MEĐUNARODNI SAJAM KOBASICA U ISTRI: Dobra prilika za požeško-slavonske proizvođače i uzgajivače

Datum objave: 15. 2. 2016. | Kategorija: Gospodarstvo

n

POŽEGA – Požeško-slavonska županija je partner Istarskoj županiji u realizaciji ovogodišnjeg Međunarodnog sajma “S klobasicom u EU 2016.” koji će se održati u Svetom Petru u Šumi od 4. do 6. ožujka. Ovo partnerstvo uvod je u trajniju suradnju koju dvije županije planiraju ostvariti u segmentu proizvodnje gotovih mesnih proizvoda ali i kvalitetne domaće sirovine, najavljeno je na konferenciji za novinare koju su održali župan Alojz Tomašević, zamjenik župana Željko Jakopović, načelnik općine Sveti Petar u Šumi dr. Mario Bratulić i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije Milan Antolović.

Sajam se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH, uz pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva poduzetništva. U tri godine postojanja  prerastao je hrvatske okvire i postao međunarodni projekt. “Imamo  ukupno 11 partnera od toga je šest međunarodnih partnera . Svake godine je jedna županija partner, krenuli smo s Vukovarsko-srijemskom, Brodsko-posavskom, Osječko-baranjskom a ove godine je Požeško-slavonska županija. Sajam je  prodajno-izložbenog karakter i svake godine dolazi sve veći broj izlagača i posjetitelja, a  ove godine očekujemo oko deset tisuća ljudi koji će u dva dana proći kroz sajam. Vjerujem u godinama koje su pred nama kako će ovo postati najznačajnija smotra proizvođača kobasica u široj regiji,” predstavio je Sajam načelnik općine Sveti Petar u Šumi dr. Mario Bratulić.

nnn

“Pozivam zainteresirane uzgajivače svinja s orijentacijom na proizvodnju teških svinja 180-200 kilograma “žive vage” na temelju kojih se možemo vrlo kvalitetno uklopiti u vaš program slavonskog kulena i kulenove seke, a butevi da budu u svrhu proizvodnje istarskog pršuta.     Zahtjevni smo prema Slavoniji jer  uz Istarsku županiju 12 hrvatskih županija među kojima su slavonske,jedine su koje mogu proizvoditi sirovinu za istarski pršut. Mi smo upravo zahvaljujući projektu Sajma kobasice i prve godine suradnjom s Vukovarsko-srijemskom, potom Brodsko-posavskom i Osječko-baranjskom uhodali smo već proizvodnju teških svinja te isporuku sirovine za proizvodnju pršuta. Nudimo suradnju da se uzgajivači svinja na ovom prostoru odmaknu od uvoznih odojaka jer da bi smo mogli imati istarski pršut moramo imati domaću krmaču, domaće odojke i tovljenike i klaonice unutar 12 županije koje smo nominirali za proizvodnju sirovine. Zainteresirani smo osnovati  proizvođačku organizaciju koja će objediniti uzgajivače, klaoničare i nas proizvođače u jedan klaster na nivou Hrvatske i to ćemo učiniti ove godine. Osobno molim župana da nam pomogne pronaći kvalitetne uzgajivače koji će s podvrgnuti praćenju sljedivosti proizvodnje od krme do isporuke sirovine. Kada bi smo mogli organizirati za sezonu klanja 2016/2017 pet tisuća komada svinja ovdje na vašem području mi u Istri bismo bili sretni. Nažalost, hrvatsko svinjogojstvo je na koljenima. Idemo iskoristiti šansu, ovo područje je veliki potencijal,” naglasio je pročelnik Upravnod odjela za poljoprivredu Istarske županje Milan Antolović.

nn

Ovo je jedan od dobrih primjera  kako povezati Istru i Slavoniju, naglasio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. “I dalje tvrdim da Slavonija može proizvesti sve ono što Jadran može potrošiti, bilo u turističkoj sezoni, ili tijekom cijele godine. Dobru suradnju ćemo i dokumentirati, a šaljem odavde i poruku: neka dva ministra postanu prijatelji, ministar poljoprivrede i ministar turizma. Kada budu prijatelji, s temom gospodarskog razvoja stavit će se u punu funkciju i slavonski i primorski kapaciteti. Trudit ćemo se biti dobri partneri i sudomaćini na sajmu za koji vjerujem da će otvoriti nove prostore za suradnju našim gospodarstvencima,” rekao je  župan Tomašević dodajući da će uskoro pozvati proizvođače koji će se priključiti na sajmu i to šireg spektra – od suhomesnatih proizvoda, do meda, vina rakije i svih proizvoda koji se mogu pronaći u “slavonskoj košarici”. Požeško-slavonska županija na sajmu će biti organizator okruglog stola o mogućnostima podizanja svinjogojske proizvodnje te stavljanja u funkciju svih potencijala koji postoje, najavio je zamjenik župana Željko Jakopović.

DSC01993

Kako na sajmu od samog početka sudjeluje i Udruga senzornih analitičara koja jedina djeluje na području Hrvatske a okuplja eminentne stručnjake u području senzornih analiza suhomesnatih proizvoda, sajam je prilika proizvođačima da kroz tručno cijenjivanje provjere kvalitetu. ” Udruga okuplja profesionalce koji se već šestu godinu zaredom educiraju u segmentu provedbe senzornih analiza i veliki nam je interes da našim domaćim autohtonim  proizvodima pružimo mogućnost stručnog i profesionalnog ocijenjivanja. Ovo je četvrta godina zaredom da provodimo senzornu analizu odnosno ocijenjivanje kobasica na sajmu “S klobasicom u Europu”, a ove godine ocijenjivanje u četiri kategorije – istarska kobasica, slavonska kobasica, kulenova seka i specifična kobasica, provodit će se u tri dana jer je interes proizvođača vrlo velik. To nas veseli jer proizvođači trebaju težiti da njihov proizvod bude ocijenjen od strane stručnjaka te jednako tako težiti konstantno sve kvalitetnijoj proizvodnji,” naglasila je predsjednica udruge Blanka Sinčić Pulić.

TEKST: Sanja Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn