KORANA NIKŠIĆ, POŽEŠKA UMJETNICA: Ne podnosim rigidna pravila i ograničenja u umjetnosti

Datum objave: 16. 7. 2017. | Kategorija: Razgovori

korana

POŽEGA – Korana Nikšić požeška je umjetnica koja svoja slikarska djela povezuje s poezijom te tako ostvaruje zanimljiv konačni spoj. Završila je studij kroatistike i bohemistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Povod za razgovor je nedavno izlaganje djela na izložbi u sklopu 8. Požarta.

“Ideja o stapanju dvije vrste umjetnosti je došla spontano i prirodno jer sam svojim slikama željela udahnuti neki novi duh, potpuno se emotivno predati stvaranju, a pritom ne zanemariti pisanje i ljubav prema književnosti. Slikati sam počela u ranoj mladosti, a pisanje poezije se izrodilo tijekom studija hrvatskog i češkog jezika i književnosti,” ispričala nam je Korana.

Dodaje kako se dvije umjetnosti međusobno prožimaju, ne isključujući jedna drugu.” Ponekad je lakše izvaditi olovku iz džepa, napisati stih na papiru i tako izraziti svoje emocije. Slikarstvo s druge strane iziskuje određeno vrijeme za pripremu tehnike  pa samim tim uskraćuje spontanost i fleksibilnost, no slika može izraziti najkompleksnija emotivna stanja. Sinteza poezije i slikarstva daje jednu novu dimenziju i senzibilitet te pruža najbolje iz oba umjetnička svijeta,”naglasila je Korana.  Kaže kako umjetnost nije bila njen svjestan i planiran izbor te smatra da je ljubav prema umjetnosti nešto s čime se pojedinac rodi. “Za mene je to način života, elementarna potreba koja me ispunjava i smiruje, ispušni ventil za probleme, tugu i bijes,” iskrena je Nikšić.

KORANA NIKŠIĆ - SLIKA 2

Što se tiče inspiracije, nju pronalazi u svakodnevnim životnim situacijama i društvenim problemima koji nas okružuju. “Usudila bih se reći da je tematika mojih slika egzistencijalistička. Moji su radovi odraz mojih promišljanja o zbilji, društvu i problemima koji su karakteristični za modernu civilizaciju poput kolektivne usamljenosti, površnosti i rezigniranosti. Nažalost, na promjene koje dolaze s razvojem tehnologije nismo imuni, u konačnici su donijele prazninu i usamljenost u naše živote. Zajednica se pretvara u skupinu individualiziranih pojedinaca koji svoj život i potrebe stavljaju na prvo mjesto ne mareći za tuđe živote”.

KORANA NIKŠIĆ - S 1

Korana stvara u kombiniranoj tehnici za koju kaže da odgovara njenoj prirodi koja ne podnosi rigidna pravila i ograničenja. Iza nje je jedna samostalna izložba te nekoliko grupnih, a mi se nadamo da ćemo viđati sve više njenih radova.

TEKST: Bojan Miščević      FOTO: Bojan Miščević

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn