LJETNI TAMBURAŠKI KAMP 2023 – Završni koncert polaznika

Datum objave: 21. 8. 2023. | Kategorija: Scena

PLETERNICA – Drugi po redu Ljetni tamburaški kamp pod organizacijom Javne ustanove Pleternica okupio je 50 mladih glazbenika iz sedam hrvatskih županija, ali po prvi puta i goste iz Subotice. Završnim koncertom na jedinstvenom Trgu bećarca pokazali su stečene nove vještine i znanja.

Kako Grad Pleternica već dugi niz godina radi na očuvanju nematerijalne baštine kroz bećarac kojeg, brojnim projektima, stavlja u fokus, Ljetni tamburaški kamp upravo je vrhunac nastojanja da se poveže mladost i iskustvo, struka i razigranost, tambura i bećarac.

Ovogodišnji kamp okupio je tako polaznike iz raznih dijelova kontinentalne Hrvatske te Srbije koji su pod budnim okom profesora, članova Hrvatskog društva tamburaških pedagoga, radili, učili te stvorili nova prijateljstva. Na završnom koncertu usavršene vještine sviranja tambure pokazao je Mali i Veliki orkestar, a sve polaznike, roditelje, posjetitelje i goste pozdravila je i ime organizatora kampa JU Pleternica Jasna Hoffmann.

“Vjerujemo kako je prošlogodišnji kamp proširio dobar glas, donio je pozitivne dojmove, a rezultat tome je veliki broj prijava koje smo ove godine imali. Izuzetno smo ponosni na to, i zahvaljujemo vam, naši dragi polaznici. Dragi roditelji, vama se pak od srca iskreno zahvaljujem što ste nam ukazali veliko povjerenje. To je bila misao koja nas je vodila svakog dana i iskreno se nadam da smo to povjerenje uspjeli i opravdati. A što reći za naše profesore? Rekla bih da su odradili ogroman, lavovski posao. Ušli su u ovo srcem kao i svi mi i mislim da smo jedan odličan tim koji nastavlja u istom smjeru dalje.” rekla je voditeljica JU Pleternica.

Ovogodišnja predavačka ekipa sastojala se od uistinu važnih imena tamburaške scene pa je tako uz Damira Butkovića iz Slavonskog Broda svoje znanje s mladima podijelila i gošća iz Subotice Mira Temunović, Ivan Karadža, Zlatko Galika i Antuna Adžić iz Požege te naravno predsjednik Hrvatskog društva glazbenih pedagoga i voditelj glazbenog dijela kampa Saša Botički. “Naša želja je da ovaj kamp raste iz godine u godinu i pokušat ćemo prilagođavati razne nastavne materijale našim polaznicima. Želja nam je da oni kroz nekoliko godina stasaju u vrsne tamburašice i tamburaše.” naglasio je Botički.

Važnost Tamburaškog kampa za Grad bećarca istaknula je gradonačelnica Marija Šarić. “Ovo smo sanjali prije nekoliko godina, a evo, već drugu godinu ostvarujemo. Kada smo prije nekoliko godina došli na ideju da radimo ovakav kamp, bilo je gotovo nemoguće zamisliti da se nakon samo šest dana učenja i druženja može ostvariti jedan koncert. Prošle godine naše sve predrasude su se razbile, naši profesori kojima od srca zahvaljujem, zaista rade prekrasnu priču u našem gradu.”

“Mi kao gradska uprava gradimo zgrade, opremamo prostore, ali bez ove nadogradnje, bez struke, bez ovakvih edukativnih, zanimljivih sadržaja sve naše zgrade ostaju polužive. Vi ste ti koji ste oživili naše zgrade, oživili naš Muzej bećarca i zajedno sa svim našim tvrtkama i ustanovama napravili jednu prekrasnu priču koja kruži cijelom Hrvatskom.” rekla je Šarić.

Svoje zadovoljstvo ovom pričom iskazala je i velika zaljubljenica u baštinu, folklor i tamburašku glazbu požeško-slavonska županica Antonija Jozić. “Pleternica je malo mjesto, ali mjesto uistinu punog srca, pune duše, mjesto koje želi očuvati svoju tradiciju, svoju kulturu, baštinu, mjesto u kojem Tamburaški kamp drugu godinu zaredom evo pronalazi svoje mjesto. Podsjetit ću da je Pleternica jedini grad u Republici Hrvatskoj koji ima dječji tamburaški festival.I ovaj Ljetni tamburaški kamp zasigurno će pridonijeti i jačanju tog festivala, ali i jačanju priče o bećarcu u Slavoniji, ne samo ovdje u Pleternici već u cijeloj Slavoniji, Baranji i Srijemu gdje se on ponosno pjeva.” zaključila je Jozić.

TEKST: Sanja Pok                    FOTO: Sanja Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn