MEĐUNARODNI KONJIČKI TURNIR CAI PLETERNICA – Spoj tradicije, kulturne baštine i modernog sporta

Datum objave: 25. 6. 2017. | Kategorija: Sport

n

PLETERNICA- U organizaciji Konjičkog kluba Pleternica i Grada Pleternice, u Pleternici je održan Međunarodni konjički turnir, kvalifikacijski turnir za svjetsko prvenstvo i prvenstvo Republike Hrvatske. U tri dana turnira, od 23. do 25. lipnja, 30 natjecatelja iz Rumunjske, Slovenije, Srbije, SAD-a, Mađarske i Hrvatske, pokazalo je umijeće u dresuri, maratonu i vožnji preciznosti. Pobjednik međunarodnog turnira je Eduard Bartha iz Rumunjske, a nacionalni pobjednik je Antun Živić iz Državne ergele Đakovo.

Ove godine po prvi put turnir je na razini CAI turnira s „tri zvjezdice“, oznakom koju mu je službeno dodijelila Svjetska konjička organizacija, a prvi puta uvedena je i kategorija ponija.Nakon uzbudljiva tri dana koja su prikazala vrhunsko umijeće i spremnost vozača i  četveronožnih ljepotana, pobjednik međunarodnog turnira je Eduard Bartha iz Rumunjske, drugo mjesto osvojio je Istvan Szecsi iz Mađarske, a treće Klemen Turk iz Slovenije. Pobjednik Prvenstva Hrvatske u vožnji dvoprega je Antun Živić, vozač Državne ergele Đakovo, drugo mjesto osvojio je njegov kolega Danko Drobnjak, a treće mjesto osvojio je Antun Medvidović, član Zaprežnog kluba Slavonac iz Slavonskog Broda.

“Vrlo smo ponosni jer ovo je doista najbolji konjički turnir u jugoistočnoj Europi. To pokazuje i 30 natjecatelja koji su došli sa 70 konja iz šest država pa čak i SAD-a, tako da je ovaj turnir nakon devet godina svog održavanja dostigao jednu zavidnu razinu konjičkog sporta,” naglasila je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

jozic

Međunarodni turnir rezultat je ogromnog entuzijazma i napora organizatora, pohvalio je domaćine glavni tajnik Hrvatskog konjičkog saveza Željko Gagro. “Pleternica je već duže vrijeme uz ostale gradove i mjesta u Slavoniji motor pokretač zaprežnog sporta u Hrvatskoj . Slavonija pažljivo njeguje kulturno nasljeđe u koje svakako spada uzgoj konja kao i konjarstvo općenito i bavljenje konjima nije bio simbol prestiža nego nasljeđe i bogatstvo u srcu Slavonaca. Danas ovdje u Pleternici upravo zato imamo ovaj, za HKS izrazito važan turnir kao spoj tradicije kulturne baštine i modernog sporta. Ovo je natjecanje, bez obzira na postignuti rezultat, nagrada svima za sve napore koje su uložili kako bi se danas ovdje natjecali,” naglasio je glavni tajnik HKS-a Gagro.

nn

Prigodnim riječima turnir je otvorio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.”Jedna od najljepših slavonskih ljepota upravo su konji, a danas ste ovdje u srcu Slavonije kako bismo zajedno prikazali svu dobrotu i ljepotu koju njegujemo.Čestitamo Gradu Pleternici i organizatorima koji su uspjeli razviti ovakav turnir, čestitam i zahvaljujem i svim natjecateljima jer ovo je pravi interkontinentalni kup i to je ono važno- ponijeti i prenijeti poruku da postoji Slavonija, jedna Požeško-slavonska županija i grad Pleternica gdje entuzijazam i ljubav prema konjima, kulturi i tradiciji nikada neće stati već svake godine rasti i razvijati se,” naglasio je župan.

nnnn

Dobri domaćini i ove su godine u sklopu turnira pripremili niz popratnih programa, a po prvi puta održano je natjecanje za najuređenije okućnice.

nnnnn

Najljepšom je proglašena okućnica Obitelji Mikić iz Pleternice dok je Obitelj Vukić iz Kuzmice osvojila je posebno priznanje za okućnicu s najljepšom porukom, a Obitelj Marić iz Pleternice osvojila je posebno priznanje za okućnicu s najljepšom pričom. Dobitnicima je priznanja i nagrade uručila direktorica TZ Grada Pleternice Marija Šarić. I ove godine bila je bogata gastro ponuda, a mališani su se mogli zabaviti i besplatnim jahanjem.

TEKST: Sanja Pok    FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn