JUBILARNO 10. IZDANJE ŠOKAČKE RAPSODIJE: U Lisinski dolazi 125 tamburaša i gotovo 200 folkloraša iz Slavonije

Datum objave: 24. 3. 2023. | Kategorija: Scena

POŽEGA/ZAGREB – U nedjelju, 26. ožujka 2023. u 19.30 sati, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog ponovo će odzvanjati zvucima tambura povodom održavanja jubilarne desete Šokačke rapsodije. U Zagreb dolaze glazbeno obrazovani tamburaši iz Subotice, Srijemske Mitrovice, Županje, Osijeka, Đakova, Semeljaca, Požege, Slavonskog Broda, Vrbovca, Varaždina i drugih mjesta, a zapjevat će i folkloraši iz Biškupaca, Brodskog Stupnika, Cerne i Čađavice.

Vrhunskim tamburašima na glazbenom spektaklu pridružit će se i posebni vokalni gosti. Uz uglednu gošću kao što je Amira Medunjanin tamburaši će zasvirati sevdah, Mirko Švenda Žiga donosi dah Međimurja, najljepše skladbe pokojnog Krešimira Stipe Bogutovca, pisane za ženski glas otpjevat će Vlatka Kopić Tena, dok će naš najveći rocker slavonskih korijena Dino Jelusić podsjetiti na legendarne rock skladbe osamdesetih godina prošloga stoljeća. Ovogodišnje izdanje Šokačke rapsodije osim tradicionalnih slavonskih hitova donosi međimurske i dalmatinske pjesme, a bit će tu sevdaha i nezaboravnih skladbi Bijelog dugmeta i Queenovaca. Puna dva sata publika će imati priliku uživati u svirci i pjesmi orkestra koji je i za ovogodišnji koncert imao višemjesečne pripreme. Kako bi 125 tamburaša zvučalo kao jedno tijekom brojnih proba pobrinuli su se slavonski tamburaški dirigenti Damir Butković i Marko Sesar, kojima se i ove godine priključio Alan Bjelinski.

Uz tamburaše, na Šokačku rapsodiju u Zagreb dolazi gotovo dvije stotine folkloraša iz četiriju slavonskih županija. Već u petak u Zagreb na završne pripreme dolaze glazbeno obrazovani tamburaša iz Subotice, Srijemske Mitrovice, Županje, Osijeka, Đakova, Semeljaca, Požege, Slavonskog Broda, Vrbovca, Varaždina i drugih mjesta, sve do Brinja.

Koncert rasprodan, generalna proba otvorena za javnost

Budući da su sve ulaznice za koncert prodane u samo 5 dana, organizatori su odlučili generalnu probu otvoriti za javnost. Između generalne probe i koncerta na Trgu Stjepana Radića zaplesat će i zapjevati folkloraši iz Biškupaca, Brodskog Stupnika, Cerne i Čađavice.

Upravo je Šokačka rapsodija dokazala da tambura nije samo instrument za svatove i veselja, već da se na njoj mogu izvoditi i najsloženija djela, koncertna glazba domaćih, ali i obrade stranih majstora. Ove godine članovi Hrvatskog tamburaškog orkestra, kako su ih mnogi ljubitelji tog instrumenta prozvali, uz „Šokicu u Veneciji“ Bože Potočnika i „Valcer u e-molu“ mladog Domagoja Vukadina pripremili su „Ziegeunerweisen“ Pabla de Sarasate i „Libertango“ Astora Piazzolle.

Podsjetimo, prva Šokačka rapsodija održana je 2006. godine, a osim u Hrvatskoj, svoje je veselje i tradiciju donijela u bečki Wiener Konzerthaus te dvoranu Művészetek Palotája u Budimpešti. Članovi ovog orkestra dolaze iz cijele Hrvatske, a njihovi gosti su hrvatski tamburaši iz Vojvodine, Mađarske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Sjedinjenih Američkih Država i Kanade – u pravilu Hrvati ili potomci hrvatskih iseljenika. Za svoj su rad 2010. godine nagrađeni Porinom za najbolji CD tamburaške glazbe.

TEKST: S. P.                 FOTO: Šokačka rapsodija

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn