KUĆA GRAŠEVINE – Investicijski projekt od 7 milijuna eura na području Požeško-slavonske županije

Datum objave: 25. 2. 2015. | Kategorija: Gospodarstvo

r6

POŽEGA – Kuća Graševine – regionalni multimedijalni visitor centar projekt je od iznimnog značaja za Požeško-slavonsku županiji, ali i za cjelokupnu regiju, na kojemu Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije d.o.o., kao inicijator i koordinator radi više od dvije godine.  U Požeško-slavonskoj županiji, na području kutjevačkog vinogorja, planira se izgradnja središnjeg objekta, odnosno Kuće Graševine, te se planira uspostava jednog dodatnog objekta u Pakracu, a drugog u Pleternici. Ukupna vrijednost projekta, za sve tri navedene lokacije, iznosi 7 milijuna eura.

Povijesne činjenice i prepoznatljivi proizvođači vina na području Požeško-slavonske županije, Brodsko-posavske županije i Virovitičko-podravske županije objedinjeni su u upravo u ideji uspostave Kuće Graševine.  Riječ je o svojevrsnom interpretacijskom-visitor centru, u kojemu će se interpretirati i prezentirati nematerijalna i materijalna kulturna i povijesna baština Požeško-slavonske županije, odnosno cjelokupne regije, s naglaskom na brendiranju Graševine kao najzastupljenije vinske sorte. Cilj je pružiti podršku vinarima i vinogradarima, ali i svim drugim subjektima vinskih cesta županija uključenih u projekt kako bi unaprijedili djelatnosti, odnosno kroz Kuću Graševine bolje prezentirali i plasirali svoje proizvode i usluge.Kuća Graševine je prepoznata kao projekt od regionalnog značaja te je u isti uključeno ukupno 10 partnerskih institucija iz 4 županije.  Iz Požeško-slavonske županije to su Grad Kutjevo (nositelj projekta),  Grad Pakrac, Grad Pleternica, Pleternički komunalac d.o.o.,  Turistička zajednica Požeško-slavonske županije,  Veleučilište u Požegi, Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije d.o.o. Iz Brodsko-posavske županije uključena je Turistička zajednica Brodsko-posavske županije, iz iz Virovitičko-podravske županije  Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije te iz  Grada Zagreba  Institut društvenih znanosti Ivo Pilar.

1

Projektu je do sada odabrano sufinanciranje u sklopu dva javna poziva, odnosno unutar dva programa hrvatskih ministarstava iz Potprograma I. „Priprema regionalnih razvojnih projekata u 2013. godini“, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za financiranje prve faze tehničke pomoći, za razradu investicijskog ciklusa te iz  „Fond za razvoj turizma u 2013. godini“, Ministarstva turizma  – za sufinanciranje izrade Idejnog muzeološkog rješenja (usluge muzeloga i interpretatora baštine) i Idejnog muzeografskog rješenja (tehnička rješenja za prethodno interpretatiranu baštinu, npr. postavljanja osvjetljenja i sl).

Trenutno je u tijeku izrada Idejnog muzeološkog rješenja, u čiju svrhu je Grad Kutjevo, kao nositelj projekta, angažirao trgovačko društvo Muze d.o.o. Sa ciljem neposrednog pregleda lokacija na kojima će se uspostaviti Kuća Graševine,  nedavno je organiziran i terenski obilazak lokaliteta u Pakracu, Pleternici i Kutjevu. Predstavnica tvrtke Muze d.o.o. Dragana Lucija Ratković Aydemir zajedno s koordinatoricama projekta iz Regionalne razvojne agencije Požeško-slavonske županije d.o.o., Senkom Horvat i Mateom Tadić, posjetila je lokacije te se sastala sa članovima projektnog tima svakoga grada. Cilj obilaska bio je utvrditi stanje i potencijalne funkcije postojećih objekta te prikupiti podatke o nematerijalnoj i materijalnoj kulturnoj i povijesnoj baštini Požeško-slavonske županije.

Održan je radni sastanak i radionica mapiranja čiji je cilj bio definirati i mapirati nemateijalnu i materijalnu kulturnu i povijesnu baštinu Požeško-slavonske županije i cijele regije, na koju su bili pozvani svi projektni partneri te ključni interesno-utjecajni dionici, odnosno predstavnici sektora vinarstva i vinogradarstva, kulture, turizma, ekonomije, marketinga, zaštite prirode, kao i povjesničari i sociolozi, koji su na taj način formirali lokalnu radnu grupu.

TEKST: S. Pok     FOTO:RRA

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn