KAPITALNI PROJEKT ZA PAKRAC I LIPIK – Potpisan ugovor o gradnji akumulacija Šumetlica vrijedan 92 mil. kuna

Datum objave: 15. 2. 2017. | Kategorija: Gospodarstvo

N

PAKRAC – U Pakracu je danas svečano potpisan ugovor za izvođenje radova na izgradnji akumulacije Šumetlica, kapitalnog projekta za Pakrac i jednog od najvrijednih poslijeratnih projekata u ovom kraju. Vrijednost radova je 92 milijuna kuna. Ugovor su potpisali investitor u ime investitora „Hrvatske vode“ generalni direktor Zoran Đuroković i zajednica ponuditelja pod vodstvom „Viadukta“ d.d. Zagreb.Svečanom činu nazočili su direktor Vode Lipik d.o.o. Marijan Pierobon, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i pomoćnik ministrice regionalnog razvoja Davor Huška.

O projektu akumulacije Šumetlica krenulo se razmišljati još davne 1974 godine kada je tadašnja Općinska skupština 19. travnja donijela odluku o izgradnji vodoopskrbnog sustava Pakrac- Lipik koji se bazira na akumulaciji Šumetlica.Današnji potpisi konačno su prekinuli razdoblje čekanja i označili novo razdoblje u pakračko-lipičkom kraju. Izgradnja akumulacije Šumetlica značit će sigurnu vodoopskrbu za cijelo područje Pakraca i Lipika, a omogućit će i razvoj industrije jer akumulacija je zamišljena kao višenamjenska pri čemu je jedna od njenih namjena i navodnjavanje poljoprivrednih površina te zaštita od poplava. Prema ugovoru akumulacija treba biti izgrađena u roku od tri godine, naglasio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

NN1

“Nažalost, svi možemo reći kako je predugo trajala priča o pripremi i omogućavanju gradnje akumulacije Šumetlica, no tu smo da to ispravimo, osigurana su sredstva, provedeno je javno nadmetanje i možemo reći da danas više nema zapreka da se započne s radovima na akumulaciji vrijednosti 92 milijuna kuna koji trošak će u cijelosti snositi Hrvatske vode. Riječ je o akumulaciji većoj od 2 milijuna kubnih metara vode koji će omogućiti razvitak i stabilnu vodoopskrbu na ovom području, a ujedno omogućiti bolju i uspješniju obranu od poplava, uz mogućnost da se dio vode iskoristi za navodnjavanje. Isto tako očekujemo da će se gradovi Lipik i Pakrac dodatno potruditi te osmisliti sadržaje oko budućeg jezera te tako omogućiti i neki novi gospodarski razvitak ovog područja,” rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. O značaju projekta govorila je i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević.

NN

“Drago mi je da napokon mogu reći kako ovo više nije projekt, već je postao posao stoljeća jer potpisivanjem ugovora krenut će se i s radovima. Nama je taj projekt jako važan – važan je za stanovnike Pakraca i Lipika, ali je važan i za naše gospodarstvo, za naše gospodarske zone, za razvoj turizma. To je trajno rješenje za vodoopskrbu, ali jednako tako to je rješenje i za navodnjavanje te zaštitu od poplava. Do sada je u ovaj projekt uloženo oko deset milijuna kuna, samo kako bi s održao na životu. Jako sam sretna i ponosna, ali moramo zahvaliti i Davoru Huški koji se s mjesta gradonačelnika borio za Šumetlicu, njegov posao, trud i zalaganje utkani su u ovaj projekt,” rekla je gradonačelnica Anamarija Blažević.

NNN

“Nakon Domovinskog rata, kao mladi gradonačelnik nadobudno sam krenuo 2004. godine u traženje tog projekta u Hrvatske vode gdje je uspješno pronađen, napravljena nova projektna dokumentacija, studija utjecaja na okoliš i onda je opet došlo, političkim promjenama do jednog “stand bay aranžmana” kad se četiri godine za vrijeme SDP-ove vlade u Zagrebu se nije po tom projektu nije dogodilo ništa. Dapače, došlo se u opasnost da skupa građevinska dozvola i pripremni radovi propadnu zbog političkog nemara. Danas imamo novu hrvatsku vladu, imamo Hrvatske vode koje nas ponovo podupiru i danas projekt ide dalje, ugovor je potpisan i to su lijepe stvari ovdje na području Pakraca,” rekao je Davor Huška. Svoje zadovoljstvo nije krio ni požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

NNNN

“Svi smo danas sretni da je potpisan jedan veliki dokument u gradu Pakracu, gradu heroju, značajan za ovaj kraj ali i za cijelu Požeško-slavonsku županiju. Ovo je nastavak onoga što su zaustavljali. Mi idemo dalje, dolaskom nove vlade, dolaskom novog generalnog direktora Hrvatskih voda Požeško-slavonska županija ima budućnost. Budućnost je u sigurnoj opskrbi vodom stanovništva, obrana od poplave, mogućnosti razvoja poljoprivrede ali i turizma. Moramo staviti sve naše resurse u funkciju gospodarstva kako bi mladi ljudi stvarali obitelji i ostali u ovom području, jer to je nacionalno pitanje – biti ili ne biti. Mi ćemo opstati i mi ćemo biti,” rekao je župan Tomašević.Nakon potpisivanja ugovora organiziran je i obilazak gradilišta u Šumetlici.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn