne samouprave objavilo i dobilo suglasnost za objavu javnog natječaja  za zakup poljoprivrednog zemljišta, ukupne površine veće od 84 tisuća ha, a prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u pripremi je 65 novih javnih natječaja.   

Poljoprivredno zemljište u vlasništvu države dobro je od osobitog interesa RH i najvažniji poljoprivredni resurs. Stoga je jedan od temeljnih ciljeva novih izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu je žurno raspisivanje natječaja i osiguranje dugoročnih uvjeta sigurnosti i stabilnosti korištenja državnog poljoprivrednog zemljišta. Do sada je 289 jedinica lokalne samouprave objavilo i dobilo suglasnost za objavu javnog natječaja  za zakup poljoprivrednog zemljišta, ukupne površine veće od 84 tisuća ha, a prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u pripremi je 65 novih javnih natječaja.

Zakon o poljoprivrednom zemljištu propisuje obvezu Ministarstva poljoprivrede da preuzme raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem od jedinica lokalnih samouprava, ako iste ne raspišu natječaje sukladno rokovima propisanima Zakonom, osim u slučaju više sile ili drugog opravdanog razloga. Ministarstvo poljoprivrede je nakon preuzimanja raspolaganja od pojedinih jedinica lokalnih samouprava raspisalo 3 natječaja za zakup, a do sada su donesene odluke o preuzimanju raspolaganja za 20 JLS-ova. U odnosu na zadnje izvješće objavljeno je 7 natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta, 10 novih Odluka o raspisivanju javnog natječaja je dostavljeno na odobrenje te je preuzeto raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem na području 2 jedinice lokalne samouprave.

Odgovori na otvorena pitanja i dodatna tumačenja odredbi Zakona o poljoprivrednom zemljištu:
Pojašnjenje kriterija odabira – Dosadašnji posjednik
Pojašnjenje kriterija odabira

TEKST: S. P.                      FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn