KUU CERNIK – Tradicijsko blago sačuvano za budućnost

Datum objave: 05. 10. 2021. | Kategorija: Scena

CERNIK – Vrijedan prilog čuvanju tradicijske baštine ali i zalog za generacije koje dolaze predstavili su proteklog vikenda članovi Kulturno umjetničke udruge Cernik. Riječ je o jedinstvenom nosaču zvuka “Slavoniji” s izvornim pjesmama kraja izdanim uz podršku Općine, svojevrsnoj kruni rada udruge i sjajnom glazbeno-etnografskom djelu što potvrdili i stručnjaci.

Vjerujući kako je njihova osnovna zadaća očuvanje i promocija narodnog blaga i kulturne baštine, članovi Kulturno umjetničke udruge Cernik, nemogućnost nastupa u pandemijskoj su godini iskoristili za nesvakidašnju aktivnost – pripremu i snimanje nosača zvuka “Slavoniji”. Jedinstveno je to glazbeno djelo sastavljeno od 16 obrada tradicionalnih pjesama u izvođenju članova KUD-a i dječje folklorne skupine. Vrijedan prilog čuvanju tradicijske baštine i zalog za generacije koje dolaze predstavljen je u prostoru novoobnovljenog Hrvatskog doma u Cerniku u nazočnosti brojnih mještana, suradnika udruge, predstavnika lokalne vlasti i stručnjaka etnologa .Uz prijateljska kulturno umjetnička društva iz Drežnika, Batrine i Vrbja na promociji su bili i predstavnici Folklornog ansambla Požege, predsjednik Folklornog ansambla Broda Josip Perčević, etnolog Zvonimir Toldi i Đuro Vuk, predsjednik najdugovječnije i najbrojnije cerničke udruge HPD „Tomislav“.

” Iako izdavanje nosača zvuka nije naša primarna djelatnost, riječ je o dugogodišnjoj ideji koju smo, zahvaljujući stručnoj i entizijastičnoj ekipi sastavljenoj od voditelja Nikole Kramara i producenta Alena Mozera, uspjeli realizirati tijekom pandemijske godine u kojoj nije bilo moguće nastupati i putovati. Posebnu vrijednost nosača zvuka predstavlja i činjenica kako su određene autohtone pjesme snimljene po prvi put u ovako kvalitetnom izdanju, zbog čega smo pozitivne kritike zaslužili i od uglednog muzikologa, maestra Mihaela Ferića. Vjerujem kako je CD kruna našeg rada, a naziv sugerira i kako je riječ o poklonu našoj Slavoniji. Od 2004., kada je Udruga osnovana s ciljem čuvanja i promicanja kulturne i tradicijske baštine, a potom i od 2011., kada nam za stručnog voditelja stiže Nikola Kramar, bilježimo samo uspjehe, a budućnost zasigurno predstavljaju i najmlađi kojih je u udruzi 40.” rekla je, s pravom ponosna, predsjednica KUU Cernik, Marija Jugović.

Zadovoljstvo uspješno obavljenim poslom nije krio ni voditelj Nikola Kramar. ” Ovaj CD je kruna moje desetljetne suradnje s KUU Cernik gdje sam stigao na poziv predsjednika i općinskog načelnika, pokojnog Nikole Jugovića. Riječ je o istraživačkom poslu koji je trajao dugih 11 godina, kroz terenski rad po selima cerničke župe, od Podvrškog, Opatovca, Banićevca i Baćindola, do samog Cernika, pri čemu najvrijednije zapise predstavljaju oni pronađeni u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, kao i davno zaboravljene, izgubljene, a danas obnovljene i sačuvane pjesme koje je, još prije 150 godina, boraveći u Cerniku, zapisao češki etnolog Ludvik Kuba. Riječ je o najstarijim melografskim folklornim zapisima u cijeloj Slavoniji, njih četiri, od kojih su se dvije našle i na CD-u “, upoznao je tijekom promocije CD-a, Nikola Kramar.

Vrijednost izdanja pohvalila je i etnologinja Vesna Kolić-Klikić, podsjetivši kako bi pjesme na nosaču zvuka, baš kao i plesovi i kolo-karakača, bez trajnog zapisa, polako pali u zaborav, a ponos s gostima podijelio i načelnik Općine, Vitomir Žakić, zahvalivši udruzi na vrijednom poslu očuvanja bogate kulturne baštine mjesta.

TEKST: S. T               FOTO: F. S.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn