MEĐUNARODNI SAJAM KOBASICA U ISTRI: Predstavljeni potencijali Požeško-slavonske županije

Datum objave: 06. 3. 2016. | Kategorija: Gospodarstvo

n

SVETI PETAR U ŠUMI/POŽEGA –  Požeško-slavonska županija sudjelovala je kao županija je partner Istarskoj županiji na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu “S klobasicom u EU 2016.” koji se održava u Svetom Petru u Šumi od 4. do 6. ožujka. Sajam je okupio veliki broj izlagača i ljubitelja suhomesnatih delicija koji su mogli kušati  specijalitete iz  Slavonije, Vojvodine, Mađarske, Slovenije i Italije, a uz proizvođače suhomesnatih proizvoda predstavili su se i proizvođači meda, vina, rakije, sira i drugog.

Među izlagačima iz Požeško-slavonske županije predstavili su se proizvođači konjske salame iz pakračko-lipičkog područja obitelj Delorneci,  a svoje suhomesnate proizvode izlagala je i obitelj Kundakčić iz Grabarja. Obitelj Tandara iz Kutjeva predstavila je svoja vina, a prisutni su s prioizvodima bili i  proizvođači voćnih rakija Šimić  i proizvođači meda Prpić iz Požege.

1

“Kao partneri na sajmu pokazujemo da možemo spojiti i kontinentalni dio naše domovine Hrvatske s primorskim, odnosno istarskim i dalmatinskim. Ovime želimo dati odgovore i kojim smjerom treba ići Hrvatska te na pitanje hoćemo li opstati i ostati ili ćemo se iseliti.», rekao je župan Alojz Tomašević prilikom otvaranja sajma. Župan je naglasio kako ova suradnja može otvoriti i nove mogućnosti u svinjogojstvu jer Istra ima velike zahtjeve posebice u proizvodnji zaštićenog istarskog prušta za koji sirovinu može nabaviti isključivo iz 12 županija, među kojima je i Požeško-slavonska.

3

Uz župana Tomaševića i njegove zamjenike Ferdinanda Trohu i Željka Jakopovića, načelnike požeško-slavonskih općina i domaćina načelnika općine Sveti Petar u Šumi dr. sc. Maria Bratulića, otvaranju je nazočio i ministar turizma Anton Kliman, župan Istarske županije Valter Flego, župan Osječko-baranjske županije Vladimir Šišljagić i saborski zastupnik Franjo Lucić. Sajam je bio prodajno-izložbenog karaktera, a  predstavljanje Požeško-slavonske županije pratili su tamburaši TS Zlatna dolina.

TEKST: s. Pok    FOTO: D. Mirković

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn