MILE PAVIČIĆ, NAČELNIK OPĆINE KAPTOL: Nadajući se boljoj godini, nastavljamo s brojnim projektima i planovima

Datum objave: 18. 2. 2022. | Kategorija: Razgovori

KAPTOL – Iako nam je epidemija posljednjih godinu i pol dana živote “stavila na čekanje”, Općinu Kaptol u zacrtanim planovima nije zaustavila. Realni, svjesni okolnosti i vlastitih mogućnosti, u nastavak godine ulaze s puno planova i pripremljenih projekata nadajući se, kaže načelnik Mile Pavičić, da će zdravstveno biti bolja,  jer važno je nastaviti s razvojem i izgradnjom.

Iako se, u “prvom valu” ponešto odrazila na porezne prihode, epidemija koja nam je posljednjih godinu i pol dana živote stavila na čekanje, nije, na sreću, značajnije utjecala na Općinu Kaptol. Bez oboljelih i rada od kuće, uz strogo poštivanje mjera, primanje stranaka i svakodnevan posao, iskoristili su to vrijeme, kaže načelnik Mile Pavičić, i za nove planove i pripremu projekata, jer važno je nastaviti gdje su stali.

Uz još uvijek prisutnu epidemiju covida, početak godine obilježili su i rezultati popisa stanovništva. Kakve su brojke i trendovi u Općini Kaptol i ima li odstupanja u odnosu na ostatak Slavonije?
U odnosu na posljednji popis imamo 23, 24 posto manje stanovnika, što je, na žalost, “slavonski standard” koji, zaključili smo nakon analiziranja, nije isključivo i rezultat iseljavanja. Živimo u određenom generacijskom pomaku, mladi se više ne žene u kasnim 20-tima, osnivaju obitelji u još starijim godinama što utječe na prirast, pa povećani mortalitet zadnje dvije godine, uglavnom, puno je tu faktora i želimo li mijenjati trendove, potreban je niz koraka. Iz tog smo razloga u Općini ove godine uveli mjeru pomoći pri kupnji nekretnina i gradnji kuća za mlade obitelji do 40 godina. Nedavno je raspisan Javni poziv i veseli me što je puno interesa, jer samo su mladi siguran jamac opstanka i razvoja.

Za uspješan nastavak godine i provedbu planova potreban je čvrst proračun. Kako Općina stoji u tom smislu?
Bez značajnijih promjena u odnosu na prošlu godinu. Baratamo s nekih 8 milijuna kuna prihoda plus novac od projekata što je, nakon 5 milijuna kuna prije porezne reforme, relativno lijep iznos za Općinu poput naše. Zahvaljujući “višku” sredstava, sada možemo i sami ulaziti u veće investicije, što je, uz projekte koje provodimo sredstvima EU fondova, itekako, korisno.

Kada smo kod projekata, što je trenutno aktualno?
Reciklažno dvorište je gotovo, ostaje nam samo da to, formalno, učinimo i službenim. Zajedno sa ŽUC-om krenuli smo u izgradnju staze u Požeškoj ulici, investiciji vrijednoj milijun kuna, uz rekonstrukciju dijela vodovodne mreže, a tu je i nastavak zadnje, treće faze rekonstrukcije Trga, istočna strana. Kada je riječ o kanalizaciji nastavljamo raditi naselje Alilovci. Riječ je o projektu koji financiramo isključivo vlastitim sredstvima od samih početaka i do sada smo, uz uređaj, napravili i 60 posto mreže. Ramanovci su završeni lani, EU sredstvima, a Češljakovci sredstvima IPARD-a. Uz ugovorene i projekte na kojima se radi, javili smo se i na nekolicinu novih natječaja, poput onog za nastavak radova u gospodarskoj zoni za koje smo predvidjeli i vlastita sredstva, ali postoji mogućnost dobivanja čak 7 milijuna kuna čime bi, praktički, osim javne rasvjete, završili svu komunalnu infrastrukturu. U interesu nam je taj projekt završiti čim prije s obzirom na to da smo već prodali tri, četiri čestice lokalnim investitorima na koje, uglavnom računamo, svjesni svoje lokacije, ali važno nam je da su tu naši ljudi s prostorom i mogućnostima za širenje poslovanja. Dosta je i spremnih projekata s građevinskom dozvolom – od novog vatrogasnog spremišta do društveno sportskog objekta na igralištu, projekt kanalizacije i vodoopskrbe tri naselja – Bešinci, Podgorje, Doljanovci, investicija od 17 milijuna kuna prijavljena na sredstva iz Programa nacionalnog oporavka. U fazi projektiranja je i objekt društvene namjene za starije osobe kapaciteta 16 soba. Raduju nas i značajni iskoraci u turizmu, u čemu dugoročno vidimo veliku šansu. Svi preduvjeti su već tu – svjetska arheološka nalazišta, park prirode, smještajni kapaciteti za 50 osoba, što za Općinu nije malo. Na tom tragu je i projekt Stari grad vrijedan 10 milijuna eura, dugoročna priča koju planiramo aplicirati na fond za kulturnu baštinu.

Vjerujem da Općinu u svemu što radite, u punom smislu, prati i Županija. Kolika su vam pomoć i kakva je suradnja s novom županicom?
Bez stalne podrške, pomoći i kontakta sa Županijom sve bi bilo puno teže, što i županica, kao osoba koja dolazi s “terena” te razumije problematiku i izazove s kojima se svakodnevno nose jedinice lokalne samouprave, itekako dobro zna. Najbolje je to potvrdila prilikom elementarne nepogode ishodivši nikada značajnija sredstva. Uz iskustvo, stav, volju i viziju koje ima, vjerujem da će imati i uspješan mandat.

Nadajući se boljoj zdravstvenoj situaciji, vjerujem da je u pripremi i puno sadržaja za zanimljivu godinu i u društveno-kulturnom smislu?
Mi smo krenuli optimistično, a  i ove je godine sve u znaku obljetnice, 800 godina Kaptola što će obilježiti i predstavljanje velike monografije na 600 stranica. Riječ je o izdanju na kojem radimo već godinu dana za koje je “zadužen” naš Kaptolac, prof.dr.Krunoslav Matešić. Tu je naša tradicionalna trodnevna manifestacija koja će posjetiteljima ponuditi nastup tamburaških orkestara s međunarodnim karakterom, smotru folklora, sadržaje uz Dan Općine, Petrovski koncert, Halštatske dane, ove godine sve posebno svečano. Tu su svakako i manifestacije naših vrijednih udruga poput poznatih “Kaptolskih zvonaca” te “Ideš i piješ”, a planiramo obnoviti i nekadašnji Rock maraton. U svakom slučaju, očekujemo dobru godinu. Neka bude bolja od prošle u zdravstvenom i ne gora u financijskom smislu i bit ćemo zadovoljni, jer treba biti realan i svjestan mogućnosti i okolnosti.

TEKST: Simonida Tarbuk           FOTO: S. Pok/kaptol.com

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn