MINISTAR BUTKOVIĆ U POŽEGI: Radovi na prvoj dionici brze ceste Požega vrijedni gotovo milijardu kuna kreću iduće godine

Datum objave: 20. 10. 2021. | Kategorija: Gospodarstvo

POŽEGA – Ministar Oleg Butković boravio je u srijedu, 20. listopada u Požegi gdje je održao radni sastanak sa županicom Antonijom Jozić, gradonačelnikom Požege Željkom Glavićem te drugim načelnicima i gradonačelnicima. Na sastanku su prisustvovali i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i pomoćnik ministra Mario Madunić.

Trenutna ukupna ulaganja u prometnu infrastrukturu u Hrvatskoj iznose više od 25 milijardi kuna. Dio tih sredstava doći će i u Požeško-slavonsku županiju. Razgovaralo se o projektima ukupne vrijednosti tri milijarde kuna, rekao je ministar. “Svjesni smo kako je ova županija, ako gledamo prometnu infrastrukturu, posebice cestovnu, zanemarena u odnosu na druge županije u Hrvatskoj. U tom smislu Hrvatske ceste su posljednjih godina pripremale dokumentaciju za velike infrastrukturne projekte. Tu prvenstveno mislim na spoj Požege, odnosno Brestovca sa Starim Petrovim Selom. To je prva dionica nove brze ceste koja je u fazi gotovosti budući da će građevinske dozvole biti izdane na proljeće. Mi očekujemo, to smo rekli i na sastanku, da ćemo u sljedećoj godini raspisati natječaj, krenuti s radovima na toj dionici brze ceste čija je ukupna vrijednost negdje oko 900 milijuna kuna. Nastavak svih drugih projekata koji se nadovezuju na tu brzu cestu također je u fazi izrade. Ono što je važno, da u sljedećoj 2022. godini krenemo s tom prvom dionicom, konkretno s radovima.

Razgovaralo se, naglasio je ministar, i o problematici Županijske uprave za ceste jer od elementarne nepogode nisu dobili određena sredstva od strane Vlade i ministarstva za obnovu tih županijskih cesta. “Na razini ministarstva našli smo određena sredstva za sve ŽUC-eve u Hrvatskoj, kroz studeni, odnosno rebalans proračuna, dodijelit ćemo određena sredstva i ovom ŽUC-u kako bi se odradilo sve što je potrebno oko sanacije postojećih cesta.” rekao je ministar. Dodaje kako se razgovaralo i o željezničkoj infrastrukturi, o dionici Našice-Čaglin koja je već više od deset godina zatvorena. “Obnova te dionice je 125 milijuna kuna. Dogovorili smo danas da će HŽ Infrastruktura krenuti u obnovu te pruge odmah! Sada, nakon ovog sastanka krenut će odmah u pripremu budući da nije potrebna građevinska dozvola, to je remont postojeće pruge pa to puno olakšava proces, nije potrebno raditi sve dokumentaciju te čekati građevinsku dozvolu. Tako bi to krenulo u sljedećoj godini. To je jako bitno i shvaćam potrebu ovog kraja da se obnovi ta dionica, budući da je to vezano i za putnički promet i za teretni, koji nije u funkciji više od deset godina.” kazao je ministar Butković uz zaključak kako je sastanak bio vrlo kvalitetan, operativan a na resornom ministarstvu je sada odgovornost rokova i što žurnije pokretanje svih dogovorenih aktivnosti.

Svoje zadovoljstvo sastankom izrazila je i požeško-slavonska županica Antonija Jozić. “Danas smo doista konkretno razgovarali o brojnim projektima koji se tiču prometne povezanosti Požeško-slavonske županije. Ne samo o brzoj cesti Požega- izlaz na autocestu, nego i o brzoj cesti Pakrac – Lipik izlaz na autocestu te brzoj cesti Našice-Pleternica- Požega što su ujedno i obilaznice dva grada. Svjesni smo situacije u kojoj jesmo, svjesni smo kako se projekti rade uistinu dugi niz godina i da nije jednostavno ishoditi građevinske dozvole za takve velike kompleksne projekte od kojih samo jedna dionica, kako smo čuli, košta gotovo milijardu kuna. Ako govorimo o svima danas nabrojanima govorimo o iznosu od preko 3 milijarde kuna. Izuzetno sam sretna i zadovoljna ovim sastankom jer smo dobili konkretne odgovore vezano za realizacije tih prometnica. Posebice veseli najava ministra Butkovića da će se građevinska dozvola za brzu cestu Požega- izlaz na autocestu dobiti sljedećeg proljeća. Tada slijedi javna nabava, znamo što može biti u javnoj nabavi, procedura može potrajati, no nadam se kako će biti uspješno i da će se realizirati onako kako je danas ministar i rekao.” rekla je županica uz zahvalu Hrvatskim cestama na svim projektima i aktivnostima koje se rade na postojećim cestama kojih u ovoj županiji ima preko 200 kilometara.

O obnovi svih državnih cesta na području županije govorio predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić. “Odavno pričamo o povezivanju Požeško-slavonske županije modernim prometnicama na autocestu. Tu su dva velika i ključna pravca koja treba realizirati u sljedećem periodu. Jedan je državna cesta D38 što podrazumijeva izgradnju nove prometnice od Brestovca do Starog Petrovog Sela. Mi smo dokumentaciju pripremili, sljedeće godine planiramo, kako je rečeno, provesti javnu nabavu. I cesta Pleternica- Našice je u određenoj fazi pripreme dokumentacije. Državna cesta D38 realizira se fazno i mi ćemo imati kontinuirane aktivnosti na razini kompletnog projekta. Što se tiče državne ceste D5, dio koji se odnosi na Lipik-Pakrac, tu također pripremamo dokumentaciju za razmještanje prometa s državne ceste izgradnjom obilaznice u duljini 12 kilometara, a to je investicija od oko 500 milijuna kuna. Ona će se raditi u dvije faze, a vrlo brzo, tijekom sljedeće godine očekujemo građevinske dozvole za te projekte.Ono što je važno, a što se priprema, to je spoj Lipika i Pakraca na autocestu. U prvoj fazi na čvor Novska i dalje u drugoj fazi na čvor Lipovljani što će doprinijeti povezivanju tih gradova i cijelog tog područja na autocestu. To su veći projekti, a potpisali smo ugovor rekonstrukcije državne ceste D525 Pleternica- Bilice u vrijednosti oko 20 milijuna kuna i pregledavaju se ponude za dionicu Lipik-Dobrovac, projekt vrijednosti 12 milijuna kuna,” rekao je Škorić dodajući kako je u realizaciji i niz manjih projekata na području cijele županije ciljem povećanja prometne sigurnosti.

TEKST: Sanja Pok              FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn