KREIRANJE NOVIH TURISTIČKIH PROIZVODA – Predstavljena nova jela temeljena na Halštatskoj kuhinji iz željeznog doba

Datum objave: 30. 9. 2023. | Kategorija: Promo

KAPTOL – Turistička zajednica Požeško-slavonske županije kroz projekt Kreiranje novih turističkih proizvoda u sklopu razvoja brenda „Doživi kulturu“, u krčmi Stari fenjeri u Turniću prezentirala je nova jela Halštatske kuhinje temeljena na znanstvenim zapisima nastalima istraživanjem arheoloških nalazišta iz željeznog doba na lokalitetima u okolici Kaptola.

Halštatski Kaptol, arheološko nalazište svjetskog glasa, dio „Staze željeznog doba Podunavlja“ i jedna od kulturnih ruta Vijeća Europe koje prolaze Hrvatskom, u znanstveno-povijesnom, kulturnom ali i turističkom smislu, izniman je potencijal o kojem bi se, uz dobro promišljene i osmišljene poteze, tek trebalo čuti. Cilj je to projekta Turističke zajednice Požeško slavonske županije Kreiranje novih turističkih programa u sklopu razvoja brenda „Doživi kulturu” koji ugostiteljskim objektima na području Županije nudi mogućnost diferencijacije ponude u odnosu na okruženje ali i kvalitetno prezentirati, razvijati i štititi kulturnu baštinu, radeći istovremeno i na njenoj održivosti.

U okviru iznimno atraktivnog projekta županijska Turistička zajednica u četvrtak je, 28.rujna, u krčmi Stari fenjeri u Turniću prezentirala nova jela Halštatske kuhinje temeljena na znanstvenim zapisima nastalima tijekom 20-godišnjih sustavnih arheoloških istraživanja ovog jedinstvenog nalazišta iz željeznog doba. Za potrebe projekta, TZPSŽ ostvarila je suradnju sa kuharom zavidnog iskustva, Brankom Ognjenovićem, koji je, nakon studioznog istraživanja, osmislio i pripremio čak 12 recepata, koristeći isključivo znanstveno potvrđene namirnice poznate u željeznom dobu na području Europe.

Rekonstrukcijom nekadašnjih prehrambenih navika, kroz predmete pronađene u željeznodobnim grobovima, stručnjaci su utvrdili kako su se pripadnici halštatske zajednice uglavnom hranili žitaricama, voćem, životinjama, poznavajući kao začin, tek sol. Pripremne radnje u kuhinji uključivale su proučavanje saznanja dobivenih arheobotaničkim i zooarheološkim analizama pronađenih materijala kao i odabir namirnica dostupnih i danas, ali i dovoljno zanimljivih i izazovnih u smislu stvaranja privlačnog i ukusnog jelovnika.

Hrana je kuhana u metalnim kotlovima, pečena na zagrijavanom kamenu, pečena pod pekom te dimljena. Spoj znanstveno utvrđenih činjenica i kreativnost i iskustvo “šefa” rezultirali su ječmenom kašom  s mesom, koprivama i vlascem, pogačicama od integralnog brašna sa i bez raži, koprivama i vlascem, kašom od  boba i prosa s koprivama i medvjeđim lukom, pekom sa svinjetinom i jabukama, pšenicom s lješnjacima i medom, prosom s pečenim jabukama i medom, jetricom s vlascem i pečenim jabukama, komadićima svinjskog filea s jabukama, namazom od leće sa slaninom i vlascem, ječmenom kašom s dimljenom pastrvom, divljači u kotliću s bobom i koprivama i kruhom, upravo onakvim kakav se blagovao u halšatskim zajednicama. Vlasnicima i predstavnicima ugostiteljskih objekata iz krčme Zlatni Lug i Stari fenjeri, te restorana  Shhhuma i Schön blick, koji su pokazali interes uvrštavanja pojedinih prezentiranih jela u vlastitu ugostiteljsku ponudu, TZPSŽ dodijelila je  kamene za pečenje izrađene prema primjeru tada korištenog posuđa.

TEKST: Simonida Tarbuk                      FOTO: Dorian Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn