LIJEPOM NAŠOM U NOVOJ GRADIŠKI – Slavonija u svom punom sjaju

Datum objave: 31. 8. 2016. | Kategorija: Scena

NN

NOVA GRADIŠKA – Nakon dugih osam godina glazbeno scenskog putovanja domovinom, spektakl Lijepom našom vratio se u najmlađi hrvatski grad. Na oduševljenje Novogradiščana, obzirom na popunjenost dvorane, ali i brzinu kojom su „planule“ ulaznice. I mada su dugovječnom projektu Branka Uvodića i Hrvatske televizije  nazočili i gotovo svi oni čija nam se lica ovih dana smiješe s izbornih plakata, politika je ovaj puta, na sreću, ostala u drugom planu, predavši palicu tradiciji šokačkoj i prkosu slavonskom.

Sve ono najbolje od baštine narodne što Nova Gradiška i Brodsko posavska županija skrivaju ispod perina brižljivo spremljenih u bakinim škrinjama, tijekom trosatnog javnog televizijskog snimanja emisije, predstavilo se na scenski prepoznatljivoj pozornici spektakla, ali i još jednom dokazalo kako je Slavonija, iako možda pomalo umorna,itekako živa, ali i itekako svjesna svojih bogatstava i tradicije koju s ponosom čuva i mlado i staro. A, samo se tako, na kraju krajeva, i opstaje. Ispreplićući prošlost i budućnost,suvremenost i baštinu. Istaknuo je to i vlastitim primjerom domaćin, prvi čovjek grada, Vinko Grgić, iako mlad i s vizijom Nove Gradiške kao urbane sredine, „spremljen baš onako gizdavo po šokački“, ponosan što ćemo sve ono što imamo, ali i čime se, s pravom dičimo, podijeliti i s gledateljstvom nacionalne televizije, ali se i potvrditi kao istinski domaćini, jer, zna se, kako se iz Slavonije odlazi punih srca i želudaca. Zadovoljan promocijom grada, i  Brodsko posavske županije bio je i župan Danijel Marušić koji se i ovaj puta, baš kao i prilikom posljednjeg gostovanja spektakla „Lijepom našom“ publici predstavio i kao kvalitetan izvođač, otpjevavši, uz pratnju „Bekrija“ veliki hit „Najboljih hrvatskih tamburaša“- „Što ga sokol nije volio“.

ln1

Iako 3 i pol sata nisu bila dovoljna da Novogradiščani publici u dvorani, ali i budućim televizijskim gledateljima pokažu sve ono što znaju, imaju i čuvaju, dio onih najboljih koji su ovaj puta dobili priliku, uradili su to iznimno profesionalno. Jer, ovakav se nastup ne propušta. Uz poznata estradna imena poput vječne kraljice sevdaha, Hanke Paldum, majstora štimunga i sjajnog raspoloženja, Halida Bešlića, Ivana Zaka, Mejaša i Blanke Smoljić, vječnih mladića Kiće Slabinca i Borisa Ćire Gašparca, Tamburaškog sastava „Fijaker“, Bernya, Barbare Dautović, te mladog „klasičara“ Mateja Predojevića Petrića, publici u prepunoj dvorani Elektrotehničke i ekonomske škole predstavili su se i lokalci-TS „Zdenac“ i „Evergreen“ iz Slavonskog Broda, TS “Legatto“ „Žute dunje“,davorski „Lađari“ , „Bekrije“ i „Satir“, orubička „Tkanica“; HKUU „Trenk“ iz Nove Gradiške, KUD“Tamburica“ i Ženska pjevačka skupina „Lira“ iz Starog Petrovog Sela, muška pjevačka skupina „Drežničani“, te KUD-ovi iz Dragalića, Cernika i Siča.

TEKST: Simonida Tarbuk/NGB        FOTO: NGB

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn