LIDAS 2021 – 38. Međunarodna smotra izvornog folklora u Pleternici

Datum objave: 28. 8. 2021. | Kategorija: Promo

PLETERNICA – U organizaciji KUD-a Orljava, a pod pokroviteljstvom Grada Pleternice i Požeško-slavonske županije održana je 38. Međunarodna smotra izvornog folklora na kojoj su nastupila kulturno-umjetnička društva iz Hrvatske i BiH. Uigrane koreografije, prekrasne nošnje te entuzijazam i malih i velikih čuvara tradicije prikazani u gotovo dvosatnom programu, oduševili su publiku.

Iako su se čuvari tradicije u Pleternici prijašnjih godina okupljali u vrijeme popularnog LIDAS-a, Lipanjskih dana amaterskog stvaralaštva, okolnosti su primorale vrijedne Pleterničane da ovogodišnju smotru, nakon dvogodišnje pauze, organiziraju sada, u prigodi Devetnice. Zbog lošeg vremena, nastupe domaćini i gosti održali su u prostoru Školske sportske dvorane.

Okupljenim čuvarima tradicije dobrodošlicu je uputio predsjednik KUD-a domaćina Orljava iz Pleternice Renato Brankovan. “Veliko hvala svima koji su pomogli u organizaciji ove manifestacije, a posebno svima koji su došli pokazati pjesmu, ples i običaje svog kraja,” rekao je Brankovan.

Prigodnim riječima nazočne je pozdravila gradonačelnica Pleternice Marija Šarić.”Hvala vam svima na dolasku u Pleternicu na današnju smotru folklora.Smotra folklora je događaj koji čuva našu baštinu, koji čuva bogatstvo i identitet našeg kraja. Pleternica jako puno ulaže u baštinu, u običaje, pa upravo opremamo i završavamo i Muzej bećarca. Posebno želim stoga zahvaliti kulturno-umjetničkim društvima jer oni čuvaju baštinu, oni je prenose, oni su temelj našeg budućeg Muzeja bećaraca. Veselim se svakom vašem nastupu, svakom vašem koraku po gradu Pleternici u zajedničkom druženju poput ovog današnjeg, ” rekla je gradonačelnica.

Zahvalu za predano čuvanje tradicije i baštine vrijednim entuzijastima okupljenim u kulturno-umjetničkim društvima, ali i Pleterničanima koji uvijek s ljubavlju i zanimanjem prate sva folklorna zbivanja, uputila i požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

“Čast mi je pozdraviti vas danas u našoj županiji, ovdje u Pleternici na smotri folklora. Željela bih posebno čestitati kulturno-umjetničkog društvu “Orljava” na odvažnosti da smotru ipak održe, možda u manjem obimu,ali da se tradicija koja je duga 38 godina ne zaboravi i nastavi. Svi vi, članice i članovi kulturno-umjetničkih društava oni ste koji čuvate običaje zavičaja, narodne nošnje, napjeve, plesove baš kao što su nekada živjeli i radili naši stari. Prenosite do znanje nama, a vjerujem svi ćemo da dalje prenositi novim naraštajima. Naše bogatstvo je u različitosti i napjeva i nošnji i običaja, a posebno bogatstvo da smo u toj različitosti zajedno činimo mozaik prelijepe nam domovine Hrvatske,” rekla je županica.

Bogatstvo zavičajne tradicije, uz domaćine, pokazali su gosti: HKUD “Crnač” Crnač, KUD “Bektež” Bektež, KUD “Luka Ilić Oriovčanin” Oriovac, KUD “Seljačka sloga Donja Dubrava”, KUD “Zavičajno društvo Rama” Pleternica, KUD “Borac” Travnik, MPS “Grabarčani” Grabarje i HKUD “Slavonija” Jakšić.

TEKST: Sanja Pok            FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn