KONGRES PODUZETNICA HRVATSKE I REGIJE 2018 – Uspješan nastup Novogradiščana, Pakracu povelja Grada prijatelja ženskog poduzetništva

Datum objave: 09. 3. 2018. | Kategorija: Gospodarstvo

n

ZAGREB/ POŽEGA –  Slaveći i osnažujući žene, njihov poduzetnički duh i snagu, Virtualni ženski poduzetnički centar i Grad Zagreb, na Međunarodni su dan žena, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, organizirali Kongres poduzetnica 2018., najveću poslovnu manifestaciju žena u biznisu jugoistočne Europe.

Simbolično, na Međunarodni dan žena, glavni je grad Hrvatske, na jednom mjestu, u organizaciji Virtualnog ženskog poduzetničkog centra i Grada Zagreba, uz financijsku i logističku pomoć brojnih uglednih sponzora, s ciljem afirmiranja pokretačke moći žena na realnom tržištu, okupio 500-njak poduzetnica Jugoistočne Europe. Najveće poslovno okupljanje žena u poduzetništvu ovog dijela Starog kontinenta i ove je godine sudionicima iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Vojvodine, Crne Gore, ponudilo priliku za promociju, stjecanje novih znanja, razmjenu iskustava, stvaranje novih poslovnih kontakata i umrežavanje.

Uz nekoliko stotina poduzetnika i poduzetnica, kao i čelne ljude jedinica lokalnih uprava i samouprava, značaj Kongresa ove su godine prepoznali i brojni ugledni gosti- dr.Michael A.Lange, direktor Ureda Zaklade Konrad Adenauer u RH, Marie-Luise Dott, zastupnica CDU-a u njemačkom Bundestagu, Mirjana Čagalj, podpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze, Gordana Deranja, predsjednica HUP-a, Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan, te, u ime domaćina i organizatora, Olivera Majić, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika. Najveća poslovna manifestacija žena u biznisu jugoistočne Europe bila je i prilika za dodjelu povelja „Grada prijatelja ženskog poduzetništva“, projekta čija je idejna začetnica Mirela Glavaš,uspješna novogradiška poduzetnica, jedinstvene „priče“ koju je, u manje od godinu dana provedbe, prepoznalo desetak gradova i općina. Njima su se pridružili ovogodišnji laureati-gradovi Pakrac, Petrinja i Vukovar. Povelju „Grada prijatelja ženskog poduzetništva“, pakračkoj je gradonačelnici Anamariji Blažević, simbolično, upravo na Kongresu, u prisustvu organizatorice, voditeljice Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, Sanele Dropulić, uručio Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika, grada koji je prošle godine, uz Zagreb, Novu Gradišku i Zaprešić, postao jedan od četiri grada koji su, prvi u Hrvatskoj ali i u Europi, prepoznali upravo žensko poduzetništvo kao vrijednost u koju treba ulagati.

nn

“Ova Povelja je rezultat našeg dosadašnjeg nastojanja da na području Grada Pakraca olakšamo život i poslovanje poduzetnicima i obrtnicima. Oživjeli smo cijeli niz mjera za poticanje poduzetništva poput oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa, povoljne cijene najma poslovnog prostora u poduzetničkom inkubatoru, razne oblike sufinanciranja i financiranja za zapošljavanje, za nabavku opreme i imovine i slično. Imamo i jako puno iskustva u povlačenju sredstava iz EU fondova kroz naš Poduzetnički centar koji je poduzetnicima na raspolaganju, a pomažemo i kroz sufinanciranje prijava na EU natječaje. Posljednja u nizu mjera su i besplatne edukacije koje su u suradnji s Virtualnim ženskim poduzetničkim centrom započele u Pakracu i provoditi će se tijekom cijele godine s glavnim ciljem da sve ovo navedeno rezultira većim brojem tvrtki, poduzeća i obrta, a samim time i novih otvorenih radnih mjesta na području našeg grada“, rekla je nakon Kongresa gradonačelnica Blažević i dodala: „Kada naglasak stavljamo na žensko poduzetništvo važno je znati da je to svojevrsna pozitivna diskriminacija u cilju postizanja ravnopravnost spolova u poslovnom sektoru. Zato vjerujem da će ovaj pridjev „žensko“ već sljedeće godine nestati i da takva podjela više neće biti potrebna,“ rekla je pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević.

nnn

Uz gradonačelnicu Grada Pakraca Anamariju Blažević, povelje su još primili i Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje, te Ivana Mujkić, zamjenica vukovarskog gradonačelnika, kojoj je „prestižni status uručio“ Vinko Grgić, gradonačelnik Nove Gradiške. Uz niz sjajnih predavanja i panela, poput onog Marie Luise Dott o ženama u poduzetništvu i politici, lidershipu Mirsade Kudrić- generalne direktorice tvrtke Robert Bosch za Hrvatsku i Sloveniju, malim tajnama upravljanja vremenom Jasmine Bilać vlasnice i direktrice tvrtke ProConventa d.o.o. iz Zagreba, inspirativnih priča o poduzetničkim uspjesima Adise Tufo, gošće iz Sarajeva, Biljane Planić-vlasnice i direktorice Turističke agencije „Atos” iz Kragujevca, korisnih informacija za bolje snalaženje i snaženje na realnom tržištu, Kongres je ponudio i Bussiness speed dating, jedinstveni „proizvod“slovenske poduzetnice Mirjane Ivanuša, beauty corner-kutak u kojem su sudionice tijekom cijeloga dana, potpuno besplatno, mogle skoknuti na frizuru i šminkanje.

nnnn

Po drugi puta, održan je i Poduzetnički sajam, na kojem se predstavilo 70-ak izlagača. Uz one pojedinačne, s atraktivnom ponudom kozmetičkih, zdravstvenih, prehrambenih i ukrasnih proizvoda, vlastiti su show room na Sajmu predstavili i Gradovi Pakrac i Nova Gradiška. Uz direktorice Turističke zajednice i LIRA Poduzetničkog centra Pakrac-Gabrijelu Sabo Seleši i Ivanu Orban, voditelja Poduzetničkog inkubatora Vladimira Gazića, te predsjedniika Udruženja obrtnika Pakrac-Lipik, pakračku su „ekipu“ činili još i Hotel Pakrac, OPG Rosman, Pivovara Slavonica, Slatki užitak i Voćko. Jednako atraktivno sudionicima i gostima Poduzetničkog sajma Kongresa predstavili su se i Novogradiščani u sastavu- Bošnjak company d.o.o., proizvodnja piva ,Kozmetički salon Helena Beaty spa, Frizerski studio Fancy, Kontoar d.o.o., knjigovodstveni servis, Foto studio Z, nakit Dhalia by Dhalia, knjigovodstveni servis Racional, Salon za organizaciju vjenčanja Exclusive, Turistička zajednica grada, Udruženje obrtnika i Industrijski park. Uz Novu Gradišku i Pakrac, svoj su show room predstavili još i Sinj,te Međimurska, Varaždinska i Krapinsko zagorska županija.

Zanimljivost ovogodišnjeg Poduzetničkog sajma svakako je i premijerno predstavljanje na hrvatskom ali i regionalnom tržištu, nekolicine proizvoda i usluga žena u poduzetništvu koje su za početak prodaje i promocije poslovnih sadržaja izabrale upravo Međunarodni dan žena. Najveća poslovna manifestacija žena u biznisu jugoistočne Europe završila je zajedničkom fotografijom i jedinstvenim pozivom ženama na više hrabrosti i odvažnosti, samosvijesti i samopouzdanja, stvaralačke snage i obrazovanja, jer, jedino je tako moguće promijeniti nametnute stereotipe o muško-ženskim ulogama i stati na kraj diskriminaciji.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn