MARIO RAGUŽ, VODITELJ ŠKOLE NOGOMETA:”Na djecu ne treba vršiti pritisak jer bi u toj dobi nogomet trebao biti zabava, igra i druženje“

Datum objave: 28. 2. 2018. | Kategorija: Razgovori

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA – Na nedavno održanom međužupanijskom malonogometnom turniru za uzrast limači, odnosno 2008. godište i mlađe, susreli smo voditelja Škole nogometa NK Slavonija i nogometnog trenera te sportskog djelatnika Maria Raguža.

Rezultat ne bi trebao biti prioritet u ovoj dobi. Ipak, na natjecanjima ovog tipa, izražen je natjecateljski duh jer je “nametnut” ritam konstantnih igranja utakmica kroz turnire. Naše 2008. godište je u ovoj polusezoni odigralo preko sto utakmica, a tako i ova ostala djeca iz NK Osijeka, NK Cibalije, NK Rudeša. To su ekipe koje na svojim područjima igraju zavidne uloge, čak su i u Europi poznati”, ispričao je.

Raguž je EUFA B trener s licencom za rad u Hrvatskoj i inozemstvu. Nakon završenog Kineziološkog fakulteta se opredijelio za rad isključivo s mladima. “Ovakvi susreti su zalog za budućnost jer smo mi smo prisutni na turnirima po Zagrebu, Osijeku, Vinkovcima, pa onda i oni nama uzvraćaju dolaskom u goste. Tako, ako netko iz prvoligaških klubova primijeti kvalitetnog igrača, može, uz roditeljski pristanak, zatražiti matični klub da pusti dijete kako bi se okušalo u prvoligaškim vodama. Opet, ako ne bude uspjelo, slobodno se može vratiti u matični klub. Na ovoj razini i u ovom uzrastu nogomet i natjecanje bi trebalo biti zabava, igra, druženje jer se tako djeca socijaliziraju te razvijaju momčadski i sportski duh. Upoznaju jedni druge i razviju prijateljstva koja ostaju nekad i za cijeli život”, kaže nam Raguž.

Dodaje da je pritiska roditelja uvijek bilo i bit će. “Neki su roditelji objektivni u svojim komentarima i primjedbama, neki nisu. Mi kroz konzultacije i razgovore pokušavamo što više objasniti roditeljima cjelokupnu situaciju kako bi se i njihove ambicije zadržale u okvirima realnog. Pubertet je, po mom mišljenju, prelomnica. Tu se svašta može dogoditi i trebalo bi sačekati psiho-fizički razvoj nakon te dobi. Što će biti nakon puberteta, hoće li dijete izrasti, smanjiti mu se koordinacija, brzina, hoće li mu motorika pasti ili neće, sve to treba sačekati i nakon toga vidjeti što i kako dalje. Ako se radi pritisak, djeca izgore i onda se rodi problem i za dijete i za roditelje i trenere jer se svi skupa razočaraju. Možda je nešto moglo i biti, a nekad se pod prevelikim pritiskom dijete slomi. Naravno, talent za sport i nogomet se već u ovoj dobi može vidjeti, no niz čimbenika utječe na njegov razvoj i hoće li u konačnici postati vrhunski igrač”, pojasnio je.

Kaže kako veliki klub ne mora biti garancija kvalitetnog rada od strane trenera. “U raznim klubovima su i različite filozofije. Neki samo gomilaju talente i onda ih drže “na ledu”, u tom slučaju mladi talentirani igrači stagniraju i neminovno nazaduju. Poziv iz velikog kluba godi svima, trenerima, naravno i roditeljima. Ako dijete ode u veliki klub, opet je pitanje kako će se adaptirati na novu sredinu jer ni po tom pitanju nisu sva djeca ista. Većinom naša djeca odlaze u Osijek, Cibaliju, Lokomotivu i Rudeš. Jedino smo za Mateja Perića dobili poziv iz Hajduka, no on i Luka Martić ipak ostaju na posudbi u Osijeku”, za kraj je rekao Raguž.

TEKST: Bojan Miščević     FOTO: B. Miščević

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn