MEĐUNARODNI SAJAM “S KOBASICOM U EUROPU” – Uspješan nastup proizvođača Brodsko posavske županije, zlato OPG-u Arić
SLAVONSKI BROD – Iako se s kobasicama, što zbog kvalitete, što zbog stoljetnog iskustva, hvale i Nijemci i Španjolci i Talijani, one domaće, kakve, prema receptu svojih didova, prave u Slavoniji i Baranji, prepoznate su i tražene diljem svijeta. Potvrdio je to i Međunarodni sajam „S kobasicom u Europu“, jedinstvena manifestacija koja je protekli vikend u Svetom Petru u Šumi, okupila 100-njak najboljih proizvođača iz Istre i regije. Suhomesnate su delicije uspješno predstavili i proizvođači iz Brodsko posavske županije, među njima i OPG Arić, dobitnik dva zlata u kategoriji kulenova seka i slavonske kobasice.
Od zagorske purice i štrukli, istarskih fuža i dalmatinskih brudeta, preko ličke janjetine ispod peke i baranjskog fiša, do slavonskog čorbanca i kolača, nacionalna je kuhinja sa svojim bogatim okusima i mirisima, jak adut Hrvatske i nezaobilazna sastavnica turističke ponude. Jer, uz prirodne ljepote i povijesno kulturno naslijeđe, hrana je definitivno element o kojem ovisi ukupan doživljaj i zadovoljstvo gosta. Znaju to jako dobro organizatori Međunarodnog sajma „S kobasicom u Europu“, jedinstvene priče proglašene najboljom ruralno-turističkom manifestacijom, koja je, protekli vikend, po šesti puta, u Svetom Petru u Šumi, s ciljem promocije kobasice i tradicije kobasičarstva, okupila 100-njak najboljih proizvođača iz Istre i regije. Uz domaće majstore „kobasic“, na sajmu su se predstavili i Baranjci, Slavonci, proizvođači iz Koprivničko križevačke županije, Dalmacije i Slovenije, mađarski kobasičari, te po prvi puta, oni iz Bosne i Hercegovine i Njemačke.
Gosti istarskog sajma i ove su godine bili i predstavnici Brodsko posavske županije-OPG Arić i OPG Tworek Mario, proizvođači slavonskih delicija iz Nove Gradiške i uspješni vinari iz Oriovca, OPG Vučković. Jer, kobasice valja zaliti, stoga su sajam ponudom obogatili i proizvođači rakije, ulja, meda, sira. Uz natjecanje u „nadivanju kobasic“ i pripremi jela od te delicije, najzanimljiviji dio manifestacije bilo je ocjenjivanje. Ove je godine za odličja konkuriralo devet istarskih kobasica, 18 slavonskih ,22 specifične, 14 kulenovih seka i šest kosnica, a među nagrađenima, u kategoriji kulenove seke i slavonske kobasice, s čak dva zlata, slavio je i OPG Arić.
Ovo je tek jedna u nizu aktivnosti Turističke zajednice Brodsko posavske županije, koja je, uz nastup na Međunarodnom sajmu „S kobasicom u Europu“, zajedno s Turističkim zajednicama gradova Nova Gradiška i Slavonski Brod, krajem prošlog mjeseca, uz podršku turističkih ureda i Turističkih zajednica gradova Split, Šibenik i Zadar, za ravnatelje osnovnih škola i putničkih agencija iz Dalmacije, organizirala i prezentaciju Programa „Slavonski Brod i Slavonska Posavina-destinacija za prihvat organiziranih skupina osnovnoškolaca“ . Jer, osim kobasica i hrane kao stvorene za gastro uspomene, Slavonija ima još puno toga za ponuditi. I malim i velikim gostima.
TEKST: S. Tarbuk FOTO: TZ BPŽ